Dvojice největších vánočních trhů se v Brně otevře devětadvacátého listopadu. Zatímco za ty na Zelném trhu zaplatí Brno-střed skoro tři čtvrtě milionu korun, Vánoce na náměstí Svobody vyjdou levněji. Letos se tam sejde přes šedesát prodejců. „Náš rozpočet je nulový, stánkaři zaplatí veškerý provoz. Strom dostáváme od Českého červeného kříže, jeho osvětlení zaplatí technické sítě," uvedla ředitelka Petra Kačírková z Turistického informačního centra města Brna, které akci pořádá.

Právě výzdoba stromu ale vadí opoziční Straně zelených. „Je předražená. Město v minulých letech nakoupilo dekorace. I přesto bude nazdobení stát čtvrt milionu korun," podotkl zastupitel Martin Ander. Podle vedoucího Odboru technických sítí magistrátu Dana Chaloupky zastupitelé cenu řádně vysoutěžili.

Strom se na náměstí rozsvítí společně se zahájením trhů. Už toto pondělí ho ale zástupci města převezmou v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku.

Někteří lidé se už na vánoční atmosféru těší. „Vánoce mám rád. Proto se chci do jejich atmosféry maximálně ponořit. Líbí se mi hlavně toulání mezi stánky na náměstí Svobody a Zelném trhu," řekl Brňan Luboš Tvrdík.

I přesto, že vánoční trhy v Brně podle některých lidí vypadají o moc lépe, než když na nich trhovci prodávali ponožky a spodní prádlo, těm ve větších městech se nevyrovnají. Například ve srovnání s Vídní jsou malé. „ Na trhu na Radničním náměstí Rathausplatz se sejde skoro sto padesát prodejců. Akce začíná už toto pondělí. Celkem bude ve Vídni šestnáct trhů, například před Belvederem či zámkem Schönbrunn," uvedla mluvčí z Kontaktní kanceláře města Vídně Magdalena Kordová.

Pro lidi z okolí

Marketingový specialista Tomáš Zindulka upozorňuje, že Brněnské trhy mají spíše regionální význam. „Turisté mají zájem hlavně o trhy v hlavních městech. Například v Bratislavě nebo Vídni," myslí si Zindulka. Dodal, že trhy v Brně přilákají spíš místní. „I Vánoce na Zelňáku jsou malé v porovnání s těmi ve větších městech, natož trhy v ostatních městských částech," řekl specialista.

Opačný názor má mluvčí z Centrály cestovního ruchu Libuše Vlachová. „Podle našich informací přijíždí do Brna stále víc turistů. Někteří třeba i z Itálie. Brněnská atmosféra je baví, protože je osobitá. Líbí se jim zastrčené historické ulice v centru. Zajímají je i místní speciality jako například trdelník nebo turbomošt," řekla.

Poslední zmiňovaná specialita ale bude letos mít na Zelném trhu menší zastoupení než loni. Nabídne ji jen jeden stánek. „Letos jsme totiž akci zaměřili na děti. Ladovské motivy z loňského roku proto nahradí obrázky malované dětmi," vysvětlil mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián.

Nejdražší akce? Vánoce na Zelňáku

Zajištění vánočních akcí? Jde to i bez nákladů. Jak se na Vánoce připravují brněnské městské části a kolik na ně uvolní ze svých rozpočtů, prozradí Brněnský deník Rovnost. Zatímco městská část Brno-střed za oslavy Vánoc zaplatí skoro osm set tisíc korun, Brno-jih ze svého rozpočtu uvolní podstatně menší částku. Městská část ušetřila i proto, že má vlastní osvětlení. „Na Vánoce jsme uvolnili šedesát tisíc korun na instalaci osvětlení. Nemá cenu dělat konkurenci centru Brna, proto na Vánoce nic velkého nepřipravujeme. Trhy nepořádáme už patnáct let," sdělil starosta Josef Haluza. Dodal, že ušetří i za energie. „V minulosti jsme do osvětlení zakoupili lepší žárovky. Proto ušetříme za energii. Dáme za ni dva a půl tisíc korun," sdělil starosta.

Vlastní osvětlení si pořídili i v Brně-severu. V příštích letech ale uspoří. „Letos zaplatíme čtyři sta tisíc korun za osvětlení. Z toho je 160 tisíc korun splátka za koupi výzdoby z minulého roku. Do budoucna ale ušetříme. Vypůjčení na jeden rok by totiž stálo minimálně dvě stě tisíc korun," sdělil mluvčí úřadu Brna-severu Martin Ingr. Radnice letos poprvé rozsvítí celou Merhautovu ulici. „Bude na ní skoro třicet hvězd. Dalších třicet pak lidé objeví po celé městské části. Rozsvítíme i tři vánoční stromy," doplnil Ingr.

Některým místním se ale tato investice nelíbí. „Stačí jeden vánoční strom. Ozdoby v ulicích nemusí být všude. Nejsme v Las Vegas, aby muselo svítit celé město," řekl místní Ivan Skácel. Podle něho by městská část mohla přidat například další podzemní kontejnery.

Vánoce oslaví i lidé z Ivanovic, ale bez nákladů. Vsadili na dobrovolníky. „Chystáme například mikulášskou zábavu. Vánoční akce nás nestojí nic, protože všechno zajišťují dobrovolníci. Ve volném čase s organizací pomáhají i zastupitelé a zaměstnanci městského úřadu," sdělil starosta Ivanovic Jaroslav Elzner. Výzdobu mají Ivanovice vlastní. „Kupovali jsme ji vloni a předloni, vešli jsme se do padesáti tisíc. Opravy zatím nepotřebujeme. Výzdoby ale mnoho nemáme. Jedná se o asi dvacet hvězd," sdělil starosta.

Nejdražší akcí, kterou brněnské městské části pořádají, jsou Vánoce na Zelňáku.

„Zaplatíme za ně skoro tři čtvrtě milionu korun," sdělil mluvčí úřadu městské části Brno-střed Roman Burián. Podle Martina Andera ze Strany zelených je tato částka vysoká. „Vánoce jsou významnými svátky, jde ale také o uměřenost. Město by si mělo vyhodnotit, co vše jde za tak vysokou částku pořídit," sdělil Ander. Burián vysvětlil, že organizace takové akce není jednoduchá. „Například náklady na pokácení a dovoz stromu, který bude uprostřed Zelného trhu stát, jsou vysoké. Zaplatíme za to sedmdesát tisíc korun. Dalších třicet tisíc korun stojí bezpečnostní posudek. Musíme spolehlivě zajistit, aby strom na návštěvníky akce nespadl," vypočítal Burián. Dodal, že zanedbatelné nejsou ani další položky. „Sedmdesát tisíc korun zaplatíme za úklid a údržbu plochy. Dalších skoro dvacet tisíc bude stát dopravní značení," řekl mluvčí. Výzdobu centra města zajišťují Technické sítě města Brna z dotace, kterou dostaly od magistrátu.

Lidé, kteří chtějí zažít netradiční atmosféru, mohou navštívit rybí hody ve Starém Lískovci. „Za akci i pronájem osvětlení v celé městské části jsme zaplatili sedmdesát tisíc korun," řekl starosta Sterého Lískovce Vladan Krásný. Hody připadnou na sedmého prosince. Od deseti do šestnácti hodin v Bosonožské ulici na hřišti mohou lidé ochutnat ryby na různé způsoby.

Děti zabaví například Vánoce na radnici Brno-střed. „Akce je hlavně pro otce s jejich potomky. Matky tak získají den klidu na poslední vánoční přípravy. Děti zabaví výtvarná dílna. Mohou si zkusit vyrobit například betlém. Vyrábět budou hlavně z přírodních materiálů. Vše je zdarma," řekl Burián. Tato akce stojí Brno-střed patnáct tisíc korun.

Vánoční akce bude také v Líšni. Farmářský trh nabídne hlavně produkty od místních zemědělců. Koná se čtrnáctého prosince v Jírově ulici. „Trh vánočně vyladíme. Chybět nebudou stánky s ovarovou polévkou a tradičními vánočními nápoji. Akci doplní kulturní program, který zajistí místní základní a mateřské školy," upřesnila vedoucí organizačního odboru líšeňské radnice Alexandra Černá. Děti se mohou těšit na dílny. „Vyzkouší si zdobení perníků nebo výrobu vánočních ozdob," dodala Černá. Vrcholem dne bude rozsvícení vánočního stromu.