VYBERTE SI REGION

Brněnští cyklisté ukrojili první novoroční kilometry

Brno /FOTOGALERIE/ – Páteční posilvestrovskou ospalost v centru města s konečnou platností rozptýlili sportovní nadšenci. Desítky účastníků tradiční Novoroční jízdy Brnem se shromáždily na náměstí Svobody a krátce po desáté hodině vyrazily na výlet letošního roku. Po dvou kolech.

1.1.2010
SDÍLEJ:

Tradiční novoroční vyjížďka cyklistů z náměstí Svobody na Brněnskou přehradu.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Jiří Sekanina se na novoroční jízdu vydal letos posedmé. „Jsem spíš hobbycyklista, občas jedu nějaký amatérský závod. Takových lidí je tady spousta, jsou tu ale i profíci,“ vysvětluje Sekanina.

Trasa vyjížďky z náměstí Svobody pokračuje Pekařskou ulicí na Mendlovo náměstí a pak k velodromu na Křížkovského ulici. Přes Bauerovu, Kníničskou a Hrázní ulici se závodníci probojují až cíli, do restaurace U Lva. „Poslední kilometr jízdy se pokaždé zvrhne v bratrovražedný závod. Opravdu. Jsou tam kostky, a ty namrzají. Kamarád jednou skončil málem v přehradě,“ směje se Sekanina a připravuje se na start.

Tradice novoročních jízd, které pod svá křídla vzal brněnský cyklistický klub Favorit, má svůj počátek už v roce 1943. „Začalo to už v roce dvaačtyřicet, kdy jsme jeli za okupace do Lipůvky a zpět a projížděli jsme tady kolem Jakuba. Halekali jsme, abychom upozornili, že jsou v Brně cyklisté. Od té doby se to rozrostlo v takovou velkou akci. Je tady vždycky kolem dvou stovek lidí nebo i víc. Sejdou se tu závodníci, trenéři a všichni známí a popřejí do nového roku,“ vzpomíná brněnská cyklistická legenda Vlastimil Bartoš.

Podle některých byla cyklistická akce kdysi zároveń malým protestem proti totalitnímu režimu. „Policisté nás neměli rádi, to je jisté. To proto, že jsme na Nový rok jezdili na červenou. Ale jiné souvislosti jsme si ani neuvědomovali,“ oponuje Bartoš.

Kolik novoročních jízd má za sebou už ani nepočítá. „Já jsem, myslím, ještě nevynechal. Vždyť je to jen kousíček, třicet kilometrů, ani ne. Když je hodně špatné počasí, tak už si kilometrů ubírám. Ale jinak jezdím do roka pět šest tisíc kilometrů,“ říká jakoby nic než vsedne na kolo.

Autor: Lucie Hrabcová

1.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies