Přestože si mnoho Brňanů nyní neumí představit posezení v restauraci bez půllitru piva, v minulosti to bylo jiné. „Brno bylo hlavně městem vína a o počátcích pivovarnictví máme jen málo dokladů," uvedl kurátor výstavy Petr Vachůt.

Prvním dokumentem, který o pivu v Brně hovoří, je privilegium z roku 1243. Tím byli výrobci sladu vykázáni za hradby města. Ve sladovnách hrozily požáry a také zapáchaly.

Na výstavě lidé uvidí třeba unikátní recept na pivo ze čtrnáctého století. „Vařilo se tady tak špatné pivo, že si měšťané stěžovali a radní vydali nařízení z čeho se má dělat," popsal kurátor.

Z piva i vína se stal pro Brno dobrý obchod. „Třeba v šestnáctém století tvořily příjmy z hospod sedmdesát procent městských příjmů," uvedl Vachůt. Pivo také vařili mniši v klášterech na Starém Brně, v Králově Poli a v Zábrdovicích.

Lidé se dozví zajímavosti i známém sládkovi Františku Poupěti. Pracoval v městském pivovaru na Starobrněnské ulici. Poupě je dodnes ikonou mezi sládky. „Tehdy ho však ostatní nenáviděli. Do výroby piva zaváděl přesné technologické postupy," řekl odborník.

Lidé si prohlédnou i výčep z období konce Rakouska-Uherska. „Paradoxně jsme měli mnohem větší problém sehnat výčep z dob socialismu. Ty zatím nejsou pro sběratele zajímavé," poznamenal Vachůt.

Vernisáž začíná ve středu v pět hodin odpoledne. Součástí je i křest piva Špilberk 10 od Hausknechtovy Brněnské pivovarnické společnosti. Hosté vernisáže se do expozice podívají za symbolických dvacet korun. Výstava potrvá do prosince.