VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vědci z Brna mají způsob, jak odhalit šizené potraviny

Brno /ANKETA/ - Párky a salámy plné sojových a pšeničných přídavků. Výrobci uzenin se běžně snaží ušetřit tím, že do masa přimíchají rostlinné proteiny. Vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity chtějí tyto látky ve výrobcích odhalovat a pomoci tak spotřebitelům.

3.8.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Uwe Titscher

Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí ve středu ve 20:00, najdete ve čtvrtečním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Metoda, kterou při výzkumu odborníci využívají, se uplatňuje při odhalování nádorů v lidském těle. Odborníci z univerzity ji však dokázali přenést do světa potravinové chemie.

„V budoucnu by vědci mohli určit rychle a přesně složení potravin. To je důležité zejména pro alergiky. Pro mnohé z nich je totiž právě sója nebo pšenice velmi nebezpečná. Stejně jako pro lidi s bezlepkovou dietou,“ objasnil Matěj Pospiech z univerzitního Ústavu vegetabilních potravin a rostlinné produkce
I když rostlinné bílkoviny pomahájí zvyšovat pružnost, barevnou stálost, pevnost, šťavnatost a vlhkost masného výrobku, může lidem přítomnost těchto proteinů způsobit také potíže.

V současnosti používané metody, které pomáhají odhalovat přídané látky, mají řadu nedostatků. „Protože výroba masných výrobků může pozměnit strukturu bílkovin, nemusejí být v potravině viditelné. Nerozeznatelné jsou také malá množství přídavku,“ vysvětlila tisková mluvčí univerzity Lucie Stejskalová.

Nové citlivější postupy by měly odhalit rostlinné látky daleko nižší koncetrace. Tomu pomáhá zabarvení proteinu. „Vědci tak mohou vidět rostlinné bílkoviny nebo jen jejich alergenní části. Navíc určí i další látky, které masný výrobek obsahuje,“ dodala Stejskalová. Kromě toho je nový postup levnější než dosud používané metody.

Fakulta navrhla Ministrestvu zemědělství možnost nahodile testovat za pomoci nové metody ty výrobky, které se pyšní značkami kvality. „Jde například o uzeniny s označením Klasa. Výsledky by ukázaly, zda výrobce skutečně v přihlášce do soutěžě uvedl skutečný obsah výrobku,“ uvedl děkan Fakulty veterinární hygieny a ekologie Ladislav Steinhauser.

Nahrazovaní kvalitních surovin přídaním sojových nebo pšeničných proteinů poškozuje podle Pospiecha zejména zákazníka. „Do některých masných výrobků je dokonce přimíchávání rostliných bílkovin zákonem zakazáno,“ dodal Pospiech.

ŽANETA GREGOROVÁ

Věříte údajům na etiketách potravin?

Ano

18 %

Ne

82 %

Hlasovalo: 49

Anketa byla ukončena

3.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Krádež v Brně. Zlodějka hledala věci u spícího muže v tašce.

VIDEO: Spícímu muži ukradla cigarety. Je to trestný čin, dívce hrozí vězení

instalatér, ilustrační foto

Opravy – kdy je hradí nájemce a kdy pronajímatel?

Čtyřicítka u nádraží v Králově Poli chrání řidiče před poškozením auta

Brno /FOTOGALERIE/ – Řidiči projíždějící Sportovní ulicí v Brně musí sundat nohu z plynu. Na mostě, který vede kolem královopolského nádraží, je totiž rychlost omezená na čtyřicet kilometrů v hodině.

Hyperloop porazil rychlovlak. V ekonomické výhodnosti

Brno /INFOGRAFIKA/ – Rychlovlak si na sebe nevydělá, hyperloop to ale zvládne. Takový je závěr bakalářské práce Petra Šlapala, kterou úspěšně obhájil na Mendelově univerzitě v Brně. Práci má Brněnský deník Rovnost k dispozici.

Nanejvýš dva posty. Kouč Habanec má o zbytku sestavy jasno

Brno /ANKETA/ – Přišli o osu týmu, ale s nahrazením hráčů panuje ve fotbalové Zbrojovce spokojenost. Brněnský celek se v sobotu večer vrátil ze soustředění v rakouském Kaprunu a kouč Svatopluk Habanec už spřádá plány na páteční domácí prvoligový start s ostravským Baníkem.

Nové trasy v podzemí mají zpoždění

Brno – Gumáky a čelovky mohou adrenalinoví nadšenci prozatím nechat ve skříni. Zpřístupnění slibovaných dobrodružných prohlídek městského podzemí v Brně se odkládá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení