Mnoha lidem se jejich nápad líbí. „Jestli je zítra potkám, tak jim možná přispěji. Ještě dnes ale budu posílat peníze přímo na Člověka v tísni," řekla například devětapadesátiletá Brňanka Anna Chalupská.

Stejně jako ona pomáhá spousta dalších lidí. Podle ředitelky brněnské centrály Českého červeného kříže Ivany Holáskové jim do skladu nosí věci jednotlivci, ale i starostové nebo různé firmy.

Dnes vyšle humanitární organizace další náklad pomoci. „Povezeme gumáky, lopaty, kolečka, repelenty, dezinfekci a další věci," vypočítala Holásková. Dodala, že více hmotné pomoci už asi nebude potřeba. „Nechodí nám z Čech požadavky na více věcí. Vybírat další proto plánujeme už jen do soboty," dodala Holásková.

Náklad do zatopených oblastí vozí i jihomoravští hasiči. Za poslední týden tam byli třikrát. Hasiči do zatopených oblastí poslali i vlastní lidi. „V terénu je asi čtyřicet lidí. Kromě toho jsme tam půjčili spoustu techniky," popsal situaci mluvčí hasičů jihomoravských Jaroslav Mikoška. Kromě mobilních čerpacích stanic poslali i dekontaminační linku, která se nasazuje v případě jaderných havárií. „Její součástí jsou sprchy. Lidé v zatopených obcích potřebují i zázemí," dodal Mikoška.

Peníze se ve středu rozhodli poslat i brněnští radní. „Na dnešním jednání jsme schválili, že dáme milion korun jedné zaplavené obci," řekl primátor města Brna Roman Onderka.  Dotaci pro vybranou obec musí ještě schválit zastupitelstvo.

Milionovou pomoc od Brna dostanou Zálezlice na Mělnicku ve středních Čechách. Kromě toho se radní rozhodli zařídit transparentní konto, na které mohou lidé posílat další peníze. „Apelujeme především na brněnské politiky. Chceme, aby přispěli ze svých vlastních peněz, ne z peněz daňových poplatníků," zdůraznil starosta Brna-středu Libor Šťástka.

Povodňové konto má číslo 240557/5406. „Otevřené zůstane od osmnáctého června," dodal Šťástka.

Do pomoci se zapojily i další brněnské organizace. Zoologická zahrada poskytla azyl zvířatům z pražské zoo. „Je tu tygr malajský a dalších dvacet zvířat," uvedla mluvčí zoo Monika Brindzáková.

JIŘÍ HANÁK