Místo předání bylo podle Vokřála vybráno účelově. „Myšlenka předat ocenění panu Bradymu na hradě má svoji symboliku. Je pro nás velkou ctí, že jsme ho mohli přivítat a předat mu list jako výraz úcty. Je pro nás vzorem," zdůraznil. Kromě zástupců vedení města se Brady sešel i s představiteli univerzit či brněnské židovské obce.

Rozhovor s Jiřím Bradym si přečtěte v úterním tištěném vydání Brněnského deníku Rovnost.

Kromě pamětního listu obdržel Brady na hradě i Medaili Za zásluhy Sokola Brno I. „Je to naše nejvyšší ocenění a chtěli jsme ho předat jako projev úcty a díků za dlouholeté aktivity v oblasti vzdoru vůči totalitním ideologiím a za obětavou práci pro naši zemi," uvedl místostarosta Sokola Brno I Michal Doležel.

Společně s ním medaili předala gymnastka Věra Růžičková, která minulý týden převzala státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.

Návštěvou Brna Brady uzavřel svůj pobyt v České republice. Obě ocenění s vděčností přijal. „Velmi mě to těší. Ale musím zdůraznit, že vše, co se nyní děje, není o mně, je to o demokracii. A doufám, že se ji tímto podařilo alespoň trochu povzbudit," zdůraznil pamětník.

Původně měl být totiž vyznamenán prezidentem Milošem Zemanem. Ze seznamu nominovaných měl být vyškrtnut, protože se jeho synovec, ministr kultury Daniel Herman, sešel s dalajlámou.

Brněnský primátor nechtěl rozhodnutí prezidenta komentovat. „Nemohu to hodnotit. Pan prezident je nejvyšší autorita této země. Ale myslím, že by ekonomické zájmy neměly převažovat nad morálními principy země," uvedl.