VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Brňané se zamilovali do vietnamské kuchyně

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Rýžové nudle, šneci, krevety, hadi. Vietnamská kuchyně představuje pro většinu Jihomoravanů jídla a suroviny, se kterými se setkávají málokdy nebo vůbec. V posledních letech ale její obliba v kraji stoupá. Především v Brně díky tržnici v Olomoucké ulici.

11.8.2014 4 AKTUALIZOVÁNO 12.8.2014
SDÍLEJ:

Rýžové nudle, šneci, krevety, hadi. Vietnamská kuchyně představuje pro většinu Jihomoravanů jídla a suroviny, se kterými se setkávají málokdy nebo vůbec. V posledních letech ale její obliba v kraji stoupá. Především v Brně díky tržnici v Olomoucké ulici.Foto: DENÍK/Attila Racek

Tam si kvůli tamním bistrům nachází v poslední době cestu stále víc Brňanů. I díky ohlasům a zkušenostem těch, kdo ji objevili už dávno. „Chodím tam už šest let asi třikrát týdně. Jídla mají skvělá. Jsou pikantní a opravdu chutná. Mám ráda i českou kuchyni, ale toto je něco trochu jiného. Třeba vietnamské polévky jsou neskutečné," ocenila sedmatřicetiletá Lucie Bělochová.

Podle kuchaře Jana Rimplera, který několik let vedl kuchyni v brněnské restauraci Noem Arch, tkví síla vietnamských pokrmů v jednoduchosti, lehkosti a čerstvých surovinách. „Česká kuchyně má jídla často hodně těžká. V tom je rozdíl. Asijská jídla navíc představují exotiku a zvláštnost," vysvětlil Rimpler oblíbenost této orientální kuchyně. Dodal, že na tržnici s ostatními kuchaři jezdil kupovat některé suroviny.

Levné suroviny

To stejné teď dělá například Kateřina Homolová. Mladá Brňanka, která má na internetu vlastní blog o jídle, si vietnamskou kuchyni také oblíbila. „Jídla obsahují většinou spoustu zeleniny, různých bylinek a další přísady, které vytvářejí velmi atraktivní chuť. Pokud si ale chcete vietnamské jídlo udělat doma, nemáte šanci na něj v supermarketu sehnat suroviny. Na tržnici naopak seženete všechny. Potraviny jsou tam navíc podstatně levnější," vysvětlila Homolová.

I na vietnamský oběd je podle ní nejlepší zajet na Olomouckou. „Rozhodně ne do centra Brna. Vietnamské fast foody nabízejí takzvanou pseudočínu. Jídla jsou přizpůsobená chutím Čechů. Na tržnici naopak dostanete opravdu autentické jídlo. To vám ale ani nemusí ze začátku chutnat, takže je nutné začínat s vietnamskou kuchyní pomalu," konstatovala dívka.

Situace, kterou popsala, se odráží i v dalších městech Jihomoravského kraje. Opravdová vietnamská bistra v nich buď nejsou a nebo nabízejí smíšenou nabídku různých asijských jídel i jiných jídel. „Vietnamskou kuchyni mám docela rád, ale doma jsem ji ještě nezkoušel. Bohužel zrovna ve Vyškově zrovna žádné slušné bistro není," řekl student Martin Lelek z Vyškova.

V centru Břeclavi vietnamské bistro je. I z vyjádření majitele Quang Trunga ale vyplývá, že se nesoustředí výhradně na vietnamskou kuchyni. „Nejoblíbenější jídlo je kuřecí na kari, v těstíčku a gyros," sdělil Trung.

Podobnou nabídku znají lidé i z Hodonína či Znojma. „Ve Znojmě žádný vyhlášený podnik není. Pracuji dlouho do večera, a když tuším, že nestihnu připravit večeři, zaběhnu pro vietnamské nudle. Dcera je má moc ráda. Studuje v Brně a zvykla si tam chodit do podobného bistra. Stěžuje si ale, že ty znojemské nemají takovou chuť," prohlásila Klára Soukalová.

