Kometa se stala v roce 2012 světovou senzací. Astronomové se domnívali, že díky letu u slunce ji lidé uvidí pouhým okem. Její jádro se ale začalo před příletem ke slunci rozpadat. ,,Většina astronomů to vzdala, my ji i přes špatné vyhlídky nafotili v observatoři na vrcholu havajské sopky," vzpomíná šedesátiletý dobrodruh.

Profesor brněnské fakulty strojního inženýrství Miroslav Drückmiller.Před týdnem světu oznámili, že má fotografii jako nikdo jiný. „Čekali jsme, až nám o Isonu schválí článek ve vědeckém časopisu," vysvětluje Drückmiller.

Za jeho fotografiemi stojí roky práce a probdělé noci. Výslednou fotku totiž z desítek obrázků složí a upraví program, který matematik vytvořil. „Když jsem před patnácti lety fotil zatmění slunce, uvědomil jsem si, že fotky se ani zdaleka nevyrovnají tomu, co jsem viděl," vypráví Drückmiller.

Dalších pět let vytvářel po nocích program, který napodobuje funkce lidského oka. Výsledkem jsou fotky nerozeznatelné od skutečnosti. ,,Nikdo nevěřil, že se mi povedlo zobrazit i koronu slunce," směje se vědec. Když se pak seznámil s týmem astronomů z Havaje, jeho život se změnil. Začal s nimi pronásledovat zatmění slunce po celém světě.

Za úchvatnými přírodními úkazy nemusí vždy jezdit daleko. ,,Nejkrásnější polární záři jsem nafotil před jedenácti lety kousek od Brna. Všiml jsem si jí na Kraví hoře a hned vyrazil pro foťák," vzpomíná muž.

LENKA ONDRYSKOVÁ