VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Brňany nasytily bramboráky. Z dvoumetrové pánve

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE, VIDEO, ANKETA/ - Dobrovolníci z Hnutí Duha ve čtvrtek na náměstí Svobody rozdávali bramboráky výhradně z českých surovin. Smažili je na dvoumetrové pánvi.

24.6.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
17 fotografií

Dobrovolníci z Hnutí Duha ve čtvrtek na náměstí Svobody rozdávali Brňanům bramboráky. Smažili je na dvoumetrové pánvi, kterou si půjčili z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.Foto: DENÍK/Attila Racek

Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí v pátek ve 20:00, najdete v sobotním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Je krátce před desátou. Brněnské náměstí Svobody připomíná rušné mraveniště. Přípravy na smažení obřího bramboráku vrcholí. Uprostřed náměstí se vyjímá dvoumetrová pánev, kterou si organizátoři z Hnutí Duha půjčili z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Dobrovolníci oděni do křiklavých oranžových triček staví velký stan, infostánek, dřevěné stoly a lavice.

„Čekáme, až přijedou s těstem. Suroviny putují od farmáře Aleše Horáka z Vysočiny, tedy jen necelých padesát kilometrů,“ říká jeden z organizátorů akce Jan Kotěra.

Těsto z třiceti kilogramů brambor si dobrovolníci připravili sami. „Budeme ho chystat i v průběhu smažení, aby vyšlo na všechny. Bohužel ale nebudeme smažit dvoumetrový bramborák, jak jsme původně plánovali, ale menší kousky. Zjistili jsme totiž, že na prohnuté pánvi to není možné,“ dodává Kotěra.

Kolem jedenácté je na stolech vše připraveno, tácky, ubrousky, suroviny i struhadla. Usměvaví organizátoři s kuchařskými čepicemi na hlavách informují zvědavce, kterých se zastavuje čím dál víc. Jeden z dobrovolníků začíná podpalovat obrovskou pánev. Po pár minutách se rozpálené pánve dotknout první kapky oleje a zanedlouho se začíná smažit první dávka bramboráků.

„Dobrý den, srdečně vás vítám na dnešní akci, kterou pořádá Hnutí Duha,“ rozléhá se hlas moderátora. „Přijďte ochutnat bramboráky z domácích surovin na podporu českých pěstitelů,“ pokračuje. Vůně bramboráků se line centrem a láká kolemjdoucí. „Už je to hotové, ochutnejte,“ pobízí organizátoři návštěvníky. V zápětí se první zájemci zakusují do čerstvých bramboráků.

„Není to chuťově špatné, ale těsto bych více osolila. Přidala bych ještě vejce a majoránku, kterou dávám do všech jídel a nemá to chybu,“ popisuje Ludmila Staňková, která se snaží podporovat české zemědělce. „Jsem pro české věci, všechny markety bych zavřela, abychom byli soběstační,“ doplňuje.

Fronta na bramboráky se zvětšuje a organizátoři se nestíhají otáčet. „Ještěže jsme si ve středu přípravu a smažení bramboráků nanečisto vyzkoušeli,“ popisují situaci dobrovolnice Maria Šupicová a Anna Kudynová z Hnutí Duha. „Dnes jsme těsto začali chystat kolem sedmé. Pracovalo nás asi osm a za dvě hodinky jsme měli hotovo,“ dodávají dívky. Názory na to, jak chutná bramborák, jsou různé. „Je výborný, dal bych tam ale více česneku, soli a pepře. Jinak jsem moc spokojený,“ líčí Josef Keprt.

„Bramborák je stejný, jako kdybych ho dělal doma. Necítím žádný rozdíl mezi zahraniční a domácí surovinou. Brambory z Egypta jsou stejné jako brambory z České republiky,“ myslí si Antoním Šimek. Obrovská pánev přitahuje pozornost dětí i dospělých. „Běžte dál, ať se nespálíte. Nemůžete být tak blízko,“ upozorňuje zvědavce hasič, který od počátku akce kontroluje bezpečnost.

Až se všechny bramboráky dosmaží, začnou se ve stanu promítat krátké filmy o životním prostředí. „Smažení bramboráků skončí přibližně ve třináct hodin, poté začneme pouštět filmy, což potrvá asi tři hodiny,“ uzavírá pořadatel Kotěra.

LUCIE TŮMOVÁ

Dávate přednost českým potravinám?

Ano

80 %

Ne

20 %

Hlasovalo: 56

Anketa byla ukončena

Místo události:
24.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Benzin s příměsí nafty našli v pátek inspektoři České obchodní inspekce u vzorku z čerpací stanice v brněnské Kšírově ulici.
2 8

V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Ilustrační foto.
1

Od neděle platí letní čas, vlaky naberou zpoždění

OBRAZEM: V zoo vítali jaro. Děti svrhly Moranu a nazdobily Líto

Brno – Byla zima mezi náma a včil už je za horama. Hu, hu, hu, jaro už je tu. Děti, které v sobotu navštívily brněnskou zoologickou zahradu, společně vítaly jaro. Nejdříve se naučily říkanku a potom shodily připomínku zimy Moranu.

V Židenicích otevřeli nový psí výběh. Je největší v celém Brně

Brno /FOTOGALERIE/ – Majitelé psů v brněnských Židenicích mají jedno unikum. Největší psí výběh ve městě. Tamní radnice ho vybudovala na 5500 metrech čtverečních v meruňkovém sadu mezi Bělohorskou a Jedovnickou ulicí na svahu Bílé hory. „Psí výběh vznikl proto, aby dal možnost venčit psy i majitelům velkých plemen. Při hledání vhodného pozemku jsme narazili na tento a zjistili jsme, že zde kdysi býval meruňkový sad. To nás vedlo k myšlence obě funkce propojit a tak vlastně vznikl výběh v meruňkovém sadu," vysvětlil židenický místostarosta Petr Kunc.

Vrtulník kroužil kolem zříceniny hradu Obřany. Hledal zraněného člověka

Bílovice nad Svitavou – Zvuk rotorů se v sobotu před polednem rozléhal nedaleko Bílovic nad Svitavou u Brna. Ze zříceniny nedalekého hradu Obřany tam totiž spadla mladá žena. „Byla v nedostupném terénu a nemohli jsme ji najít, proto musel přiletět vrtulník s leteckými záchranáři," okomentoval mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Požár rumunského kamionu uzavřel v noci dálnici

Domašov – Hořící kamion míjeli po své cestě kolem 170,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Brno řidiči od páteční jedenácté hodiny večerní. Policie kvůli požáru nakonec dálnici uzavřela a auta musela jezdit odklonem přes Domašov.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies