Ke kroku radní přistoupili po neúspěšných jednáních s představiteli ministerstev. „Jako město máme na starosti zajištění pořádku. Vyhláška se proto odvolává na bezpečnost lidí na přehradě během letní sezóny, kdy je její okolí oblíbenou rekreační oblastí Brňanů," vysvětlil novinku náměstek primátora Martin Ander.

Ředitelství vodních cest prý doporučilo plavcům v Brněnské přehradě nosit oranžové čepice. „Jsou prý účastníci lodní dopravy," doplnil vyjádření primátor Petr Vokřál. Pokud vyhlášku zastupitelé sedmnáctého května schválí, majitelé lodí na zakázaný pohon na hladinu nádrže od června do konce září nevyplují.

Podle ministerstva dopravy ale takové důvody nejsou dostatečné. „Pozorování v uplynulé plavební sezoně prokázalo, že na přehradě nedochází k ohrožení bezpečnosti plavebního provozu. Ke změně vyhlášky proto nemáme důvod," sdělil mluvčí Zdeněk Neusar.

Proti spalovacím motorům na přehradě se brání i Brňané. Peticí. „Podepsalo ji šest tisíc lidí, ministerstvo ji ale smetlo ze stolu. Teď připravujeme její druhé kolo," uvedl jeden z organizátorů Petr Jahoda.

Lidé nedostali ani odpovědi na své dotazy. Vyjádřili se pouze úředníci z ministerstva životního prostředí. „Stávající vyhláška umožňuje plavbu malých plavidel používajících spalovací motor o výkonu do deseti kilowattů," objasnil Pavel Marták z odboru ochrany vod ministerstva. Mezi taková plavidla patří například motorové čluny. Podle ministerstva dopravy je jejich rychlost nízká a proto na přehradu patří.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře je ale nebezpečí srážky plavců s malými čluny hlavní důvod, proč vodohospodáři podporují jejich zákaz. „Dalším důvodem je snížení rizika znečištění vody v nádrži v případě havárie motorového člunu," dodal.

Brněnská nádrž je přitom světový unikát. „Již od začátku jsou všechny lodě, které na její hladinu vyráží pouze na pohon elektrický," vysvětlila mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

Konkurenci chtěl v podobě lodí na naftový pohon v minulosti založit podnikatel Dalibor Dufek. „Zatím je projekt pozastavený," uvedl.