Brno bude pokračovat s privatizací bytů, ale musí s ní souhlasit městská část, kde se nemovitost nachází. „Prodávat se budou pouze byty, kde potřebné opravy převýší nájemné, které lze vybrat za patnáct let," upřesnila náměstkyně primátora Klára Liptáková. V úterý zastupitelé schválili prodej třinácti z pětadvaceti domů, u kterých v roce 2014 pozastavili kvůli cenám privatizaci.

Nově schválili zastupitelé také čtyřprocentní snížení ceny jednotlivých bytů, které má vynahradit kupcům platbu daně z převodu nemovitosti. „Jsme velmi rádi, že po bouřlivé výměně názorů nastalo pochopení," uvedla Ivana Okurková z Bytového družstva Merhautova.

Zájemci o byty se obávali, že připravovaná změna zákona, která má převést povinnost zaplatit daň z nemovitosti z prodávajícího na kupce, pro ně bude představovat další náklady. „Nechtěli jsme slevu a nedojde k žádné újmě pro Brno," dodala Okurková.

1,2milionu může stát v privatizaci byt 2+1 v trojbloku v Merhautově ulici. Za dřívějších podmínek obyvatelé mohli za byt zaplatit například od šesti do osmi set tisíc korun.

Zatímco návrh na snížení ceny o čtyři procenta prošel hlasování jednomyslně, jinou slevu zastupitelé zamítli. „V případě uhrazení celé částky najednou před podpisem smlouvy jsem navrhl pětiprocentní slevu," sdělil zastupitel Libor Šťástka. Tato změna hlasováním neprošla.

Cenu, za kterou majetek lidé získají, určily revizní posudky. Proti ceně slíbené předchozím vedením města je přibližně trojnásobná. „Nyní už nelze prodávat byty za jinou cenu než za cenu obvyklou na trhu," vysvětlila Liptáková. Město ke konečné ceně nabídlo loni v dubnu obyvatelům slevu pětadvacet procent. I přesto jsou byty proti slibům předchozí koalice dražší o stovky tisíc korun.

Privatizované domy se nacházejí především v městských částech Brno-střed, Brno-sever, Královo Pole a Židenice. „Městské části mohou navrhovat další domy do prodeje, ale jen ty, které splní patnáctileté kritérium," dodala Liptáková.

Rok trvající pře mezi nájemníky a Brnem začala, když nové vedení města zastavilo privatizace v roce 2014. Byty chtělo vedení prodat za běžnou tržní cenu. Obě strany si nechaly vypracovat posudky ceny, které se často velmi lišily.

Spory vyřešil až třetí posudek, který se město a zájemci o privatizaci zavázali přijmout. Z celkových pětadvaceti bytových domů, u nichž se prodej pozastavil, Brno schválilo privatizaci už dvaceti z nich. Za další privatizované byty již zájemci zaplatí tržní cenu.

Liptáková: Pokud si město byty nechá, můžou z nich mít prospěch všichni Brňané

Brno – První náměstkyně primátora Klára Liptáková se na magistrátu věnuje mimo školství a sportu oblasti majetku. Podařilo se udělat tlustou čáru za nehospodárným rozprodejem bytových domů města a nastavit nový systém" říká v rozhovoru pro Brněnský deník.

Proč bylo nutné změnit podmínky prodeje bytů v Brně?

Protože se původně smysluplný a ekonomicky zdůvodněný postup prodeje vlivem změn legislativy poznenáhlu posunul do kategorie nehospodárnosti. Současně se kolem odkupu bytů rozvinul velký realitní byznys na úkor většiny obyvatel města, kteří neměli to štěstí přijít k městskému bytu za třetinovou cenu.  Osm z deseti obyvatel města si muselo obstarávat svoje bydlení za běžné tržní ceny. Pokud si město byty nechá, můžou z nich mít prospěch všichni Brňané. Z části nájemného bude možno uhradit veřejně potřebné investice.

Jaké byly reakce lidí?

Když děláte pro veřejnost, setkáváte se často se spokojenou mlčící většinou a nespokojenou skupinou těch, kteří se cítí některým opatřením poškozeni. Změna pravidel prodeje bytového fondu je v tom typickou ukázkou. Přerušit dosavadní déle neudržitelný systém bylo nepopulární, ale nezbytné. Vždycky musí být někdo poslední a někdo první. I dnes přišli na zastupitelstvo další žadatelé o prodej bytových domů, přestože bylo zřejmé, že už nelze prodávat pod cenou.

Co tedy bude dál - bude město prodávat byty a za jakých podmínek?

Bude, ale v omezené míře. Zastupitelstvo došlo k většinové shodě, že se budou prodávat jen bytové domy, které splní dvě podmínky: prodej schválí městská část a zároveň se nezbytné opravy nevrátí v nájemném ani za patnáct let. Současně budeme maximální mírou působit na městské části, aby v co nejkratší době opravily bytový fond, který podle těchto kriterií nebude nabízen k prodeji a to do podoby důstojné pro bydlení 21.století. Do konce září mají městské části předložit městu harmonogram oprav každého svého bytového domu, za účelem dosažení dobrého technického stavu.

Co bylo a je největším problémem v pronajímání bytů?

Městské části spravují svůj bytový fond z velké části autonomně (jen ho nemohou samy prodat). Považuji za nesprávné, aby pronajímatel přenášel své povinnosti na nájemce. Pronajímatel by měl předmět nájmu předávat v řádném stavu a nenabízet výměnou za přeskočení v pořadníku převzetí dluhu předchozího nájemce nebo opravy bytu pronajímatele svépomocí. Tento postup budí v nájemcích do určité míry oprávněný pocit že „si" zainvesovali do „svého". Jenže nájemní byt je skutečně „jen" nájemní a ačkoliv se městská část elegantně zbaví povinností plynoucích ze statutu pronajímatele, není takto nájemcem „zadotovaný" byt ve skutečnosti o nic víc jeho než před tím.

Jak hodnotíte rozhodnutí, že daň z prodeje budou platit kupující a cena jim bude o ni snížena?

Je to v měřítku bytové problematiky pouze okrajová záležitost, ale snažili jsme se tímto opatřením vyhovět kupujícím z důvodu očekávané změny daňové legislativy. Bez této dohody by dnes odvedlo z prodejní ceny daň město. My jsme vyšli vstříc přání kupujících a v souladu se zákonem jsme se usnesli na snížení kupní ceny o daň s tím, že tuto daň zaplatí kupující. Nic se tím nezmění, město dostane částku, se kterou počítalo.