VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Brňané nakoupí na Špilberku sarančata za hrst Florénů

Brno /ANKETA/ - Zaplatit několik Florénů a vychutnat si raviollu plněnou pěnou z tygřích krevet opřený o hradby Špilberku? To může ode dneška až do neděle každý Brňan, který se vypraví na druhý ročník Špilberk Food Festivalu.

10.5.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Attila Racek

Milovníky jídla mezi hradbami památky v centru města totiž čekají šéfkuchaři z patnácti vyhlášených podniků jihomoravského kraje a poprvé také zájemci vyzkouší hmyzí menu. „Na festival se dostanou pouze lidé s platnou vstupenkou, kterou si můžou zakoupit i na místě. Součástí vstupenky bude i základní balíček festivalových platidel Florénů. Za ně si hosté můžou sestavit menu i s nápoji z jednoho, nebo několika různých podniků," řekla jedna z organizátorek Kateřina Bílková.

Páteční vstupenka stojí 1 450 korun, z toho polovinu lidé vymění za Florény, za zbytek návštěvník získá drink na uvítanou a přístup na řízené ochutnávky. „Na dnešek jsme navíc snížili kapacitu areálu, pro větší komfort návštěvníků," dodala Bílková. Zítřejší a nedělní vstupy jsou podle ní levnější. Každý vyjde na 450 korun.

Zúčastní se restaurace:BOULEVARD RESTAURANT
BRABANDER RESTAURANT
BUTCHER'S
HOTEL PRESTIGE
IL MERCATO
KOISHI RESTAURANT
LEPORELO+
PALAZZO RESTAURANT
RESTAURACE BONANZA
RESTAURANT A STEAKHOUSE MONTE BÚ
RESTAURANT NOEM ARCH
RESTAURANT PAVILLON
RISTORANTE RIALTO
SUNSET RESTAURANT
VALORIA RESTAURANT

Novinkou je na letošním ročníku škola vaření. O ni se postará kulinářské studio Divoká vařečka. „Škola se zaměří na přípravu steaků. Zájemci si zkusí připravit hovězí steak z květové špičky, vysoký roštěnec a nízký grilovaný roštěnec i s přílohou nebo omáčkou," popsal organizátor Jiří Bílek.

Na akci podle něj nebudou chybět ani vína. „Nabídneme pouze česká a moravská vína. Lidé si vyzkouší kombinaci vybraných vín a jídel a zvýraznit tak jejich chuť," doplnil Bílek.

Zklamaný nebude ani ten, kdo dává před vínem přednost pivu. „Se vstupenkou na festival můžou návštěvníci v pátek vypít libovolné množství piva Starobrno zdarma," upozornila mluvčí společnosti Heineken Kateřina Beute.

Další lákadla jsou podle organizátorů také řízené degustace. „Loni byly velmi úspěšné. Na letošek jsme připravili odborníky komentované ochutnávky hned z pěti vinařství," doplnil organizátor.

Doprovodný program:

PÁTEK 10. 5. 2013

Oficiální zahájení festivalu

14:00 KOISHI – restaurant zaměřený na ryby a sushi

Sabrage (Janko Martinkovič)

Sabrage neboli sabráž je umění otevírání láhve šampaňského setnutím hrdla šavlí. Je to více než 200 let stará tradice ale i zábava, kterou ocení nejen skuteční znalci a milovníci sektu.

14:30 JULIUS MEINL

Přemysl Neuman – příprava originální turecké kávy Ibrik

15:00 IL MERCATO

Cooking show Riccarda Lucqueho

Riccardo Lucque je majitelem brněnské restaurace IL Mercato a současně již zavedených pražských restaurantů Aromi a La Finestra.

16:00 Josip Carević

Cooking show Josipa Careviće

J. Carević je vynikající kuchař chorvatského původu, který již získal řadu mezinárodních ocenění a je členem chorvatské kuchařské reprezentace. Již 2 roky spolupracuje s brněnskými restauracemi Boulevard a Noem Arch, kde se věnuje zejména přípravě ryb a plodů moře.

17:00 Petr Koukolíček

Cooking show – molekulární kuchyně

Aperitiv: Kouřící drink

Předkrm: Špízek Pražské šunky s medovo-hruškovým želé na křenové espumě, chips z tmavého chleba

Hlavní jídlo: „Moderní koprovka" sous vide hovězí pupek s espuma omáčkou a koprovým kaviárem

Sladká tečka: Lesní ovoce na mechu v ranním oparu

NITRO kapučíno připravené v tekutém dusíku –196°C

18:00 MAKRO Cash & Carry ČR

Cooking show Petra Stádníka – jak připravit živého humra i doma

19:00 JULIUS MEINL

Přemysl Neuman – Čas čaje "EAST MEETS WEST" VÝCHOD SE SPOJUJE SE ZÁPADEM"

20:00 DALIBOR NAVRÁTIL

Cooking show Dalibora Navrátila

SOBOTA 11. 5. 2013

12:30 Brixton-gastro – spoluprovozovatel restaurací Boulevard a Noem Arch

Největší hovězí steak – český rekord!!!

Za přítomnosti komisaře Agentury Dobrý den proběhne pokus o rekord – Největší hovězí steak na grilu.

