VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Brněnští vědci: Dejte si bažanta

Brno – Obohatit si jídelníček kuřecím masem? Podle studie brněnských vědců by vyznavači zdravého životního stylu měli volit jídla z úplně jiného opeřence. Lidskému tělu mnohem víc prospěje menu z bažanta.

30.6.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Vyplývá to ze studie, kterou představili odborníci na výživu hospodářských zvířat z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. „Analýzy prokázaly výrazný rozdíl ve složení svaloviny bažantích a brojlerových kuřat. A to jak v obsahu organických, tak i anorganických látek,“ potvrdila přednostka Ústavu výživy zootechniky a zoohygieny Fakulty veterinární hygieny a ekologie Eva Straková.

Vědci porovnávali výživovou hodnotu masa intenzivně vykrmovaných kuřat bažanta obecného do stáří devadesáti dnů. A maso brojlerů starých nanejvýš čtyřicet dní. V laboratořích analyzovali prsní a stehenní svalovinu z osmdesáti bažantích a šesti desítek brojlerových kuřat.

Sledovali přitom nutriční ukazatele důležité ve vztahu k výživě. Tedy obsah bílkovin, tuku, popelovin, vápníku, fosforu a hořčíku. „Prokázalo se, že svalovina bažanta obsahuje významně vyšší obsah hrubého proteinu ve srovnání se svalovinou brojlerových kuřat. U slepiček je ho v sušině prsní svaloviny o víc než pět procent, u kohoutků o téměř osm procent více než u brojlerových kuřat. Bažantí maso je naopak daleko méně tučné,“ doplnila Straková.

Labužníci si bažantí maso oblíbili dávno. A nejen pro jeho chuť. „Bažantí prsa jsme jako hlavní chod při návštěvě Brna servírovali například také britské královně Alžbětě. Maso z bažanta je žádané. Částečně však i proto, že je vzácné. V jídelních lístcích se má správně objevit pouze na podzim, kdy je čerstvé. Pokud půl roku leželo v mrazáku, ideální to není,“ podotkl k tématu šéfkuchař brněnského hotelu International Miroslav Husák.

Autor: Lucie Hrabcová

30.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Byt. Ilustrační foto.
1

Prodeje nových bytů v Brně se propadly skoro o půlku

Ilustrační foto
2

Mrtvice patří mezi významné zabijáky v kraji. Může za ni i znečištěný vzduch

Festival Mendel knows ukázal lidem umělé pěstování rostlin i párovou gymnastiku

Brno /REPORTÁŽ/ – Ve stínu sedí na gymnastických balónech, sedacích pytlech nebo prostě v trávě děti a společně s rodiči sledují dění na blízkém pódiu. O kousek dál, taktéž ve stínu, jsou postavené stánky, které lemují cestu vedoucí po obvodu zahrady Augustiniánského opatství v Brně. Právě v ní se v sobotu odpoledne koná část festivalu Mendel knows.

Bašta lezení na jižní Moravě je hlavně Moravský kras

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Prozkoumat nová místa a vychutnat si adrenalinový prožitek. Jižní Morava je výjimečná i jedinečnou přírodou, kterou lze po mnohdy nenáročném lezeckém výstupu obdivovat z vrcholků skal. Lezení je věnovaný třetí díl seriálu Deníku Rovnost Léto v pohybu.

Volno jihomoravských motocyklistů: surfování a jízda po Balkáně

Kazaň, Brno /FOTOGALERIE/ – Motory v mistrovství světa silničních motocyklů na měsíc utichly, ale lenošení není styl jihomoravských jezdců. Závodní víkend Grand Prix v Brně startuje 4. srpna a Karel Abraham nyní plní kondiční přípravu, Jakub Kornfeil se zase prohání na svém oblíbeném jetsurfu. „Hlavně neřeším závody a oddechuju,“ usmíval se závodník z Rohatce na Hodonínsku.

Nehody v kraji? Nejvíc za devět let

Brno /INFOGRAFIKA/ – Cinknutí mobilu ve stojanu na palubní desce přiláká řidičovu pozornost. Ikona hlásí novou zprávu, kterou hned čte. Podvědomě přitom mačká plynový pedál. Když pak vjíždí do zatáčky, nezvládne řízení a auto ve vysoké rychlosti vylétne ze silnice. „Nejčastější příčinou letošních nehod řidičů bylo nevěnování se řízení,“ upozornila mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení