Problémy začaly letos v únoru. „Dělníci u nás začali opravovat kanalizaci a ulici kvůli tomu rozkopali. Už tehdy jsme začali mít zdravotní potíže. Od dubna je to ale ještě horší. Naše domy jsou něčím zamořené," popsala situaci Helena Divácká.

Stejně mluví i její soused Jiří Fryš. „Člověk cítí pálení v očích a bolí ho hlava. Nikdy předtím jsem přitom takové problémy neměl. Zasáhlo to i členy mé rodiny, babičce jsem už několikrát volal lékaře," postěžoval si muž.

Redaktor Brněnského deníku Rovnost situaci na místě osobně prověřil. Po zhruba hodině ho začalo v nose a očích lehce pálit. „Chvíli to trvá, ale pokud je v domě člověk delší dobu, začíná to být nesnesitelné," sdělila Divácká.

Problémem se zabývá Jihomoravská krajská hygienická stanice. Na její přístup si ale lidé stěžují. „Přišla sem paní a něco měřila. Byla tu chvíli a nenašla nic. Jen mi řekla, že to mám z nepořádku, který v bytě mám. To je ale absurdní, uklízím si pečlivě," upozornila Divácká.

Navíc tvrdí, že ji hygienička i slovně napadla. „Řekla mi, že jsem blázen a problémy mám z nepořádku," tvrdí žena.

Hygienička Jana Derková, která se problémem zabývá, ale podobná tvrzení razantně odmítá. „Nic takového se nestalo. Když jsem s paní Diváckou jednala, byl u toho další pracovník a žádný konflikt nezaznamenal," hájí se žena.

Upozornila, že podle jejích měření je situace v ulici v pořádku. „Měřili jsme tam všechno možné a nenašli jsme nic, co by bylo nad limit. Stejného výsledku se dobrali i hasiči, jejichž protichemická jednotka na místě byla také," konstatovala Derková.

Divácká si nakonec nechala za několik desítek tisíc korun dům zkontrolovat soukromou laboratoří, která ve vzduchu našla plísně a čpavek. „Pro obytné prostory je limit plísní v domě paní Divácké překročený velmi výrazně. Zdravotní potíže to člověku způsobovat může," upozornil Jakub Hodoval z laboratoře, která situaci v domě zkoumala.

Dodal, že v domě je také vysoká koncentrace čpavku. „Limit je dvě stě mikrogramů na metr krychlový, v dotyčném domě je o třináct mikrogramů vyšší. Není to sice moc, citlivým lidem ale i takto malý rozdíl může ztrpčovat život," uvedl odborník.

Derková však upozornila, že podobné rozpory jsou možné. „Těžko říct, jakou metodu dotyčná laboratoř používala. My jsme měli oficiální postupy a nenašli jsme nic," hájí se hygienička.

Hodoval uvedl, že existuje několik možností, jak se škodliviny mohly do domu dostat. „Nedaleko zasažené ulice stával dlouho neobydlený dům, který jeho majitel nakonec nechal strhnout. Pokud v něm byly nějaké plísně, mohly se bouráním zvířit a dostat se do vzduchu," uvedl Hodoval.

Čpavek se podle něj mohl do domu dostat několika způsoby. „Může se uvolňovat z místa, kde stávala dílna, ve které se pracovalo s chemikáliemi," sdělil expert.

Obyvatelé ale mají ještě jednu verzi, odkud se výpary berou. „Pamětníci tvrdí, že je tu od druhé světové války někde zakopané v zemi německé nákladní auto naložené sudy s chemikáliemi. Ty mohly časem zrezivět a škodliviny začít propouštět do půdy. Otřesy vyvolané stavbou mohly výpary uvolnit," řekla Divácká.

Historik Vlastimil Schildberger je ale skeptický. „O zakopaném autě už jsem slyšel také. Pokud ale vím, mělo by to být jinde, než dotyčná žena bydlí. Navíc nikdo nikdy přesně nepotvrdil, že tam to auto skutečně je," upozornil historik.