Radní špatně hospodaří. Nemyslí na budoucnost. I takovou kritiku vyslechli včera primátor Petr Vokřál a jeho náměstci na veřejném projednání návrhu rozpočtu Brna na příští rok od příchozích. „Opakuje se stále dokola stejná chyba. Před deseti lety bylo obvyklé, že město proinvestovalo ročně až pět miliard korun, teď jsou to jen dvě a rok od roku peněz ubývá," vytkl advokát Jan Plavec.

Asi čtyřem desítkám lidí vadil také schodek mezi výdaji a příjmy rozpočtu, který je devět set milionů korun, téměř stejně jako letos. Souhlasí s nimi odborníci. „I na Brno je takový schodek hodně velký. Města se nemohou při plánování spoléhat na to, že získají dotace od ministerstev či Evropské unie," varoval ekonom Filip Hrůza z brněnské Masarykovy univerzity. Právě dotacemi chtějí radní schodek v rozpočtu srovnat.

Do městské pokladny přitom přiteče víc než jedenáct miliard korun, výdaje budou téměř ještě o jednu miliardu vyšší. Podle náměstka primátora Martina Andera jsou ale často investice skryté v jiných položkách. „Například dopravní podnik dostane na příští rok miliardu a 943 milionů korun, ale zároveň jsou v částce už zahrnuté i peníze na obnovu vozového parku, které by jinak po městu žádal," vysvětlil náměstek.

Přesto se do dalších velkých investic v příštím roce radní vládnoucí koalice hnutí ANO, Žít Brno, zelených a lidovců nechystají. To se nelíbí opozičním zastupitelům. „V příštím roce se mělo začít pracovat na několika významných rozšířeních tramvajové sítě, jako je přeložení kolejí do Plotní ulice. Podle rozpočtu to v plánu není, radní na stavbu příští rok vyhradili jen dvacet milionů korun. Ani na rok 2017 se s investicí zdá se nepočítá," připomněl šéf brněnské TOP 09 Jaroslav Kacer.

Podle primátora Petra Vokřála ale méně peněz v rozpočtu neznamená, že se město záměru vzdalo. „Nejdřív musíme vypracovat projekty pro všechny rekonstrukce. S nimi pak zažádáme o dotace, které nám z větší části opravy pokryjí," vysvětlil.

Definitivní podobu rozpočtu schválí zastupitelé už příští úterý. Přesto stále opozice nemá jasno, jestli návrh podpoří. „Vidím v něm pořád velké projídání peněz. Zmizela téměř miliardová rezerva a nedostali jsme dnes odpověď, jak chtějí radní získat takovou částku zpět," upozornil včera Kacer.

Nejvíc ze všech odborů magistrátu si podle návrhu polepší úřad starající se o krizové řízení a odbor územního plánování.

Odbor má získat až dvakrát víc peněz než letos, dvacet milionů. „Je to především kvůli novému útvaru městského architekta, který příští rok otevře," připomněl Ander. Radní také počítají s víc penězi na pomoc přistěhovalcům či na péči o staré lidi.

Stejně jako loni si zřejmě polepší brněnské kulturní organizace, mají dostat o šedesát milionů víc. „V době, kdy byla ekonomická krize, se do kultury příliš peníze nedávaly. Teď ale můžeme našim divadlům pomoci zařadit jejich soubory mezi špičku," vysvětlil víc než osmisetmilionový příspěvek Vokřál.

Některé z dotací přitom mohou ředitelé divadel využít i na platy herců, ti průměrně měsíčně vydělávají jednadvacet tisíc korun. Tedy přibližně o pětinu méně, než je průměrná hrubá mzda.