VYBERTE SI REGION

Brňané nakoupí na Špilberku sarančata za hrst Florénů

Brno /ANKETA/ - Zaplatit několik Florénů a vychutnat si raviollu plněnou pěnou z tygřích krevet opřený o hradby Špilberku? To může ode dneška až do neděle každý Brňan, který se vypraví na druhý ročník Špilberk Food Festivalu.

10.5.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Attila Racek

Milovníky jídla mezi hradbami památky v centru města totiž čekají šéfkuchaři z patnácti vyhlášených podniků jihomoravského kraje a poprvé také zájemci vyzkouší hmyzí menu. „Na festival se dostanou pouze lidé s platnou vstupenkou, kterou si můžou zakoupit i na místě. Součástí vstupenky bude i základní balíček festivalových platidel Florénů. Za ně si hosté můžou sestavit menu i s nápoji z jednoho, nebo několika různých podniků," řekla jedna z organizátorek Kateřina Bílková.

Páteční vstupenka stojí 1 450 korun, z toho polovinu lidé vymění za Florény, za zbytek návštěvník získá drink na uvítanou a přístup na řízené ochutnávky. „Na dnešek jsme navíc snížili kapacitu areálu, pro větší komfort návštěvníků," dodala Bílková. Zítřejší a nedělní vstupy jsou podle ní levnější. Každý vyjde na 450 korun.

Zúčastní se restaurace:BOULEVARD RESTAURANT
BRABANDER RESTAURANT
BUTCHER'S
HOTEL PRESTIGE
IL MERCATO
KOISHI RESTAURANT
LEPORELO+
PALAZZO RESTAURANT
RESTAURACE BONANZA
RESTAURANT A STEAKHOUSE MONTE BÚ
RESTAURANT NOEM ARCH
RESTAURANT PAVILLON
RISTORANTE RIALTO
SUNSET RESTAURANT
VALORIA RESTAURANT

Novinkou je na letošním ročníku škola vaření. O ni se postará kulinářské studio Divoká vařečka. „Škola se zaměří na přípravu steaků. Zájemci si zkusí připravit hovězí steak z květové špičky, vysoký roštěnec a nízký grilovaný roštěnec i s přílohou nebo omáčkou," popsal organizátor Jiří Bílek.

Na akci podle něj nebudou chybět ani vína. „Nabídneme pouze česká a moravská vína. Lidé si vyzkouší kombinaci vybraných vín a jídel a zvýraznit tak jejich chuť," doplnil Bílek.

Zklamaný nebude ani ten, kdo dává před vínem přednost pivu. „Se vstupenkou na festival můžou návštěvníci v pátek vypít libovolné množství piva Starobrno zdarma," upozornila mluvčí společnosti Heineken Kateřina Beute.

Další lákadla jsou podle organizátorů také řízené degustace. „Loni byly velmi úspěšné. Na letošek jsme připravili odborníky komentované ochutnávky hned z pěti vinařství," doplnil organizátor.

Doprovodný program:

PÁTEK 10. 5. 2013

Oficiální zahájení festivalu

14:00 KOISHI – restaurant zaměřený na ryby a sushi

Sabrage (Janko Martinkovič)

Sabrage neboli sabráž je umění otevírání láhve šampaňského setnutím hrdla šavlí. Je to více než 200 let stará tradice ale i zábava, kterou ocení nejen skuteční znalci a milovníci sektu.

14:30 JULIUS MEINL

Přemysl Neuman – příprava originální turecké kávy Ibrik

15:00 IL MERCATO

Cooking show Riccarda Lucqueho

Riccardo Lucque je majitelem brněnské restaurace IL Mercato a současně již zavedených pražských restaurantů Aromi a La Finestra.

16:00 Josip Carević

Cooking show Josipa Careviće

J. Carević je vynikající kuchař chorvatského původu, který již získal řadu mezinárodních ocenění a je členem chorvatské kuchařské reprezentace. Již 2 roky spolupracuje s brněnskými restauracemi Boulevard a Noem Arch, kde se věnuje zejména přípravě ryb a plodů moře.

17:00 Petr Koukolíček

Cooking show – molekulární kuchyně

Aperitiv: Kouřící drink

Předkrm: Špízek Pražské šunky s medovo-hruškovým želé na křenové espumě, chips z tmavého chleba

Hlavní jídlo: „Moderní koprovka" sous vide hovězí pupek s espuma omáčkou a koprovým kaviárem

Sladká tečka: Lesní ovoce na mechu v ranním oparu

NITRO kapučíno připravené v tekutém dusíku –196°C

18:00 MAKRO Cash & Carry ČR

Cooking show Petra Stádníka – jak připravit živého humra i doma

19:00 JULIUS MEINL

Přemysl Neuman – Čas čaje "EAST MEETS WEST" VÝCHOD SE SPOJUJE SE ZÁPADEM"

20:00 DALIBOR NAVRÁTIL

Cooking show Dalibora Navrátila

SOBOTA 11. 5. 2013

12:30 Brixton-gastro – spoluprovozovatel restaurací Boulevard a Noem Arch

Největší hovězí steak – český rekord!!!

Za přítomnosti komisaře Agentury Dobrý den proběhne pokus o rekord – Největší hovězí steak na grilu.

Steak o hmotnosti 7000 – 9000 g bude marinovaný v čerstvém rozmarýnu a čerstvě hrubě mletém zeleném pepři. Připraven bude na lávovém grilu na stupeň propečenosti medium rare – medium. Steak bude podáván s šalotkovo-houbovým ragú a variací domácích chlebů z vlastní pekárny.

14:00 MAKRO Cash & Carry ČR

Cooking show Jitky Ulihrachové – jak zacházet s tropickým ovocem

15:00 Interspar Cooking show Zdeňka Pohlreicha

16:00 JULIUS MEINL

Přemysl Neuman – Alternativní příprava kávy metodou French Press

16:30 VINAŘSTVÍ SONBERK

Ing. Vladimíra Mrázová PhD.

17:00 ALTO GRANDE

Společnost Alto Grande s.r.o. a Restaurace Noem Arch a Boulevard Vám představí exkluzivní kávu, která dobyla svět papežů a králů, a může nést označení Alto Grande Super Premium Coffee. Na celém světě existují pouze tři Super Premium kávy a Alto Grande je ta nejslavnější z nich.

18:00 MAKRO Cash & Carry ČR

Cooking show Petra Stádníka – jak připravit živého humra i doma

20:00 DALIBOR NAVRÁTIL

Cooking show Dalibora Navrátila


NEDĚLE 12. 5. 2013

11:30 sushimaster Tadayoshi Ebina (KOISHI restaurant) a Tomio Okamura

Tadayoshi Ebina – porcování tuňáka

Tomio Okamura představí knihu Velká japonská kuchařka

12:30 MAKRO Cash & Carry ČR

Cooking show Jitky Ulihrachové – jak zacházet s tropickým ovocem

13:00 JOSIP CAREVIĆ

Cooking show Josipa Careviće

J. Carević je vynikající kuchař chorvatského původu, který již získal řadu mezinárodních ocenění a je členem chorvatské kuchařské reprezentace. Již 2 roky spolupracuje s brněnskými restauracemi Boulevard a Noem Arch, kde se věnuje zejména přípravě ryb a plodů moře.

14:00 Cooking show Romana Pauluse

Cooking show Romana Pauluse

Roman Paulus je šéfkuchař Radisson Blu Alcron a současně držitel michelinské hvězdy.

15:00 JULIUS MEINL

Přemysl Neuman – příprava originální turecké kávy Ibrik

16:00 IL MERCATO

Cooking show Riccarda Lucqueho

Riccardo Lucque je majitelem brněnské restaurace IL Mercato a současně již zavedených pražských restaurantů Aromi a La Finestra.

17:00 Vystoupení studentů, obor GASTRONOMIE

STŘEDNÍ ŠKOLA POTRAVINÁŘSKÁ, OBCHODU A SLUŽEB, CHARBULOVA, BRNO

18:00 DALIBOR NAVRÁTIL

Cooking show Dalibora Navrátila

Autor: Anna Fajkusová

Máte rádi vysokou gastronomii?

Ano

47 %

Ne

53 %

Hlasovalo: 34

Anketa byla ukončena

10.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Muž blokoval tramvaj. Dal hlavičku ženě, která mu chtěla pomoci

Ilustrační foto
1

Platy v kraji? I přes navýšení jsou stále podprůměrné

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Brno /VIDEO/ – Byla to honička skoro jako z akčního filmu. Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit. Situaci po zadržení vysvětloval tím, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly. „Dobrá honička," řekl zasahujícím policistům.

Ples jako Brno: Gejzír nápadů, hodnotí celebrity

Brno /REPORTÁŽ/ – Po červeném koberci v sobotu večer přicházejí do brněnské Fait Gallery první celebrity. V záři barevných světel se třpytí dlouhé šaty krásných dam, doprovázených pány ve smokingu s motýlkem. Pečlivě upravené stoly zdobí kytice bílých a růžových tulipánů. Nad nimi se starostlivě sklání číšníci a dohlížejí, aby skleničky nezůstávaly prázdné. Ples jako Brno začíná.

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Větší kontrola pohřebních služeb, důstojnější zacházení s mrtvými a ve výsledku větší komfort pozůstalých. Politici si od novely zákona o pohřebnictví slibují velké zlepšení. Podle majitele brněnské pohřební služby Pavla Cajzla jsou změny nadbytečné. „Většina věcí je jenom o domluvě, není třeba, aby je určoval zákon," vysvětlil majitel pohřební služby Cajzl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies