VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Brňany nasytily bramboráky. Z dvoumetrové pánve

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE, VIDEO, ANKETA/ - Dobrovolníci z Hnutí Duha ve čtvrtek na náměstí Svobody rozdávali bramboráky výhradně z českých surovin. Smažili je na dvoumetrové pánvi.

24.6.2010
SDÍLEJ:

Dobrovolníci z Hnutí Duha ve čtvrtek na náměstí Svobody rozdávali Brňanům bramboráky. Smažili je na dvoumetrové pánvi, kterou si půjčili z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.Foto: DENÍK/Attila Racek

Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí v pátek ve 20:00, najdete v sobotním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Je krátce před desátou. Brněnské náměstí Svobody připomíná rušné mraveniště. Přípravy na smažení obřího bramboráku vrcholí. Uprostřed náměstí se vyjímá dvoumetrová pánev, kterou si organizátoři z Hnutí Duha půjčili z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Dobrovolníci oděni do křiklavých oranžových triček staví velký stan, infostánek, dřevěné stoly a lavice.

„Čekáme, až přijedou s těstem. Suroviny putují od farmáře Aleše Horáka z Vysočiny, tedy jen necelých padesát kilometrů,“ říká jeden z organizátorů akce Jan Kotěra.

Těsto z třiceti kilogramů brambor si dobrovolníci připravili sami. „Budeme ho chystat i v průběhu smažení, aby vyšlo na všechny. Bohužel ale nebudeme smažit dvoumetrový bramborák, jak jsme původně plánovali, ale menší kousky. Zjistili jsme totiž, že na prohnuté pánvi to není možné,“ dodává Kotěra.

Kolem jedenácté je na stolech vše připraveno, tácky, ubrousky, suroviny i struhadla. Usměvaví organizátoři s kuchařskými čepicemi na hlavách informují zvědavce, kterých se zastavuje čím dál víc. Jeden z dobrovolníků začíná podpalovat obrovskou pánev. Po pár minutách se rozpálené pánve dotknout první kapky oleje a zanedlouho se začíná smažit první dávka bramboráků.

„Dobrý den, srdečně vás vítám na dnešní akci, kterou pořádá Hnutí Duha,“ rozléhá se hlas moderátora. „Přijďte ochutnat bramboráky z domácích surovin na podporu českých pěstitelů,“ pokračuje. Vůně bramboráků se line centrem a láká kolemjdoucí. „Už je to hotové, ochutnejte,“ pobízí organizátoři návštěvníky. V zápětí se první zájemci zakusují do čerstvých bramboráků.

„Není to chuťově špatné, ale těsto bych více osolila. Přidala bych ještě vejce a majoránku, kterou dávám do všech jídel a nemá to chybu,“ popisuje Ludmila Staňková, která se snaží podporovat české zemědělce. „Jsem pro české věci, všechny markety bych zavřela, abychom byli soběstační,“ doplňuje.

Fronta na bramboráky se zvětšuje a organizátoři se nestíhají otáčet. „Ještěže jsme si ve středu přípravu a smažení bramboráků nanečisto vyzkoušeli,“ popisují situaci dobrovolnice Maria Šupicová a Anna Kudynová z Hnutí Duha. „Dnes jsme těsto začali chystat kolem sedmé. Pracovalo nás asi osm a za dvě hodinky jsme měli hotovo,“ dodávají dívky. Názory na to, jak chutná bramborák, jsou různé. „Je výborný, dal bych tam ale více česneku, soli a pepře. Jinak jsem moc spokojený,“ líčí Josef Keprt.

„Bramborák je stejný, jako kdybych ho dělal doma. Necítím žádný rozdíl mezi zahraniční a domácí surovinou. Brambory z Egypta jsou stejné jako brambory z České republiky,“ myslí si Antoním Šimek. Obrovská pánev přitahuje pozornost dětí i dospělých. „Běžte dál, ať se nespálíte. Nemůžete být tak blízko,“ upozorňuje zvědavce hasič, který od počátku akce kontroluje bezpečnost.

Až se všechny bramboráky dosmaží, začnou se ve stanu promítat krátké filmy o životním prostředí. „Smažení bramboráků skončí přibližně ve třináct hodin, poté začneme pouštět filmy, což potrvá asi tři hodiny,“ uzavírá pořadatel Kotěra.

LUCIE TŮMOVÁ

Dávate přednost českým potravinám?

Ano

80 %

Ne

20 %

Hlasovalo: 56

Anketa byla ukončena

Místo události:
24.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Talentovaný útočník Komety Brno Martin Nečas (vlevo) si podává ruku se šéfem zámořské NHL Gary Bettmanem.

Nečas? Centr budoucnosti, věří u Hurricanes. Sezonu možná ještě stráví v Kometě

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.
AKTUALIZOVÁNO
40 18

Dopravní uzel? Židenické nádraží může převzít část vlaků z přetíženého hlavního

Jihomoravští policisté převezmou nový luxusní supersport. Měsíc po nehodě

Brno – Nový supersport BMW ve středu převezmou jihomoravští policisté. Potvrdil to policejní mluvčí Bohumil Malášek. „Dnes jej převezeme do Brna. Budeme ho mít za stejných podmínek jako ten minulý," řekl mluvčí.

Uber bude jezdit hned, jak dostane písemné rozhodnutí soudu. Ten má na to 30 dnů

Olomouc, Brno – Řidiči Uberu vyjedou opět do brněnských ulic. Deníku Rovnost to potvrdil ředitel společnosti pro Českou republiku a Slovensko Tomáš Peťovský. „Čekáme na rozhodnutí v písemné podobě a doufáme, že budeme moci co nejdříve obnovit provoz. Rozhodnutí vítáme vzhledem k našim řidičům v Brně a tisícům cestujících," řekl Peťovský.

Hořící cisterna s asfaltem: před příjezdem hasičů zkrotil plameny řidič auta

Sentice – Pět jednotek hasičů vyjíždělo ve středu před sedmou hodinou ranní k požáru cisterny u Sentic na Brněnsku. Podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky ovšem řidič auta zvládl vůz uhasit ještě sám před jejich příjezdem. „Většinu jednotek jsme nakonec odvolali, řidič si poradil s příručním hasicím přístrojem," komentoval případ Mikoška.

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Jižní Morava – Mizerná. Tak označil letošní sklizeň ozimého ječmene předseda Okresní agrární komory na Břeclavsku Antonín Osička. V okrese odhaduje kvůli velkému suchu propad v průměru o čtyřicet procent. „Máme posečených asi padesát hektarů a výnos se pohybuje mezi dvěma a třemi tunami na hektar. U jarních ječmenů to nebude lepší. A podobně špatné to bude i u pšenice. Obilí nedozrálo a uschlo," řekl Osička s tím, že loni byl v okrese průměrný výnos ozimého ječmene 5,1 tuny na hektar.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies