Podle mluvčího Mendelovy univerzity v Brně Radovana Kramáře se jedná o test, který je podobný domácím těhotenským testům. „Do doby, než vědci přišli s tímto způsobem, bylo možné rakovinu prostaty diagnostikovat pouze při návštěvě lékaře. Muži ji však často odkládali, protože příznaky nádorového onemocnění jsou velmi podobné problémům se zbytnělou prostatou, kterými trpí velká část mužů po padesátce," vysvětlil Kramář.

Pomocí látky sarkosin, kterou má v těle každý člověk, test rozezná, zda muž trpí rakovinou, nebo nikoliv. Zvýšené množství sarkosinu v těle podle vědců ukazuje na varovné signály nežádoucích změn prostaty.

Na projektu pracovali brněnští výzkumníci čtyři roky. Jejich cílem bylo prokázat, zda je právě sarkosin spolehlivým vodítkem k určení zhoubných nádorů prostaty. Vědci sledovali množství sarkosinu v moči pacientů s různými nádory prostaty a srovnávali je se zdravými jedinci. „Výsledky, které jsme analýzou vzorků moči získali přibližně od pěti stovek pacientů, ukazují, že sarkosin skutečně může sloužit jako diagnosticky velmi efektivní molekula. Velkou výhodou je navíc jeho jednoduchá analýza," popsal pracovník Laboratoře metalomiky a nanotechnologií Zbyněk Heger, který se na výzkumu podílel.

Vědci z Mendelovy univerzity už mají základní představu o tom, jak by měl domácí test vypadat. „V současné době hledáme partnera z komerční sféry, který by test uvedl na trh. Jednali jsme už s několika zahraničními firmami, zatím neúspěšně," konstatoval ředitel Centra transferu technologií Mendelovy univerzity v Brně Robert Plaga.

Test má muže upozornit na to, že mají v těle zvýšenou hladinu sarkosinu a měli by tedy vyhledat lékaře. Díky tomu mohou lidé včas zachytit především agresivní formy rakoviny prostaty.

V Laboratoři metalomiky a nanotechnologií zároveň běží experimentální práce, která zkoumá, nakolik může sarkosin odhadnout pooperační prognózu pacienta. „Jde o pacienty, kterým lékaři prostatu při operaci odstranili. Ukazuje se totiž, že muži, kterým se nádor po zákroku vrátil, měli před operací zvýšenou koncentraci sarkosinu oproti těm, kteří se po odebrání prostaty zcela uzdravili," poznamenal Heger.

Muži by test, který odhalí rakovinu prostaty, uvítali. „Pokud by bylo jeho provedení tak jednoduché, určitě bych si ho koupil. Je to lepší než nepříjemné vyšetření u lékaře," řekl například Jan Kamenda. Pokud se najde firma, která by se výrobou testu zabývala, mohl by být na trhu do dvou let.