Exekutor Pavel Procházka měl Oslavanům vymoci zpět peníze za tamní zámek od podnikatele Jiřího Tomka. Místo toho se však radnici postaral o pořádnou ostudu. Ukázalo se, že je pravomocně odsouzený ze zpronevěry. A že exekutorský úřad zastává jen díky tomu, že odmítá převzít dopis o svém odvolání.

,,Tyto informace jsem pro mě naprosto šokující. Nic jsem o tom skutečně nevěděl. Město Oslavany má s panem doktorem Procházkou uzavřenou smlouvu a zatím jsme s ním byli spokojeni. Vymáhal z lidí peníze za odvoz odpadu a podobně,“ divil se starosta Vít Aldorf.

Město od Tomka požaduje čtyři miliony korun. Exekuce se zhostil Procházkův podřízený, soudní vykonavatel Jiří Doupovec. Půl dne po podepsání exekučního příkazu zabavil podnikateli majetek v hodnotě sto šedesáti milionů. „Je to v pořádku. Zákon to umožňuje,“ řekl k tomu tiskový mluvčí exekutorské komory Pavel Kočiš.

V rozporu se zákonem si však Procházkův exekutorský úřad počínal při konkurzu znojemské Fruty. Procházka prodal za dva miliony ochranné známky Znojmia, ačkoliv byly součástí konkurzní podstaty. Za to ho znojemský soud podmínečně odsoudil na dva a půl roku vězení. Rozsudek potvrdil i krajský soud v Brně, ale odsouzený vykonává svůj úřad dál. A to přesto, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na konci července podepsal návrh na jeho odvolání. Procházka si však dosud písemnost nepřevzal. Údajně je to na dovolené. Odsouzeného exekutora se nepodařilo zastihnout ani redaktorovi Brněnského Deníku Rovnost.

Představitelé Oslavan však navzdory přehmatu při výběru exekutorského úřadu trvají na tom, že proti Jiřímu Tomkovi postupovali správně. ,,Protože za zámek neplatil, mělo město potíže. Museli jsme si vzít úvěr šest milionů. Jinak by nešla elektřina ve školách, chod města by byl vážně narušený,“ řekl starosta Aldorf. Úvěr už město splatilo. Dluh čtvrt milionu za elektřinu za Tomka zase zaplatili jeho podnájemníci, kteří v zámku podnikají.
Podnikatel Tomek však trvá na tom, že pravdu má on.

,,Nepopírám, že jsem se dostal do potíží, ale proč? Nezbavím se pocitu, že představitelé města chtějí úmyslně přehlédnout všechno, co jsem pro místní kulturní památku udělal a to už nemluvím o padesáti pracovních místech, které jsem zřídil pro zdejší občany,“ tvrdí kontroverzní muž. Jeho společnosti podle něj investovaly do oprav zámku zhruba pětasedmdesát miliónů korun. Tuto investici uznal i Finanční úřad v Ivančicích, před jehož branami dokonce Tomek nedávno protestoval.

Zámek v Oslavanech měl v pronájmu od roku 2002. Pak se jej rozhodl koupit za sto milionů korun. Měsíčně měl zprvu splácet tři čtvrtě milionu, ale v pořádku na účet města poslal jen tři splátky.