Zlepšit kvalitu ovzduší může podle firmy Eldaco sdílení elektromobilů. Společnost ho spustila minulý měsíc. Projekt Emuj je první takzvaný carsharing aut na elektrický pohon v České republice. Jeho autoři se inspirovali v Paříži a Londýně. „Lidé se u nás zaregistrují, podepíšou smlouvu a my jim dáme kartu, na kterou si vloží zálohu. Pak už můžou jezdit," popsala princip sdílení aut místopředsedkyně projektu Iva Šťastná.

Na konci jízdy řidič vrátí auto na jeho stanoviště. Firma má zatím v Brně deset elektromobilů. Jejich dojezd je od 130 do 160 kilometrů. Řidiči je ve městě zadarmo dobijí na osmi místech.

Za dobití jedné kilowatthodiny jim firma vrátí čtyři koruny, když elektromobil nabijí doma, tak dokonce osm. „Základní cena půjčovného začíná na deseti korunách na hodinu a třech na kilometr. Zatím máme desítky uživatelů, do konce roku počítáme se stovkami," dodala Šťastná.

Nejlevnější půjčovné auta se spalovacím motorem vyjde u brněnské carsharingové firmy Autonapul na necelé čtyři koruny na kilometr a dvanáct za hodinu. Výhoda elektromobilů je podle předsedy Asociace elektromobilového průmyslu a bývalého akcionáře Emuj Jaromíra Marušince, že neprodukují přímé výfukové emise ani prach z brzdných destiček.

Levnější pohon

Navíc jsou tišší než běžná auta a jejich nákup se vyplatí. Elektřina vyjde pětkrát až desetkrát levněji než palivo na ropné či plynové bázi, náklady se pohybují do padesáti haléřů na kilometr. Podle Marušince jezdí aktuálně v České republice 560 elektromobilů. „Zaostáváme za ostatními vyspělými státy. Některé nabízejí lidem na koupení elektromobilů dotace. V České republice podpora elektrodopravy téměř neexistuje. Hovoří se o ní, ale žádná konkrétní opatření nejsou," dodal.

Autoři projektu proto začali spolupracovat s brněnským magistrátem a plánují ve městě postavit nabíjecí stanice. „Způsob, jak podpořit elektrodopravu, řešíme už rok a půl. Plánujeme zřízení deseti stanic v centru. Teď projednáváme návrh smlouvy," informoval vedoucí brněnského odboru dopravy Vladimír Bielko.

Sdílení elektromobilů je podle brněnského analytika Michala Kozuba spíš pro fanoušky tohoto druhu dopravy. „Elektromobily nejsou mezi lidmi moc rozšířené a carsharing také ne. Projekt tak kombinuje dvě méně známé služby," podotkl Kozub.

Před třemi lety ukončil testování elektromobilů největší výrobce aut v České republice, Škoda Auto z koncernu Volkswagen. „Nyní elektromobily nenabízíme. Cena baterií je vysoká a technologie za rozumnou cenu v tuto chvíli neexistuje," vysvětlil mluvčí firmy Zbyněk Straškraba.

Podle Marušince ceny elektromobilů díky konkurenci mezi automobilkami v posledním roce klesly. „Zvýšil se i jejich dojezd. S půlhodinovou přestávkou na nabíjení jsem ujel dvanáct set kilometrů," argumentuje zastánce elektromobilů.

Podle lékaře a ekologa Miroslava Šuty ze Státního zdravotního ústavu sice elektromobily dostanou znečištění z ulic, energií na jejich dobíjení ale vyrobí spalovací elektrárny, kterých je v České republice nejvíc. „Navíc to není řešení pro nákladní dopravu. Ideální jsou hybridy, které by ve městě jezdily na elektřinu a mimo něj na spalovací motor," objasnil.