V sobotu mohli návštěvníci toto prazvláštní spojení spatřit u příležitosti oslav sedmistého sedmdesátiletého výročí první písemné zmínky o Bohunicích.

Hlavní část oslav se konala před kaplí svatého Cyrila a Metoděje, kterou z obou stran svírají vysoké panelové domy. Kdysi kaplička stávala na návsi. Komunističtí plánovači ale v sedmdesátých letech rozhodli, že tam vyroste sídliště.

„Teď už se většina lidí s touto devastací smířila. Minulost stejně nezměníme, můžeme se z ní pouze poučit,“ řekl starosta městské části Brno-Bohunice Robert Kotzian. Podobně mluví i Jarmila Cabanová. „Už jsme si zvykli. Jsme rádi, že nezbourali alespoň tuto kapličku. Na Bohunicích se mi líbí, že je tady dost zeleně a že do centra je to kousek,“ konstatovala. Bohunice jsou i přes velkou devastaci za komunismu žádaným místem pro bydlení. Kromě jiného to dokládá i zájem realitních kanceláří.

„Vždy je to jen o lidech. Ať už bydlí v rodinném domku či v panelovém domě, věřím, že s téměř osmisetletou historií Bohunic jsou spjati všichni stejnou měrou,“ podotkl Kotzian. Podle mínění mnohých obyvatel je důležité pro soudržnost si připomínat výročí a dbát na tradice. Bohuničtí proto na slavnosti představili obnovené kroje, vylepšený znak, vlajku a symbolický obecní vinohrad. Nechyběli ani lidé z Kostelan nad Moravou. Před deseti lety za povodní právě Bohuničtí přispěli penězi na jejich obnovu. „Od té doby se navzájem zveme,“ řekla Cabanová.

Bohuničtí však nejsou zahleděni jen do své dlouhé a pohnuté historie. Nedávno tam otevřeli další část univerzitního kampusu Masarykovy univerzity.

Do budoucna mají Bohunice ještě jednu ambici. Vedle výzkumného a výukového centra se podle starosty chtějí stát i rezidenční čtvrtí.