VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Brněnští vědci: Dejte si bažanta

Brno – Obohatit si jídelníček kuřecím masem? Podle studie brněnských vědců by vyznavači zdravého životního stylu měli volit jídla z úplně jiného opeřence. Lidskému tělu mnohem víc prospěje menu z bažanta.

30.6.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Vyplývá to ze studie, kterou představili odborníci na výživu hospodářských zvířat z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. „Analýzy prokázaly výrazný rozdíl ve složení svaloviny bažantích a brojlerových kuřat. A to jak v obsahu organických, tak i anorganických látek,“ potvrdila přednostka Ústavu výživy zootechniky a zoohygieny Fakulty veterinární hygieny a ekologie Eva Straková.

Vědci porovnávali výživovou hodnotu masa intenzivně vykrmovaných kuřat bažanta obecného do stáří devadesáti dnů. A maso brojlerů starých nanejvýš čtyřicet dní. V laboratořích analyzovali prsní a stehenní svalovinu z osmdesáti bažantích a šesti desítek brojlerových kuřat.

Sledovali přitom nutriční ukazatele důležité ve vztahu k výživě. Tedy obsah bílkovin, tuku, popelovin, vápníku, fosforu a hořčíku. „Prokázalo se, že svalovina bažanta obsahuje významně vyšší obsah hrubého proteinu ve srovnání se svalovinou brojlerových kuřat. U slepiček je ho v sušině prsní svaloviny o víc než pět procent, u kohoutků o téměř osm procent více než u brojlerových kuřat. Bažantí maso je naopak daleko méně tučné,“ doplnila Straková.

Labužníci si bažantí maso oblíbili dávno. A nejen pro jeho chuť. „Bažantí prsa jsme jako hlavní chod při návštěvě Brna servírovali například také britské královně Alžbětě. Maso z bažanta je žádané. Částečně však i proto, že je vzácné. V jídelních lístcích se má správně objevit pouze na podzim, kdy je čerstvé. Pokud půl roku leželo v mrazáku, ideální to není,“ podotkl k tématu šéfkuchař brněnského hotelu International Miroslav Husák.

Autor: Lucie Hrabcová

30.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michal Kempný

Z titulu Komety jsem měl plný facebook celý týden, usmívá se Kempný

Ilustrační foto.
9

Kuřáky vyžene z hospod zákaz. Už za měsíc

Realizační tým A mužstva Komety pokračuje, jen bez Pešouta

Brno – I po zisku mistrovského titulu hokejová Kometa poupravuje realizační tým. Na začátku týdne potvrdil setrvání v roli hlavního kouče pro příští sezonu Libor Zábranský. Jeho asistenty zůstávají Kamil Pokorný a Petr Haken, u A týmu však končí Martin Pešout a trenér brankářů Jiří Sklenář.

Úmrtnost dětí po úrazech klesá. Pomáhá prevence

Brno – Na následky úrazů umírá v posledních letech v Brně čím dál méně dětí. Podle odborníků za zlepšení může prevence. „Důvodem jsou zejména preventivní programy. Zatímco před rokem 2008 takto ročně zemřelo až pět set dětí, nyní se čísla pohybují mírně nad stovkou podobných případů," vyčíslil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Mrazy jsou na ústupu, škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Jižní Morava – Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovku srazily v záchranářském souboji důraz a standardky

Jihlava, Brno /FOTOGALERIE/ – Místo, aby se zápasem uklidnili, ocitli se po něm pod mnohem větším tlakem. Brněnští fotbalisté včera v 26. kole první ligy padli 0:3 v Jihlavě a jejich záchrana v nejvyšší soutěži není vůbec jasná. V neúplné tabulce sice Zbrojovka zůstala dvanáctá a dál drží pětibodový náskok na sestupové pozice, ale mohla být daleko klidnější. „Je ohromná ostuda prohrát v Jihlavě 0:3, za celé jaro jsme nehráli tak špatně v defenzivě," utrousil brněnský stratég Svatopluk Habanec.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies