„Myslíme si, že by se prezident Zeman měl věnovat raději řešení vážné vládní krize, než dělat vlastní kampaň pro nacházející prezidentské volby. Ještě k tomu za peníze Jihomoravského kraje," vysvětlil předseda klubu zastupitelů Petr Kunc. Přivítání prezidenta se nezúčastní ani náměstek hejtmana Jan Vitula (TOP09).

S bojkotem souhlasí také zastupitel Žít Brno Michal Doležel. „Neztotožňuji se s arogantním chováním prezidenta vůči ostatním lidem, nerespektováním Ústavy České republiky a nedůstojným přijetím premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě. Neúčast na setkání je pro mě proto logická," prohlásil.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Hodonínska. Ilustrační foto.
Prezident Zeman zamíří na Hodonínsko. Navštíví i vítěznou vesnici

Doležel vyjmenoval i aféry kolem Zemana od jeho nástupu do funkce hlavy státu, které mu vadí. Například případ virózy u korunovačních klenotů, vulgarismy používané v médiích, výzva k vyzbrojování lidí, dětské porno v počítači nebo absence na pohřbu kardinála Miloslava Vlka.

Podle Kunce už kraje České republiky za prezidentské návštěvy zaplatily více než patnáct milionů korun. O tom, že by se k bojkotu přidaly i další strany, Kunc nemá informace.

Na setkání s prezidentem se na rozdíl od výše zmíněných chystá hejtman za ANO Bohumil Šimek. „Bude jej také na cestách po jižní Moravě doprovázet. Prokáže tak respekt vůči funkci hlavy státu," řekla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Sociální demokraté nechali rozhodnutí o účasti na jednotlivcích.

Další protesty proti chování prezidenta Miloše Zemana a ministra financí Andreje Babiše. V Brně se 17. května sešli lidé na náměstí Svobody na demonstraci Proč? Proto!
Demonstrace podruhé: Zemana v Brně peskovali za vtip o likvidaci novinářů