Těm, kteří to zatím nestihli, zbývají už jen dva týdny. Areály zavřou s koncem prázdnin.

Nejvíc lidí se letos v Brně přišlo zchladit na Riviéru, kterou provozuje městská společnost Starez. „Od dvaadvacátého června, kdy začala sezona, přišlo přes devětašedesát tisíc lidí. Je to rekord," sdělila mluvčí Starezu Simona Měkynová. Ve vedrech, která dosahovala skoro ke čtyřiceti stupňům, na Riviéru v jeden den přišlo i pět tisíc návštěvníků. „Oproti loňsku jsme se tak v červenci dostali na skoro dvojnásobná čísla," uvedl ředitel Starezu Martin Mikš.

Lidé si na Riviéře naposledy zaplavou v neděli prvního září. „Se začátkem školy návštěvnost prudce klesá. I když je hezky, přijde jen několik desítek lidí," sdělil Mikš.

Druhým nejnavštěvovanějším venkovním bazénem je letos Kraví hora. „Hlavně v červnu jsme těžili z toho, že ostatní ještě neotevřeli," podotkl správce koupaliště Evžen Hrubeš.

V horkých dnech na Kraví horu přišlo kolem dvou tisíc lidí denně. Tento týden je to slabší, číslo spadlo na tři až čtyři stovky. „Brňané si zvykli na tropy, normální letní počasí je už k vodě nevyláká. Raději jdou třeba do lesa," konstatoval Hrubeš. Koupaliště oficiálně zavírá na konci měsíce. Pokud bude hezky, zůstane otevřeno i první zářijový týden.

Třetí příčku v návštěvnosti drží zábrdovické koupaliště. Zatím tam přišlo přes třicet tisíc lidí. „Letos jsme znovu zavedli zvýhodněné odpolední vstupné," poznamenala Měkynová. To se líbí například Markétě Kopincové z Brna. „Ve všední den můžu přijít až po práci. A platím méně, než jako kdybych se tam koupala od rána," podotkla žena.

I bazén v Zábrdovicích zavře prvního září. Poslední den provozu si užijí hlavně děti do čtrnácti let. Ty totiž budou mít v Zábrdovicích a na Riviéře vstup zdarma.

Zájemci o koupání mohou po začátku školy zamířit na královopolské koupaliště. „Necháme otevřeno do osmého září," sdělil správce Bruno Jelínek. Dodal, že letošní léto je nejlepší za posledních osm let.

Sezona se podařila i na koupališti v brněnském Starém Lískovci. „Návštěvnost ještě nemáme sečtenou, ale určitě je lepší než loni," uvedl správce Daniel Nevřiva. Stejně jako lískovecké koupaliště zavírá i to v Juliánově na konci prázdnin.

Lidé nejspíš vyrazí k vodě i dnes nebo zítra. „Odpoledne má být až třicet stupňů. V neděli až třiatřicet," sdělila Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteorologové očekávají hezké počasí i v dalších dnech. Nejteplejší má být poslední srpnový víkend. Naopak na první zářijový týden předpovídají deště.

Brňany láká ke koupání i přehrada. Celé prázdniny si drží kvalitu vody na nejlepším možném stupni. Podle Hrubeše ale čistá přehrada bazénům zákazníky neubírá. „Na každé místo chodí jiný typ lidí. Jedni mají rádi přírodní vodu, druzí zase chtějí zázemí u bazénu," poznamenal.

Návštěvnosti koupališť pomohl i Dobrák v Králově Poli. Bazén v něm je kvůli opravám zavřený druhým rokem.

Přibližný počet vstupů na koupalištích od začátku sezony do 15. srpna
Riviéra 69 000 lidí
Kraví hora 62 000 lidí
zábrdovické lázně 30 000 lidí