VYBERTE SI REGION

Brňany nasytily bramboráky. Z dvoumetrové pánve

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE, VIDEO, ANKETA/ - Dobrovolníci z Hnutí Duha ve čtvrtek na náměstí Svobody rozdávali bramboráky výhradně z českých surovin. Smažili je na dvoumetrové pánvi.

24.6.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
17 fotografií
Dobrovolníci z Hnutí Duha ve čtvrtek na náměstí Svobody rozdávali Brňanům bramboráky. Smažili je na dvoumetrové pánvi, kterou si půjčili z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Dobrovolníci z Hnutí Duha ve čtvrtek na náměstí Svobody rozdávali Brňanům bramboráky. Smažili je na dvoumetrové pánvi, kterou si půjčili z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.Foto: DENÍK/Attila Racek

Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí v pátek ve 20:00, najdete v sobotním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Je krátce před desátou. Brněnské náměstí Svobody připomíná rušné mraveniště. Přípravy na smažení obřího bramboráku vrcholí. Uprostřed náměstí se vyjímá dvoumetrová pánev, kterou si organizátoři z Hnutí Duha půjčili z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Dobrovolníci oděni do křiklavých oranžových triček staví velký stan, infostánek, dřevěné stoly a lavice.

„Čekáme, až přijedou s těstem. Suroviny putují od farmáře Aleše Horáka z Vysočiny, tedy jen necelých padesát kilometrů,“ říká jeden z organizátorů akce Jan Kotěra.

Těsto z třiceti kilogramů brambor si dobrovolníci připravili sami. „Budeme ho chystat i v průběhu smažení, aby vyšlo na všechny. Bohužel ale nebudeme smažit dvoumetrový bramborák, jak jsme původně plánovali, ale menší kousky. Zjistili jsme totiž, že na prohnuté pánvi to není možné,“ dodává Kotěra.

Kolem jedenácté je na stolech vše připraveno, tácky, ubrousky, suroviny i struhadla. Usměvaví organizátoři s kuchařskými čepicemi na hlavách informují zvědavce, kterých se zastavuje čím dál víc. Jeden z dobrovolníků začíná podpalovat obrovskou pánev. Po pár minutách se rozpálené pánve dotknout první kapky oleje a zanedlouho se začíná smažit první dávka bramboráků.

„Dobrý den, srdečně vás vítám na dnešní akci, kterou pořádá Hnutí Duha,“ rozléhá se hlas moderátora. „Přijďte ochutnat bramboráky z domácích surovin na podporu českých pěstitelů,“ pokračuje. Vůně bramboráků se line centrem a láká kolemjdoucí. „Už je to hotové, ochutnejte,“ pobízí organizátoři návštěvníky. V zápětí se první zájemci zakusují do čerstvých bramboráků.

„Není to chuťově špatné, ale těsto bych více osolila. Přidala bych ještě vejce a majoránku, kterou dávám do všech jídel a nemá to chybu,“ popisuje Ludmila Staňková, která se snaží podporovat české zemědělce. „Jsem pro české věci, všechny markety bych zavřela, abychom byli soběstační,“ doplňuje.

Fronta na bramboráky se zvětšuje a organizátoři se nestíhají otáčet. „Ještěže jsme si ve středu přípravu a smažení bramboráků nanečisto vyzkoušeli,“ popisují situaci dobrovolnice Maria Šupicová a Anna Kudynová z Hnutí Duha. „Dnes jsme těsto začali chystat kolem sedmé. Pracovalo nás asi osm a za dvě hodinky jsme měli hotovo,“ dodávají dívky. Názory na to, jak chutná bramborák, jsou různé. „Je výborný, dal bych tam ale více česneku, soli a pepře. Jinak jsem moc spokojený,“ líčí Josef Keprt.

„Bramborák je stejný, jako kdybych ho dělal doma. Necítím žádný rozdíl mezi zahraniční a domácí surovinou. Brambory z Egypta jsou stejné jako brambory z České republiky,“ myslí si Antoním Šimek. Obrovská pánev přitahuje pozornost dětí i dospělých. „Běžte dál, ať se nespálíte. Nemůžete být tak blízko,“ upozorňuje zvědavce hasič, který od počátku akce kontroluje bezpečnost.

Až se všechny bramboráky dosmaží, začnou se ve stanu promítat krátké filmy o životním prostředí. „Smažení bramboráků skončí přibližně ve třináct hodin, poté začneme pouštět filmy, což potrvá asi tři hodiny,“ uzavírá pořadatel Kotěra.

LUCIE TŮMOVÁ

Dávate přednost českým potravinám?

Ano

80 %

Ne

20 %

Hlasovalo: 56

Anketa byla ukončena

Místo události:
24.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalista Tomáš Jablonský v posilovně.

Zbrojovka získala posilu do obrany, ze Slavie přichází Jablonský

O korunku pro královnu krásy přišly ve čtvrtek do brněnského nákupního centra Olympia bojovat dívky z celé republiky.
33

Dívky v Brně předvedly krásu i talent. Vybírat Miss lze teď i na sociální síti

AKTUALIZOVÁNO

Vlak srazil mladíka mezi Židenicemi a Královým Polem. Trať už je průjezdná

Brno – Tragické následky měla ve čtvrtek odpoledne srážka muže a vlaku v úseku mezi brněnskými Židenicemi a Královým Polem. „Indicent se stal přibližně v půl třetí odpoledne. Dopravu na trati jsme přerušili. Aktuálně předpokládáme, že to potrvá zhruba do půl páté večer, bližší podrobnosti ale bohužel zatím nemůžeme sdělit," sdělil za České dráhy Petr Šťáhlavský.

Známé poslal fotky podřezaného zápěstí. Zraněného muže zachránili strážníci

Brno – Fotografie podřezaného zápěstí přišla v noci na středu na mobilní telefon mladé ženě od jejího pětadvacetiletého známého z Brna. S obavami o jeho život se svěřila přátelům, kteří ihned informovali policii.

Vánoční trhy: gurmánský lidé obcházeli, zaujala vánoční tramvaj, zjistil průzkum

Brno /INFOGRAFIKA/ - Spokojenost lidí s posledními brněnskými adventními trhy zjišťoval průzkum. Lidem se trhy líbily, nové na Dominikánském náměstí ale často obešli.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies