VYBERTE SI REGION

Vědci z Brna mají způsob, jak odhalit šizené potraviny

Brno /ANKETA/ - Párky a salámy plné sojových a pšeničných přídavků. Výrobci uzenin se běžně snaží ušetřit tím, že do masa přimíchají rostlinné proteiny. Vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity chtějí tyto látky ve výrobcích odhalovat a pomoci tak spotřebitelům.

3.8.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Uwe Titscher

Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí ve středu ve 20:00, najdete ve čtvrtečním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Metoda, kterou při výzkumu odborníci využívají, se uplatňuje při odhalování nádorů v lidském těle. Odborníci z univerzity ji však dokázali přenést do světa potravinové chemie.

„V budoucnu by vědci mohli určit rychle a přesně složení potravin. To je důležité zejména pro alergiky. Pro mnohé z nich je totiž právě sója nebo pšenice velmi nebezpečná. Stejně jako pro lidi s bezlepkovou dietou,“ objasnil Matěj Pospiech z univerzitního Ústavu vegetabilních potravin a rostlinné produkce
I když rostlinné bílkoviny pomahájí zvyšovat pružnost, barevnou stálost, pevnost, šťavnatost a vlhkost masného výrobku, může lidem přítomnost těchto proteinů způsobit také potíže.

V současnosti používané metody, které pomáhají odhalovat přídané látky, mají řadu nedostatků. „Protože výroba masných výrobků může pozměnit strukturu bílkovin, nemusejí být v potravině viditelné. Nerozeznatelné jsou také malá množství přídavku,“ vysvětlila tisková mluvčí univerzity Lucie Stejskalová.

Nové citlivější postupy by měly odhalit rostlinné látky daleko nižší koncetrace. Tomu pomáhá zabarvení proteinu. „Vědci tak mohou vidět rostlinné bílkoviny nebo jen jejich alergenní části. Navíc určí i další látky, které masný výrobek obsahuje,“ dodala Stejskalová. Kromě toho je nový postup levnější než dosud používané metody.

Fakulta navrhla Ministrestvu zemědělství možnost nahodile testovat za pomoci nové metody ty výrobky, které se pyšní značkami kvality. „Jde například o uzeniny s označením Klasa. Výsledky by ukázaly, zda výrobce skutečně v přihlášce do soutěžě uvedl skutečný obsah výrobku,“ uvedl děkan Fakulty veterinární hygieny a ekologie Ladislav Steinhauser.

Nahrazovaní kvalitních surovin přídaním sojových nebo pšeničných proteinů poškozuje podle Pospiecha zejména zákazníka. „Do některých masných výrobků je dokonce přimíchávání rostliných bílkovin zákonem zakazáno,“ dodal Pospiech.

ŽANETA GREGOROVÁ

ANKETA

Věříte údajům na etiketách potravin?

Ano

18 %

Ne

82 %

Hlasovalo: 49     Anketa byla ukončena

3.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Betlémské světlo dorazilo do Brna. V neděli si pro něj lidé přijdou na Petrov

Brno – Jihomoravští skauti dovezli v sobotu večer do Brna Betlémské světlo. Do Evropy jej od osmdesátých let vozí letadlem z izraelského města.

Perníkový betlém? Snad nám ho děti na mši nesní, doufá žena organizující pečení

Vranovice – Zvedne vyzvánějící mobil a říká: „Pečení betlému? Není problém." Pětadvacetiletá Magdalena Vybíralová ve Vranovicích na Brněnskem organizuje vznik betlému, jenž bude celý z perníku.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies