Podle Jany Smiggels Kavkové ze sdružení Fórum 50 % se Brno s 23,6 procenty žen v brněnském zastupitelstvu dostalo nad průměr statutárních měst v České republice. Ten je 22,7 procenta. „Komunální úroveň je jedinou, kde zastoupení žen soustavně pomalu stoupá již od roku 1994. Ačkoli nás tento vývoj těší, výsledky stále nejsou nijak oslnivé," podotkla Smiggels Kavková.

V zastupitelstvu zasednou čtyři ženy za vítězné hnutí ANO. Po dvou zastupitelkách budou mít Žít Brno a Strana zelených, po jedné všechny zbývající zvolené strany. „Brno je také jediným statutárním městem, kde se do zastupitelstva dostala za každou stranu alespoň jedna žena," dodala Smiggels Kavková.

Díky dobré práci

Většina z političek, které ve volbách uspěly, si nemyslí, že byly zvolené, protože jsou ženy. „Odpracovala jsem si to. Mám velkou zásluhu na tom, že jsme v naší městské části vyhráli volby," uvedla například Milada Blatná ze sdružení Zelená pro Komín. Zároveň potvrdila, že se v Komíně uchází o post starostky.

Starostkou bude pravděpodobně také Hana Kašpaříková z iniciativy Žijeme zde, která kandidovala v Tuřanech. Díky preferenčním hlasům se jí podařilo vystoupat na první místo kandidátky. „Ženy jsou v politice čím dál aktivnější a společnost vnímá, že mají co říct," podotkla Kašpaříková, která bude zároveň brněnskou zastupitelkou.

Podobný názor má i další žena, která bude starostkou i zastupitelkou zároveň. V Jundrově obhájila post starostky Ivana Fajnorová ze Zelené pro náš Jundrov. „Muži jsou víc zaměření na výsledek. Řeší především peněžní stránku věci. Ženy jsou jiné," popsala výhodu žen v politice Fajnorová.

V brněnském zastupitelstvu bude nově také Karin Karasová z hnutí ANO. „Voliči nebrali ohled na to, že jsem žena. Volili především podle programu naší strany," odhadla důvody, které vedly k jejímu zvolení, Karasová.

Postupný nárůst

V čele radnice v Maloměřicích a Obřanech zůstane lidovkyně Klára Liptáková, která je zároveň šéfkou vyjednávacího týmu strany o koalici na brněnském magistrátu. Jako žena se snaží v politice chovat slušně a naslouchat lidem. „Většinou prosazuji kompromis a jsem na lidi milá. Nekritizuji je, ale hledám řešení, které bude vyhovovat všem," uvedla Liptáková.

Někteří Brňané vítají, že v zastupitelstvu zasedne víc žen. „Prosazují jiná témata a vnímají věci emocionálněji. Třeba se to projeví i na vedení města," řekla Brňanka Kamila Hvězdová.

Podle politologů je nárůst počtu žen v politice dlouhodobý a pozvolný. „V Brně navíc není nijak významný a nedá se ani říct, že město je významně pro-ženské. Jedná se o celoevropský trend," vysvětlil brněnský politolog Pavel Šíma. Domnívá se, že žen bude v politice přibývat. „Zastaví se to zhruba na čtyřiceti až padesáti procentech, což je otázka dalších deseti až dvaceti let," dodal.

LENKA ŠKLUBALOVÁ
TOMÁŠ KREMR

Pro zvětšení klikněte.

Ženy vnímají obec jako své dítě, říká starostka Jundrova Ivana Fajnorová

Brno /ROZHOVOR/ – Ivana Fajnorová je starostkou brněnského Jundrova od roku 2010. Ve funkci pravděpodobně zůstane i další čtyři roky. Kromě toho bude nově také zastupitelkou na brněnském magistrátu. „Ženám nejde o moc tak jako mužům," myslí si Fajnorová.

Čím to je, že v letošních komunálních volbách v Brně uspělo tolik žen?

Ženy vnímají obec jako své dítě, o které se starají a chtějí ho opečovávat.

Je to tak i u vás a u Jundrova?

Určitě. Navíc jsem se v Jundrově narodila, takže mě tamní lidé znají od dětství.

Je rozdíl mezi političkou ženou a politikem mužem?

Ženy, když se rozhodnou jít do politiky a uspějí, tak se nesnaží tolik získat moc. Ale jinak nějaký zásadní rozdíl mezi starostou a starostkou není. Vždy záleží na osobnosti konkrétního člověka.

Budete mít jako starostka i zastupitelka čas na rodinu?

Ženy si dokáží čas lépe zorganizovat. Nemyslím si, že se moje práce na radnici a magistrátu bude nějak lišit od toho, kdybych chodila normálně do zaměstnání. Rodina tím rozhodně trpět nebude. Budu mít spíš méně času na svoje koníčky.

Jak se k vašemu úspěchu staví váš manžel?

Ve svém oboru je taky velmi úspěšný, takže si myslím, že je na mě pyšný.

Budete jako žena řešit na magistrátu a radnici jiná témata, než by řešil muž?

Nemyslím si. Jakýkoliv starosta musí v městské části vycházet lidem vstříc, aby se neodstěhovali­.

ROZHOVOR S HANOU KAŠPAŘÍKOVOU SI PŘEČTETE V PÁTEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.