Stejné vodovodní potrubí Brněnské vodárny a kanalizace využívají dodnes. Vodu vede ze sedmapadesát kilometrů vzdálené Březové nad Svitavou na pomezí Čech a Moravy. „Kontroloři trubky prověřili v roce 1999. Byly v tak dobrém stavu, že další kontrolu doporučili až za padesát let," uvedl ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Ladislav Haška.

Vodu v Březové nad Svitavou čerpají z podzemí, a proto ji odborníci nemusí chemicky upravovat jako vodu z povrchových zdrojů. Pouze ji dezinfikují. „V Brně lidé pijí jednu z nejkvalitnějších vod v České republice," uvedl Miroslav Staněk z krajské hygienické stanice.

Z kohoutku si vodu ráda natočí třeba Brňanka Anna Dudková. „Je dobrá. Sice nepoznám, jestli v ní neplavou nějaké bakterie, ale nikdy mi z ní špatně nebylo," řekla Dudková.

Slovenka Katarína Švrčková jezdí za prací do Brna několikrát měsíčně. „Chuťově mi voda připadá stejná. Doma je asi o něco tvrdší," myslí si žena.

Ne všem ale brněnská voda chutná. „Doma ve Zlíně je voda lepší. Když jsem v Brně, nedokážu ji pít samotnou. Musím si ji ochutit sirupem nebo alespoň citronem," poznamenala studentka Michaela Nesvadbová.

Vodu v Březové nad Svitavou čerpají z podzemí, a proto ji odborníci nemusí chemicky upravovat jako vodu z povrchových zdrojů.

Původně Brňané chodili pro vodu ze studen a kašen. „Nejstarší vodovod z roku 1415 vedl vodu ze Svratky do rezervoárů na Petrově. Odtud voda samospádem tekla do kašen na náměstí Svobody a Zelném trhu," popsala brněnská historička Milena Flodrová.

Na konci devaténáctého století se Brno rozrůstalo a vznikaly nové továrny, které k výrobě potřebovaly pitnou vodu. Proto tehdejší vedení města začalo hledat nový zdroj pitné vody. Nejbližší kvalitní podzemní voda byla právě ve východních Čechách. Okolní obce se bály, aby samy nepřišly o své zásoby vody. „Proto rok a půl vodohospodáři zkušebně odebírali vodu, aby dokázali, že voda v blízkých studních neklesne," vysvětlil Haška.

Stavba vodovodu trvala pouhé tři roky. Na jeho slavnostní zprovoznění se přišly na Zelný trh podívat stovky lidí. Tehdy nesl jméno po císaři Františku Josefovi.

Vodu v Březové nad Svitavou čerpají z podzemí, a proto ji odborníci nemusí chemicky upravovat jako vodu z povrchových zdrojů.Vodu z prameniště nyní do Brna vede i takzvaný druhý březovský vodovod, který vodohospodáři zprovoznili v roce 1975. Do části brněnských kohoutků proudí povrchová voda z Vírské přehrady, která je chemicky upravovaná. „Voda z Vírské nádrže a z Březové se mísí. Voda z podzemí má vždy naprostou převahu," ujistil hygienik Staněk.

Sto let starý vodovod funguje téměř bez přerušení a bez závad. „Žádné opravy zatím neplánujeme," uvedl ředitel Haška. Na dlouhou životnost má vliv nejen kvalitní šedá litina, z které je potrubí vyrobeno, ale i vlastnosti vody. „Není agresivní. Naopak na stěnách trubek vytváří ochranný povlak," dodal Haška.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ, IVANA PARÍZKOVÁ