Nová plocha ze Spojených států amerických divákům promítne i různé přírodovědné pořady. „Pro děti například chystáme speciální představení, kdy budou uvnitř lidské buňky," dodal Dušek.

Planetárium návštěvníky ohromí také promítáním nočního nebe. Hvězdy uvidí stejně jasně, jako by je sledovali z míst s perfektní viditelností. Ta jsou běžně nedostupná. „Zvláště pro lidi z města to bude krásná podívaná," upozornil pracovník hvězdárny Jan Píšala.

Fakta o novém planetáriu v Brně
* nové planetárium se otevře na konci listopadu
* projekt se začal připravovat v roce 2010
* promítací plocha má tvar polokoule s průměrem 17 metrů
* přestavba hvězdárny vyšla na 55 milionů korun
* architektem je Martin Rudiš

Promítací plocha se podobá bílé polokouli sestavené z desítek hliníkových panelů. Při představení si člověk připadá, jako by kosmická tělesa byla všude kolem něj. „Na nové planetárium se těším. V tom starém už jsem byl několikrát. Věřím ale, že tohle bude netradiční zážitek," uvedl pravidelný návštěvník hvězdárny Radim Koníček.

Nové digitárium je významné i pro vědce. „Dokáže totiž lidem přitažlivou formou ukázat výsledky výzkumu," vysvětlil Píšala.

Planetárium se vyrovná významným evropským pracovištím. „S něčím podobným se lidé setkají třeba v Chicagu, Varšavě, Honolulu nebo San Francisku," podotkl Dušek.

Na rekonstrukci za pětapadesát milionů korun se podílí řada vědců a techniků z různých zemí světa.

Po otevření planetária si návštěvníci za podívanou připlatí. Podle Duška to bude zhruba deset až dvacet korun. Nyní je klasické vstupné devadesát korun.

MARTINA HANUŠOVÁ