VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Brňany nasytily bramboráky. Z dvoumetrové pánve

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE, VIDEO, ANKETA/ - Dobrovolníci z Hnutí Duha ve čtvrtek na náměstí Svobody rozdávali bramboráky výhradně z českých surovin. Smažili je na dvoumetrové pánvi.

24.6.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
17 fotografií

Dobrovolníci z Hnutí Duha ve čtvrtek na náměstí Svobody rozdávali Brňanům bramboráky. Smažili je na dvoumetrové pánvi, kterou si půjčili z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.Foto: DENÍK/Attila Racek

Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí v pátek ve 20:00, najdete v sobotním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Je krátce před desátou. Brněnské náměstí Svobody připomíná rušné mraveniště. Přípravy na smažení obřího bramboráku vrcholí. Uprostřed náměstí se vyjímá dvoumetrová pánev, kterou si organizátoři z Hnutí Duha půjčili z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Dobrovolníci oděni do křiklavých oranžových triček staví velký stan, infostánek, dřevěné stoly a lavice.

„Čekáme, až přijedou s těstem. Suroviny putují od farmáře Aleše Horáka z Vysočiny, tedy jen necelých padesát kilometrů,“ říká jeden z organizátorů akce Jan Kotěra.

Těsto z třiceti kilogramů brambor si dobrovolníci připravili sami. „Budeme ho chystat i v průběhu smažení, aby vyšlo na všechny. Bohužel ale nebudeme smažit dvoumetrový bramborák, jak jsme původně plánovali, ale menší kousky. Zjistili jsme totiž, že na prohnuté pánvi to není možné,“ dodává Kotěra.

Kolem jedenácté je na stolech vše připraveno, tácky, ubrousky, suroviny i struhadla. Usměvaví organizátoři s kuchařskými čepicemi na hlavách informují zvědavce, kterých se zastavuje čím dál víc. Jeden z dobrovolníků začíná podpalovat obrovskou pánev. Po pár minutách se rozpálené pánve dotknout první kapky oleje a zanedlouho se začíná smažit první dávka bramboráků.

„Dobrý den, srdečně vás vítám na dnešní akci, kterou pořádá Hnutí Duha,“ rozléhá se hlas moderátora. „Přijďte ochutnat bramboráky z domácích surovin na podporu českých pěstitelů,“ pokračuje. Vůně bramboráků se line centrem a láká kolemjdoucí. „Už je to hotové, ochutnejte,“ pobízí organizátoři návštěvníky. V zápětí se první zájemci zakusují do čerstvých bramboráků.

„Není to chuťově špatné, ale těsto bych více osolila. Přidala bych ještě vejce a majoránku, kterou dávám do všech jídel a nemá to chybu,“ popisuje Ludmila Staňková, která se snaží podporovat české zemědělce. „Jsem pro české věci, všechny markety bych zavřela, abychom byli soběstační,“ doplňuje.

Fronta na bramboráky se zvětšuje a organizátoři se nestíhají otáčet. „Ještěže jsme si ve středu přípravu a smažení bramboráků nanečisto vyzkoušeli,“ popisují situaci dobrovolnice Maria Šupicová a Anna Kudynová z Hnutí Duha. „Dnes jsme těsto začali chystat kolem sedmé. Pracovalo nás asi osm a za dvě hodinky jsme měli hotovo,“ dodávají dívky. Názory na to, jak chutná bramborák, jsou různé. „Je výborný, dal bych tam ale více česneku, soli a pepře. Jinak jsem moc spokojený,“ líčí Josef Keprt.

„Bramborák je stejný, jako kdybych ho dělal doma. Necítím žádný rozdíl mezi zahraniční a domácí surovinou. Brambory z Egypta jsou stejné jako brambory z České republiky,“ myslí si Antoním Šimek. Obrovská pánev přitahuje pozornost dětí i dospělých. „Běžte dál, ať se nespálíte. Nemůžete být tak blízko,“ upozorňuje zvědavce hasič, který od počátku akce kontroluje bezpečnost.

Až se všechny bramboráky dosmaží, začnou se ve stanu promítat krátké filmy o životním prostředí. „Smažení bramboráků skončí přibližně ve třináct hodin, poté začneme pouštět filmy, což potrvá asi tři hodiny,“ uzavírá pořadatel Kotěra.

LUCIE TŮMOVÁ

Dávate přednost českým potravinám?

Ano

80 %

Ne

20 %

Hlasovalo: 56

Anketa byla ukončena

Místo události:
24.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

VIDEO: Vandalství, nebo klukovina? Děti skákaly po hrobech

První auto značky Tesla si mohou půjčit brněnští řidiči. Koupila ho carsharingová firma Emuj, která se zaměřuje na elektromobily. Z nuly na sto kilometrů v hodině auto zrychluje za tři sekundy.
39

Superelektromobil v Brně. Zájemce o zážitkovou jízdu zatlačí do sedadla Tesla X

Rakovinu léčí na Žlutém kopci v novém. Přestavba stála téměř čtyřicet milionů

Brno – Zbrusu nových prostor se dočkali pacienti Masarykova onkologického ústavu v Brně. Ústav před pár dny slavnostně otevřel zrekonstruovaný blok pro centrum prevence a gastroenterologické oddělení. Přestavbu dokončil loni v prosinci.

Spolykala jsem sedmdesát tablet, řekla strážníkům. Předávkování sedativy přežila

Brno - Boj o minuty při hledání předávkované ženy se v Brně odehrál v pátek večer. Pětadvacetiletou ženu, která spolykala prášky, hledali strážníci i záchranáři. Našli jí včas.

Sledujte ONLINE: Diskuze s hejtmanem Bohumilem Šimkem o směřování kraje

Brno – Jižní Morava je jedním z nejoblíbenějších cílů turistů a prý se tu dobře žije. Mikulov připomíná Středomoří, zdejší vinice Francii a Brna si všimli editoři několika prestižních zahraničních médií jako TOP destinace pro dovolenou. Jaké jsou možnosti jižní Moravy? Brzdí její ještě větší rozvoj nedokončená dopravní infrastruktura? Funguje zde dopravní systém? Kdy zmizí ze zásad územního rozvoje bílá místa na mapě? A pomáhá jižní Moravě pověst kraje moderních technologií? To jsou hlavní témata pondělní panelové diskuze s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem, kterou budeme sledovat online na našem webu od poledne do druhé odpoledne.

S rakovinou bude bojovat až v Peru u domorodého kmene. Věří na zázraky

Brno /ANKETA/ – Chemoterapie je zdlouhavá a náročná, ale nebolí, píše na svém internetovém blogu třiadvacetiletý Petr Hübel. S rakovinou lymfatických uzlin bojuje od roku 2015. Prodělal desítky vyšetření, zbavil se strachu z jehel a rozhodl se za sedm týdnů odjet do Peru za tradiční přírodní medicínou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies