VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Brněnští vědci: Dejte si bažanta

Brno – Obohatit si jídelníček kuřecím masem? Podle studie brněnských vědců by vyznavači zdravého životního stylu měli volit jídla z úplně jiného opeřence. Lidskému tělu mnohem víc prospěje menu z bažanta.

30.6.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Vyplývá to ze studie, kterou představili odborníci na výživu hospodářských zvířat z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. „Analýzy prokázaly výrazný rozdíl ve složení svaloviny bažantích a brojlerových kuřat. A to jak v obsahu organických, tak i anorganických látek,“ potvrdila přednostka Ústavu výživy zootechniky a zoohygieny Fakulty veterinární hygieny a ekologie Eva Straková.

Vědci porovnávali výživovou hodnotu masa intenzivně vykrmovaných kuřat bažanta obecného do stáří devadesáti dnů. A maso brojlerů starých nanejvýš čtyřicet dní. V laboratořích analyzovali prsní a stehenní svalovinu z osmdesáti bažantích a šesti desítek brojlerových kuřat.

Sledovali přitom nutriční ukazatele důležité ve vztahu k výživě. Tedy obsah bílkovin, tuku, popelovin, vápníku, fosforu a hořčíku. „Prokázalo se, že svalovina bažanta obsahuje významně vyšší obsah hrubého proteinu ve srovnání se svalovinou brojlerových kuřat. U slepiček je ho v sušině prsní svaloviny o víc než pět procent, u kohoutků o téměř osm procent více než u brojlerových kuřat. Bažantí maso je naopak daleko méně tučné,“ doplnila Straková.

Labužníci si bažantí maso oblíbili dávno. A nejen pro jeho chuť. „Bažantí prsa jsme jako hlavní chod při návštěvě Brna servírovali například také britské královně Alžbětě. Maso z bažanta je žádané. Částečně však i proto, že je vzácné. V jídelních lístcích se má správně objevit pouze na podzim, kdy je čerstvé. Pokud půl roku leželo v mrazáku, ideální to není,“ podotkl k tématu šéfkuchař brněnského hotelu International Miroslav Husák.

Autor: Lucie Hrabcová

30.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Oblohu nad Špilberkem v sobotu prozářil závěrečný nesoutěžní ohňostroj festivalu Ignis Brunensis. Podívaná nesla název Nebe na zemi podle slov známé skladby Jaroslava Ježka.
18

OBRAZEM: Poslední ohňostroj ukázal Nebe na Zemi. V jazzovém rytmu

Dny dopravní nostalgie v Brně.
17

Parní vlak na šestiproudé silnici? Dopravní nostalgie připomíná historické linky

Nejlepší osvěžení? Jízda na obří skluzavce na Kraví hoře, pochvalují si Brňané

Brno /VIDEO/ – Z brněnské Kraví hory se v sobotu rozléhá nadšený výskot. Přestože je venku úmorné horko, davy lidí pospíchají parkem až na vrchol kopce. S nafukovacími kruhy nebo lehátky pod paží se přišli osvěžit na více než tři sta metrů dlouhou vodní skluzavku. V Brně začal druhý ročník akce Slide Czech, která se bude postupně konat ve více než deseti městech v České republice.

Nezletilý motorkář má středně těžké poranění nohy. Po srážce s náklaďákem

Brněnsko - V péči lékařů skončil v sobotu odpoledne sedmnáctiletý motorkář. Na křižovatce mezi Újezdem u Brna a Sokolnicemi na Brněnsku se srazil s nákladním autem. "Měl středně těžká poranění dolní končetiny. Záchranáři jej převezli do Dětské nemocnice v Brně," popsala mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Vytrvalejší cestovatel než vlk. Rys přišel do Moravského krasu až z Beskyd

Blanensko – Vědci minulý týden odchytili a očipovali rysa v Moravském krasu. Očekávají, že díky tomu získají nové poznatky o vzácné šelmě.

Díky práci snů zdarma cestuje po světě. Při natáčení mu ale opice ukradla kameru

Brno - Videa z různých koutů světa natáčí z loďky či horkovzdušného balonu. Sedmadvacetiletý Michal Gálik loni vyhrál v brněnské společnosti Sygic Travel konkurz na práci snů. Díky ní rok zdarma cestuje po světě a natáčí 360stupňová videa do internetové aplikace pro cestovatele. „Raději cestuji za přírodou než do měst. Je v nich na mě moc stresu a ruchu," tvrdí mladík.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies