Novým ministrem se Blažek stane v úterý v 10 hodin dopoledne, kdy ho do funkce jmenuje prezident Václav Klaus. „Vážím si důvěry premiéra a předsedy ODS, který se rozhodl nominovat mne na post ministra spravedlnosti. V těchto dnech přerušuji léčbu dlouhodobého onemocnění. Proto žádám média o pochopení, že se k dalšímu vyjádřím až po uvedení do funkce," uvedl Blažek.

Vystudovaný právník Blažek je považován za „šedou eminenci" brněnské ODS. Měl po komunálních volbách v roce 2010 zásadní podíl na vytvoření koalice s ČSSD v Brně. „Přestože je v politice patnáct let, nikdo pořádně nezná jeho názory. Od premiéra je to zvláštní volba, vzhledem k tomu, že po uzavření velké koalice na brněnské radnici Blažka odvolal z dozorčí rady Lesů ČR. Prohlásil tehdy, že v něj nemá důvěru," připomněl Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění, které často kritizuje vedení města.

Premiér rok a půl starý spor nekomentoval. „Dnes jsem prezidentu republiky navrhl, aby jmenoval Pavla Blažka ministrem spravedlnosti. Zítra jej pan prezident v deset hodin jmenuje," uvedl pouze na vládních webových stránkách.

Podle politologa Michala Pinka má Nečasova volba dvě možná vysvětlení a dává ji do souvislosti s nedávným dosazením Martina Kuby do postu ministra průmyslu a obchodu. „První varianta je, že premiér je na dně a doufá, že se bude moct opřít o jihočeskou a jihomoravskou podporu. Druhá možnost je, že se čeká nějaký velký třesk v resortu spravedlnosti a Pavla Blažka to má buď potopit nebo definitivně zachránit v celostátní politice," myslí si politolog.

Straničtí kolegové Blažka podporují. „Je to velice vzdělaný člověk a zároveň pragmatik. Rozhodně to není žádný kmotr. Pro brněnskou ODS bude dobře, že po dlouhé době bude mít svého ministra," míní člen brněnské ODS Vladan Krásný. Ten by se v případě, že Blažek kvůli ministrování odstoupí z brněnského zastupitelstva, měl podle výsledků komunálních voleb stát jeho nástupcem.

Člen radniční opozice Martin Ander si není Blažkovými kvalitami tolik jistý. „Nejsem přesvědčený, že když je někdo právník, je automaticky dobrým kandidátem na ministra. Jestli tuto funkci dokáže vykonávat dobře se ukáže, až jestli jmenuje vrchní státní zástupkyni v Praze podle návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, tedy Lenku Bradáčovou," poznamenal Ander.