Potácejícího se od jednoho sloupu k druhému, mumlajícího cosi nesrozumitelného a zvracejícího. Tak vidělo několik svědků, kteří se nezávisle na sobě ozvali redakci brněnského Deníku Rovnost, starostu městské části Brno-­střed Michala Bortela.

„Viděl jsem ho válet se po zemi v ulici Veveří. Vypadal, jako by hodně přebral,“ uvedl mladý muž, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce jej však zná. Podobné zážitky popisovali i další svědci.

Historky z některých večírků, kterých se starosta zúčastnil, kolují pro pobavení mezi brněnskými politiky.

„Je toho hodně, o čem se mluví. Jedna z posledních je pohádka o tom, kterak Míša málem vyhrál soutěž ve zpěvu,“ narážel jeden z koaličních politiků na nedávný Countryfest v Útěchově, kde Bortel vyběhl na podium a s mikrofonem se přidal k vystupující kapele.

Bortelovi spolustraníci z ČSSD poukazují na to, že jeho problémy s alkoholem jsou nejspíš dlouhodobějšího charakteru. „Už jednou abstinoval. Asi to tehdy mělo nějaký význam,“ spekuloval vlivný brněnský sociální demokrat.

Michal Bortel vše popírá a tvrdí, že jde o nechutnou kampaň, která ho má politicky zničit. „Napište spíš, že jsem znásilnil nezletilého jezevčíka. To je jistě zajímavější a mé jediné oficiální prohlášení,“ vzkázal Bortel. K celé aféře se už nechce vyjadřovat.

Šéf brněnské ČSSD Jeroným Tejc se s tím ale nespokojí. „Budu po něm chtít, aby se k záležitosti jasně postavil čelem,“ prohlásil Tejc.

Opozice v zastupitelstvu městské části však vystupuje mnohem razantněji.

„Sice jsem Bortela opilého sama neviděla, ale slyšela jsem o tom, co dělal. Takový člověk by neměl být starostou. Vadí mi, jakým způsobem reprezentuje městskou část,“ řekla šéfka Strany zelených Brno­střed Jasna Flamiková.

Lidoveckou opoziční zastupitelku a bývalou místostarostku Marii Stehlíkovou Bortelovo chování nepřekvapilo. „Vždy jsem ho považovala za nezralého člověka, který se na funkci starosty nehodí. Jeho chování můj dojem jen potvrzuje,“ konstatovala Stehlíková.

Mladý starosta už musel čelit více problémům.Svědci ho například spatřili na Silvestra ráno v jednom z brněnských barů. Tou dobou ale měl být na neschopence kvůli tomu, že z přepracování zkolaboval. Někteří politici ale nyní tvrdí, že to bylo právě kvůli jeho problémům s alkoholem.