Steak o hmotnosti 7000 – 9000 g bude marinovaný v čerstvém rozmarýnu a čerstvě hrubě mletém zeleném pepři. Připraven bude na lávovém grilu na stupeň propečenosti medium rare – medium. Steak bude podáván s šalotkovo-houbovým ragú a variací domácích chlebů z vlastní pekárny.

14:00 MAKRO Cash & Carry ČR

Cooking show Jitky Ulihrachové – jak zacházet s tropickým ovocem

15:00 Interspar Cooking show Zdeňka Pohlreicha

16:00 JULIUS MEINL

Přemysl Neuman – Alternativní příprava kávy metodou French Press

16:30 VINAŘSTVÍ SONBERK

Ing. Vladimíra Mrázová PhD.

17:00 ALTO GRANDE

Společnost Alto Grande s.r.o. a Restaurace Noem Arch a Boulevard Vám představí exkluzivní kávu, která dobyla svět papežů a králů, a může nést označení Alto Grande Super Premium Coffee. Na celém světě existují pouze tři Super Premium kávy a Alto Grande je ta nejslavnější z nich.

18:00 MAKRO Cash & Carry ČR

Cooking show Petra Stádníka – jak připravit živého humra i doma

20:00 DALIBOR NAVRÁTIL

Cooking show Dalibora Navrátila


NEDĚLE 12. 5. 2013

11:30 sushimaster Tadayoshi Ebina (KOISHI restaurant) a Tomio Okamura

Tadayoshi Ebina – porcování tuňáka

Tomio Okamura představí knihu Velká japonská kuchařka

12:30 MAKRO Cash & Carry ČR

Cooking show Jitky Ulihrachové – jak zacházet s tropickým ovocem

13:00 JOSIP CAREVIĆ

Cooking show Josipa Careviće

J. Carević je vynikající kuchař chorvatského původu, který již získal řadu mezinárodních ocenění a je členem chorvatské kuchařské reprezentace. Již 2 roky spolupracuje s brněnskými restauracemi Boulevard a Noem Arch, kde se věnuje zejména přípravě ryb a plodů moře.

14:00 Cooking show Romana Pauluse

Cooking show Romana Pauluse

Roman Paulus je šéfkuchař Radisson Blu Alcron a současně držitel michelinské hvězdy.

15:00 JULIUS MEINL

Přemysl Neuman – příprava originální turecké kávy Ibrik

16:00 IL MERCATO

Cooking show Riccarda Lucqueho

Riccardo Lucque je majitelem brněnské restaurace IL Mercato a současně již zavedených pražských restaurantů Aromi a La Finestra.

17:00 Vystoupení studentů, obor GASTRONOMIE

STŘEDNÍ ŠKOLA POTRAVINÁŘSKÁ, OBCHODU A SLUŽEB, CHARBULOVA, BRNO

18:00 DALIBOR NAVRÁTIL

Cooking show Dalibora Navrátila

Autor: Anna Fajkusová

Máte rádi vysokou gastronomii?

Ano

47 %

Ne

53 %

Hlasovalo: 34

Anketa byla ukončena

10.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Žáci z 1.B ze ZŠ na Bakalově nábřeží 8 v Brně s třídní učitelkou Ivou Holou.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme ZŠ Kotlářská, Bakalovo nábřeží a náměstí Míru

Brno 19.09.2017 - křest letadla obnovené linky Brno Mnichov na brněnském letišti a následně odlet delegace JMK do Mnichova, kde byla prohlídka letiště.
50

Po Evropě létá Brněnský drak i Duch jižní Moravy

Defibrilátory mají pomáhat ve všech městských částech. Přibude jich 27

Brno – Zkolaboval přímo na hlavním nádraží, život mu zachránili pomocí pouličního automatického defibrilátoru zaměstnanci Českých drah. V budoucnu dostanou laici možnost podobně pomoci na více místech Brna. Radní města totiž v úterý schválili nákup dalších sedmadvaceti oživovacích přístrojů. V současnosti je ve městě k dispozici osmatřicet automatických defibrilátorů. Jen čtyři z nich jsou ale umístěné v boxech pro lidi přímo na ulici.

Výbuch v kasárnách: Zraněný voják je po operaci, kanceláře opět fungují

Brno, Vyškov /FOTOGALERIE/ – Noc na oční klinice brněnské fakultní nemocnice strávil voják, kterého v úterý ráno zranil výbuch ve sklepě administrativní budovy Jugo ve Velitelství výcviku - Vojenské akademii ve Vyškově. Podstoupil tam operaci oka. „Byla úspěšná, lékaři mu oko zachránili,“ informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Zateplený bazén má šetřit peníze. Opravy mají začít už příští rok

Brno – Nového zateplení se v budoucnu dočká plavecký bazén Ponávka. V úterý o jeho dalších opravách rozhodli brněnští radní. „Schválili jsme podání žádosti o dotaci z programu životního prostředí na jeho rekonstrukci,“ sdělil náměstek brněnského primátora Petr Hladík.

Ženu udeřil a okradl. Po neznámém pachateli teď pátrá policie

Brno – Ženu udeřil zezadu do zad a když se svalila na zem, vytrhl jí kabelku a utekl pryč. Po neznámém pachateli, který v brněnské Oblé ulici napadl ženu, teď pátrá policie.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení