Nejdůležitější změnou prochází jídelníček zvířat. Místo zeleného krmiva postupně přechází na sušené. Mění se i nutriční hodnota denního přídělu. „Například u samice ledního medvěda se z denní dávky sedmnáct tisíc kalorií za podzimní měsíce sníží hodnota na pouhé tři tisíce," uvedla mluvčí zoo Monika Brindzáková.

Přechod z letního krmiva na zimní s sebou ale nese rizika. „Při špatném dávkování může skončit dokonce smrtí zvířete," upozornil ředitel Martin Hovorka.

Chovatelé se snaží co nejvíc napodobit podmínky v přírodě. „Na podzim jim dáváme větší podíl sena a část mrkve nahrazuje řepa," vysvětlil ředitel zoo. Ne všechna zvířata však vyžadují na zimu změnu režimu. Ptáci, plazi a ryby stravovací pravidla nemění.

Zaměstnanci zoo musejí dávat na podzim pozor i na údržbu cest. „Nejvíc nás zaměstnává padající listí. Udržovat zahradu uklizenou je opravdu náročné," podotkl Hovorka.

Součástí přípravy na zimu je také technické zabezpečení zoo a příprava prostor pro zazimování zvířat. „Kontrolujeme vyhřívané přívody vody, hlavně u sudokopytníků. Například u jelenů milu a sobů," řekla Brindzáková.

ANEŽKA PŘIKRYLOVÁ