VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vědci z Brna mají způsob, jak odhalit šizené potraviny

Brno /ANKETA/ - Párky a salámy plné sojových a pšeničných přídavků. Výrobci uzenin se běžně snaží ušetřit tím, že do masa přimíchají rostlinné proteiny. Vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity chtějí tyto látky ve výrobcích odhalovat a pomoci tak spotřebitelům.

3.8.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Uwe Titscher

Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí ve středu ve 20:00, najdete ve čtvrtečním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Metoda, kterou při výzkumu odborníci využívají, se uplatňuje při odhalování nádorů v lidském těle. Odborníci z univerzity ji však dokázali přenést do světa potravinové chemie.

„V budoucnu by vědci mohli určit rychle a přesně složení potravin. To je důležité zejména pro alergiky. Pro mnohé z nich je totiž právě sója nebo pšenice velmi nebezpečná. Stejně jako pro lidi s bezlepkovou dietou,“ objasnil Matěj Pospiech z univerzitního Ústavu vegetabilních potravin a rostlinné produkce
I když rostlinné bílkoviny pomahájí zvyšovat pružnost, barevnou stálost, pevnost, šťavnatost a vlhkost masného výrobku, může lidem přítomnost těchto proteinů způsobit také potíže.

V současnosti používané metody, které pomáhají odhalovat přídané látky, mají řadu nedostatků. „Protože výroba masných výrobků může pozměnit strukturu bílkovin, nemusejí být v potravině viditelné. Nerozeznatelné jsou také malá množství přídavku,“ vysvětlila tisková mluvčí univerzity Lucie Stejskalová.

Nové citlivější postupy by měly odhalit rostlinné látky daleko nižší koncetrace. Tomu pomáhá zabarvení proteinu. „Vědci tak mohou vidět rostlinné bílkoviny nebo jen jejich alergenní části. Navíc určí i další látky, které masný výrobek obsahuje,“ dodala Stejskalová. Kromě toho je nový postup levnější než dosud používané metody.

Fakulta navrhla Ministrestvu zemědělství možnost nahodile testovat za pomoci nové metody ty výrobky, které se pyšní značkami kvality. „Jde například o uzeniny s označením Klasa. Výsledky by ukázaly, zda výrobce skutečně v přihlášce do soutěžě uvedl skutečný obsah výrobku,“ uvedl děkan Fakulty veterinární hygieny a ekologie Ladislav Steinhauser.

Nahrazovaní kvalitních surovin přídaním sojových nebo pšeničných proteinů poškozuje podle Pospiecha zejména zákazníka. „Do některých masných výrobků je dokonce přimíchávání rostliných bílkovin zákonem zakazáno,“ dodal Pospiech.

ŽANETA GREGOROVÁ

Věříte údajům na etiketách potravin?

Ano

18 %

Ne

82 %

Hlasovalo: 49

Anketa byla ukončena

3.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Že hasiči napouštějí nový bazén, si mohli myslet lidé, kteří procházeli v úterý kolem sedmé večer okolo Tesca v Cimburkově ulici. Dvě jednotky tam stříkaly vodu do retenční nádrže, která právě k zadržování dešťové vody slouží. Hořelo tam rákosí.

OBRAZEM: Hasiči bojovali s plameny v mokřadu. Hořelo rákosí

Libor Zábranský.

Zábranský pokračuje jako kouč Komety a slibuje: Udělám vše, aby Erat zůstal

AKTUALIZOVÁNO

Hromadná nehoda na D1: zemřel řidič dodávky, za tragédii může stojící kolona

Brno /FOTOGALERIE/ – Zraněním podlehl padesátiletý muž, kterého vyprostili hasiči z havarované dodávky v hromadné havárii na dálnici D1. V úterý kolem půl dvanácté se na 202. dálničním kilometru srazily čtyři nákladní auta a dodávka. Kvůli nehodě u Brna museli z dálnice sjet řidiči mířící na Vyškov a Ostravu. Dopravu se podařilo uvolnit až krátce před půl sedmou večer. „Kolony se začínají pomalu rozjíždět," informovala mluvčí jihomoravských policistů Štěpánka Komárová.

Brno získá pozemky pro stavbu stadionu za Lužánkami

Brno – Úspěch brněnských hokejistů opět upozornil na potřebu nového stadionu, který město slibovalo postavit za Lužánkami. Po skoro ročním jednání nyní Brno uzavřelo dohodu s vlastníkem potřebných pozemků firmou Eiskon Devepol.

AKTUALIZOVÁNO

Příspěvek na roční šalinkartu se musí zdanit. Magistrát o povinnosti netušil

Brno /ROZHOVORY UVNITŘ/ – Dotace na dopravu? Ano. Ale zaplať, Brňane, daň! Příspěvky na nákup roční elektronické šalinkarty, které letos začal vyplácet magistrát, podléhají podle zjištění Brněnského deníku Rovnost zdanění. Redakci to potvrdil finanční úřad.

Zahrádky v historickém centru? Rozhodnutí Brna-středu uleví restauratérům

Brno – Méně práce pro podnikatele, kteří chtějí chtějí v létě otevřít restaurační zahrádku v centru, znamená rozhodnutí radních Brna-středu. Tamní rada zrušila současnou metodiku pro zařizování zahrádek.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies