Nové nákupní centrum má vyrůst vedle Vaňkovky na parkovišti u autobusového nádraží Zvonařka. Investor Auparku požádal o územní rozhodnutí loni v prosinci. Na konci ledna mu poslal odbor výstavby a územního rozvoje výzvu k doplnění. „Hlavní problém této stavby spočívá v rozporu návrhu s platným územním plánem. Především zasahuje do funkčních ploch. Pokud nebude opět schválená změna územního plánu, stavebník musí záměr podstatně přepracovat," upozornil mluvčí úřadu Roman Burián.

Hlavní výtky jsou tři. „Návrh nerespektuje hranice funkčních ploch sloužících k oddechu, zasahuje do plochy navržených komunikací, v Trnité ulici velmi podstatně, a ignoruje trasu severojižního kolejového diametru zapojeného do břeclavské trati," vyjmenovala Zdeňka Nováková z odboru výstavby a územního rozvoje. Ve výzvě dále úřad požaduje doplnění několika desítek dalších bodů.

Firma HB Reavis, která už několik nákupních center Aupark postavila například na Slovensku, se ohrožení svých stavebních plánů v Brně nebojí. „U takto rozsáhlých projektů je doplnění žádosti standardní věc. Očekáváme, že vyřízení potrvá asi tři až čtyři týdny. Zahájení stavby se kvůli tomu nijak zásadně neposune, ale přesné datum zatím neznáme, protože stavební povolení získáme nejdříve za několik měsíců," sdělil mluvčí společnosti Ladislav Pavlík. Podle původních plánů se měl Aupark otevřít už v roce 2011, ale investor termín kvůli krizi i administrativním komplikacím neustále posunuje.

Spolupracovník občanského sdružení Brnění Svatopluk Bartík považuje rozhodnutí úřadu za významné. „Jsem nadšený, že vedoucí odboru Bohumil Synek nejde ve šlépějích své předchůdkyně, která byla schopná povolit i atomový reaktor na náměstí Svobody, a postupuje v souladu s územním plánem," podotkl Bartík, který přípravu Auparku sleduje už několik let.

Na doplnění podkladů pro územní řízení má investor čas do 1. července. Podle Bartíka se to může protáhnout na několik měsíců a termín tak nemá šanci stihnout. "Ze Slovenska si firma HB Reavis přináší pověst, že se nějakým územním plánem, povoleními či legislativou a veřejným míněním příliš nemazlí. Očekávají, že se jim všude budou klanět," doplnil Bartík.