Dodala, že sama vietnamskou kuchyni nemusí. „Pokud vím, jsou tady jen v centru asi tři čínská či vietnamská bistra, na Slepičím trhu, Divišově náměstí a na Obrokové ulici. Občas vidím, že tam někdo zajde, ale většinou se přepálený olej a pach koření line několik set metrů daleko. Dávám přednost tradiční české kuchyni," řekla žena.

Milovníkům vietnamské kuchyně zbývá doufat, že opravdová tamní jídla a potraviny začnou kvůli vzrůstající oblibě v budoucnu nabízet další podniky. „Je škoda, že pravá vietnamská kuchyně není moc vidět. Jediné místo, o kterém většina lidí ví, že tam naleznou pravé vietnamské jídlo, je tržnice v Olomoucké ulici. Stojí za to mít opravdu autentickou restauraci s výborným a kvalitním vietnamským jídlem v centru Brna. Tak snad se toho brzy dočkáme," zadoufala Homolová.

Kontroly z hygieny

Aby měly vietnamské podniky možnost růst a oblíbenost své kuchyně dál rozšiřovat, musí se také stejně jako jiné restaurace vyhnout problémům s hygieniky. Podle Jany Laštovičkové z Krajské hygienické stanici Jihomoravského kraje loni hygienici kontrolovali téměř osmdesát asijských bister na jihu Moravy.

Rozdali přitom sedmnáct pokut za dohromady víc než dvacet tisíc korun. „Nejčastější nedostatky se týkaly osobní a provozní hygieny, skladování potravin v chladících a mrazících zařízeních, značení polotovarů a dalších věcí. Závady byly podobné jako u ostatních zařízení," shrnula Laštovičková.

Rýžové nudle, šneci, krevety, hadi. Vietnamská kuchyně představuje pro většinu Jihomoravanů jídla a suroviny, se kterými se setkávají málokdy nebo vůbec. V posledních letech ale její obliba v kraji stoupá. Především v Brně díky tržnici v Olomoucké ulici.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.

Autor: Vojtěch Kučerák, Redakce

11.8.2014 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
2

Stavbě nové autobusové zastávky Tichého brání zaparkovaná auta s přívěsy

Kanadský trenér, expert na techniku bruslení, Shawn Allard.
EXKLUZIVNĚ

Unikátní jako Pavel Bure, říká expert na bruslení Allard o Martinu Eratovi

Výročí povodní. Podělte se s námi o vzpomínky!

Jižní Morava – V roce 1997 i pět let nato zasáhly jižní Moravu ničivé povodně. Stoletá voda na mnoha místech v kraji napáchala stamilionové škody a zabíjela. Podělte se s námi o své vzpomínky. Redakce jihomoravských Deníků Rovnost hledá fotografie a svědectví z letních povodní v letech 1997 a 2002.

Říkají mi děda. Pozvání na pivo ale odmítám, povídá výčepní z otevřené garáže

Brno - Za dědou do garáže na jedno, říkají stálí hosté, kteří už bezmála dvacet let chodí do brněnské kníničské Rekreační ulice za dobrým pivem. V otevřeném garážovém výčepu je tam téměř každý letní večer přivítá František Tesař. „Dopoledne vyrábím zmrzlinu. Odpoledne se potom věnuji hostům a načepuji jim pivo podle jejich přání," říká pětaosmdesátiletý výčepní Tesař.

OBRAZEM: Poslední ohňostroj ukázal Nebe na Zemi. V jazzovém rytmu

Brno /VIDEO, ANKETA/ – Nebem tancují miliony pestrobarevných jisker. Vlní se vesele do jazzového rytmu, rozsvítí se a zase mizí. Oblohu nad Špilberkem v sobotu prozářil závěrečný nesoutěžní ohňostroj festivalu Ignis Brunensis. Podívaná nesla název Nebe na zemi podle slov známé skladby Jaroslava Ježka.

Parní vlak na šestiproudé silnici? Dopravní nostalgie připomíná historické linky

Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Nádražím v Králově Poli se v sobotu linou oblaka husté tmavé páry. K plným vagónům přibíhají poslední opozdilci. Průvodčí pronikavě zapíská, poté se zvolna zesiluje skřípot kolejí. „Už jede!" křičí děti a utíkají k oknům. Historický vlak, který je součástí akce Dopravní nostalgie, se právě rozjíždí. Cílová stanice? Brněnské Výstaviště.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies