Trh se podle ředitele stavební firmy Kaláb Tomáše Kalába začal výrazně zlepšovat už na podzim roku 2014. „Loňský rok nás mile překvapil. Plánovali jsme, že na konci roku budeme mít prodaných asi sedmdesát procent bytů, a nakonec jsme jich prodali devadesát procent," vypočetl Kaláb.

Důvěra roste

Důvod je podle něj zřejmý. „Důvěra lidí v trh roste. Chtějí víc utrácet a je to vidět třeba taky v automobilovém průmyslu i jinde," popsal Kaláb.

Obchodní ředitel stavební společnosti Reko Pavel Knapec s ním souhlasí. „Lidé chtějí investovat a na prodeji bytů se to výrazně projevilo. Loni jsme zaznamenali výrazný nárůst," popsal. Jeho společnost staví například v Bystrci nebo Obřanech.

Podle předsedy správní rady Asociace brněnských architektů a stavitelů Marka Vintera jsou za vyšší poptávkou i nízké úroky hypoték. „Jsou mnohde pod dvěma procenty a developeři se snaží situaci využít a uvolňují do prodeje někdy i několik etap staveb naráz," uvedl Vinter.

Prodej bytů v Brně.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Analytik Michal Kozub si myslí, že úrokové sazby by měly být minimální i celý rok. „Pokud se nic zásadního nestane, Česká národní banka uvolní kurz koruny až koncem roku 2016. Až tehdy začnou hypotéky zdražovat. Lidé si tak raději byty koupí v předstihu," poukázal.

Meziročně brněnské nové byty zdražily o osm procent. „Průměrná cena nabízeného bytu vzrostla o osm procent na 3,6 milionu korun. Cena za metr čtvereční narostla v průměru o čtyři tisíce na čtyřiapadesát tisíc korun," vypočetl Veselý z Trikaye.

Někteří developeři totiž podle něj zdražili během roku. „Zdražování bytů v průběhu prodeje dříve nebylo úplně běžné. Dnes prodejci byty pro velký zájem zdražují třeba několikrát do roka," poukázal Veselý.

Také Kaláb potvrdil, že ceny rostly. „Za poslední rok a půl ceny narostly řádově o pět procent. A s tím teď i my, když plánujeme projekty, počítáme. Teď ale ceny už tak rychle nahoru nepůjdou," očekává. Podle něj se také výrazně zkrátila doba prodeje a volné byty se prodávají velmi rychle.

Veselý uvedl, že v nabídce brněnských stavitelů je aktuálně 1 160 neprodaných bytů. Téměř polovina z tohoto počtu už je rezervovaná. „Někteří developeři podepisují pouze rezervační smlouvy. Kvůli tomu v Brně existují projekty, kde jsou všechny byty zarezervované a přitom není ani jeden prodaný," doplnil.

Dodal, že největší zájem je o byty ve Slatině a Brně-středu. „Nacházela se tam téměř polovina všech prodaných bytů. Hned v závěsu pak následuje Královo Pole," přiblížil.

Podle Kozuba jsou ovšem dlouhodobě nejoblíbenější okrajové lokality jako Bystrc nebo Slatina. „Bydlení v centru je přitom výrazně výhodnější z hlediska infrastruktury, která je již vybudovaná, nebo snadné dostupnosti služeb," uvedl analytik.

Bystrc je daleko

Lenka Kopečková, která loni koupila byt v Králově Poli, má podobný názor. „Několik let jsem bydlela v podnájmu v Bystrci a měla jsem to daleko do centra, kde pracuji. Navíc, byt v novostavbě mi vyhovuje lépe než bydlení ve starém paneláku," popsala žena, která od loňského jara bydlí ve vlastním dvoupokojovém bytě.

Právě první roční období je podle analýzy společnosti Trikaya nejoblíbenější k pořizování nového bydlení. „Loňský vývoj prodejů byl prakticky učebnicový, křivka krásně kopíruje roční trendy. Lidé hledají nové bydlení nejvíc na jaře a na podzim, funguje to tak v Brně už několik let," vysvětlil Veselý.

Dodal, že k dlouhodobě nejoblíbenějším bytům patří 2+kk. „Loni tvořily třiačtyřicet procent," informoval Veselý.