Osvětlený nebude hrad Špilberk, Nová radnice na Dominikánském náměstí nebo obelisk v Denisových sadech. „Zhasínání světel je symbol mnohem výraznějších aktivit, kterými Brno dlouhodobě přispívá ke snižování znečištění životního prostředí a ochraně klimatu. Brno chce být ekologičtějším městem a symbolickým zhasnutím Špilberka to jen začíná," řekl náměstek primátora Martin Ander.

Účel celosvětové akce, která se koná od roku 2007, je upozornit na snahu o lepší ochranu životního prostředí a globální změny klimatu. V České republice se na pořádání podílí také brněnský Ekologický institut Veronica, který si pro Brňany připravil speciální tematickou prohlídku města. „Cesta začne u Červeného kostela. Přesně o půl deváté pak účastníci uvidí zhasnutí obelisku v Denisových sadech v přímém přenosu," přiblížila ředitelka institutu Yvonna Gaillyová.

Průvod účastníků pak bude pokračovat dál k Nové radnici a skončí u kostela svatého Tomáše na Moravském náměstí. Procházku Brnem doplní odborný komentář astronoma Jana Hollana. Okomentuje vliv veřejného osvětlení na životní prostředí.