Za jeho spory se senátem podle Kozubka stojí plánovaná rekonstrukce fakulty. „Mám odlišný názor než někteří členové senátu na to, o které projekty má fakulta usilovat. Areál například nelze opravit najednou. Pro fakultu jsou prioritní velké posluchárny, jejich stav je nevyhovující. Na tom se shodneme. Zatím ale posluchárny podle mě nelze do rekonstrukce zahrnout. A to některým lidem na škole vadí," vysvětlil Kozubek. Mandát mu končí jedenatřicátého srpna.

kandidáti
Michal Kozubek:
- od roku 2011 současný děkan
- na fakultě informatiky působí od roku 1996
- vedoucí Centra analýzy biomedicínského obrazu

Tomáš Pitner:
- od roku 2004 proděkan
- od roku 2008 na fakultě učí
- 2004-2007: člen vědecké rady
- 2000-2004: člen akademickém senátu univerzity i fakulty

Jiří Zlatuška:
- zakládající děkan fakulty informatiky z roku 1994
- 1998-2004 rektor Masarykovy univerzity
- 2004-2011 děkan fakulty
- od roku 2013 poslanec

Rozpory ohledně rekonstrukce ale podle předsedy senátu Jiřího Barnaty nejsou jediný důvod, proč Kozubka zatím senátoři nezvolili. „Bodů, ve kterých jsme se rozcházeli, bylo víc, nešlo jen o rekonstrukci. Nevidím důvod, proč by se měli členové senátu rozhodnout jinak, pokud děkan v nové volbě předloží stejné argumenty. Rozhodně jsem rád, že tato situace probudila fakultu ze spánku a o volbě děkana se začalo víc diskutovat," podotkl Barnata.

Proti ostatním navrženým kandidátům zatím výtky nemá. „Že je Zlatuška zároveň poslanec, pro nás není překážka. Naopak jeho zkušenosti mohou být výhodné," upozornil senátor.

S tím souhlasí i Zlatuška. „Mám slušnou představu o zátěži, kterou funkce představuje. Fakultu jsem zakládal a sloužil jako děkan čtyřikrát, takže se neopírám o zprostředkované znalosti," shrnul. Škole chce podle svých slov především předat své zkušenosti.

Proděkan Pitner zase tvrdí, že akademickému senátu nabízí nový způsob vedení. „Fakulta se například podle mě potřebuje víc soustředit na výzkum v klíčových otázkách, které hýbou světem informatiky, jako je kybernetická bezpečnost, zpracování velkých dat či obrazu," doplnil Pitner.

Naopak současný děkan má o kandidátech pochybnosti. „Není mi jasné, jak lze skloubit funkce poslance a děkana," upozornil Kozubek.

V pondělí se s ostatními kandidáty představí akademickému senátu, rozhodne se dvaadvacátého června. Vítěze děkanem jmenuje rektor univerzity Mikuláš Bek.

Bouřlivou volbu děkana před dvěma lety zažila také brněnská Veterinární a farmaceutická univerzita. „Tehdy se ale proti sobě postavili současná děkanka a bývalý děkan. Na fakultě informatiky je to teď komplikovanější. Musejí rozhodnout senátoři. Nikdo jiný to za ně nevyřeší," konstatoval mluvčí univerzity Petr Chmelař.

Spory o děkanské místo se rozhořely i loni na Vysokém učení technickém nebo v březnu na právnické fakultě Masarykovy univerzity.