Dnes není po dostihové dráze mezi Komárovem a Tuřany ani památky. „Nevíme přesně, co se pak stalo. Nejspíš nebyly peníze, ani zájem o dostihy," uvádí veterinární lékař a znalec dostihů Jiří Chlup. Závodiště tedy zaniklo.

Podle rukopisu Václava Nováka, o kterém se zmiňuje elektronická Encyklopedie města Brna, se jezdci prvních brněnských dostihů zúčastnili pěti závodů. V zemském dostihu koní vychovaných na Moravě zvítězila klisna Ressles, v rovinovém dostihu Donna Diana. Dámskou cenu získala klisna Orange. Velkou steeplechase, tedy překážkový dostih na tři anglické míle, nejlépe zaběhla klisna Lady Louise. Neznámý sedlák z Podolí ovládl závod selské jízdy o 150 zlatých.

Znalec dostihů Jiří Chlup.

I když to vypadalo, že tradice brněnských dostihů zanikla stejně rychle jako vznikla, objevily se časem zmínky o pozdějších závodech z let 1922 a 1923. „Byla to jen statistika a výsledky dostihů. Pro nás měly ale velkou cenu," podotýká Chlup. V Brně se v obou letech jely dostihy dvakrát, a to na jaře a v létě. Dráhou na jižní Moravě proběhli i koně netradičních jmen jako Santa Claus, Baňatý nebo Již letím.

Další snaha o obnovení brněnských dostihů byla nejspíš až v roce 1964 a poté o dva roky později. Jak ovšem uvádí Milan Tůma z redakce měsíčníku Jezdectví, jednalo se o pokusy, které měly jepičí život.

Velký návrat dostihů na brněnská závodiště se odehrál až v devadesátých letech. „Zasloužil se o to především Josef Vymazal, který vznik dráhy v Dvorskách inicioval," říká znalec. V roce 1997 měla dráha pro rovinový dostih pouhých devět set metrů, steeplechase měl jen čtyři skoky. Až o tři roky později se podařilo dráhy rozšířit.

V současnosti se na závodišti ve Dvorskách konají dostihy třikrát ročně. Letos to bylo v dubnu, červnu a září. Každý dostihový den se jezdí pět rovinových dostihů, tři steeplechase, dva dostihy poníků a závod neregistrovaných koní.

ZUZANA HOLUBOVÁ