VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaří reprezentanti. Pro 120 labužníků

Brno /REPORTÁŽ/ - Klap, klap, tepe v hotelové kuchyni nůž zlehka do podložky. Čepel se rytmicky zakusuje do křehkých cuketových plátků. A dužina se pod rukama kuchařského mistra ve vteřině rozpadá na miniaturní kostičky. Nakrájená zelenina prší na rozpálený olivový olej, a zakrátko může na dozlatova orestované cuketě spočinout lososová rolka. To všechno je ale jen začátek.

6.5.2010
SDÍLEJ:

Elita kuchařů hotelu International vařila pro více než sto hostů na slavnostním večeru.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Tedy vlastně předkrm. „Želé je hotové, viď? Pěna taky, co ten crème fraiche?“ obrací se kuchař Petr Vlásek na kolegy z týmu. Může být spokojený. Dokrájet cuketu k lososovým rolkám je to jediné, co předkrmu ještě chybí k dokonalosti. Mousse z uzeného pstruha, marinovaná červená řepa, želé s bylinkovou omáčkou a zeleninové ragú, které číšníci s úderem sedmé hodiny večer začnou servírovat hostům takzvané Galavečeře, jsou přitom jen prvním ze tří chodů večerního menu.

Na přípravě lahůdek pro sto dvacet brněnských labužníků pracuje v nablýskané kuchyni od rána tým, který si bez nadsázky může říkat česká kulinářská reprezentace. Unikátní tříchodové menu totiž připravují členové Národního týmu české Asociace kuchařů.
„Pro dnešek je nás tady deset. Osm kuchařů a dvě cukrářky. Představíme hostům stejné menu, s nímž jsme před dvěma týdny získali stříbrnou medaili ve finále světové soutěže v Singapuru,“ vysvětluje člen týmu a zároveň šéfkuchař hotelu International Miroslav Husák.

Nervozita ani spěch v kuchyni i přes náročnost kulinářských výkonů znát nejsou. „My se teď těšíme hlavně na pauzu. Co si dávají cukrářky na oběd? No přece kus masa,“ hlásí Alena Kirpalová se smíchem. Na sladké prý chuť nemá. Kvalitu špenátově zelené hmoty v misce, kterou drží v ruce, však brání.

„Možná to vypadá podivně, ale je to jen obarvená čokoláda. Dělají se z ní ozdoby. Takže žádné obavy, jíst se určitě dá,“ usmívá se cukrářka.
Napětí prý na tým dolehne až těsně před tím, než začne servírování. „V té chvíli musí být organizace naprosto precizní. Adrenalin je při vaření důležitý. Ale troufám si tvrdit, že na českém národním týmu se stres pozná málokdy. Pro nás je to koníček. Takže vaříme s úsměvem,“ říká Ondřej Koubek.

Šéfkuchař hotelu International Miroslav Husák.

Autor: Lucie Hrabcová

6.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Výstava modelů v brněnském nákupním centru Avion přebližuje osmdesát známých staveb ze čtyř kontinentů.
19

OBRAZEM: V obchodním centru lidé postavili Eiffelovu věž i Koloseum. Z puzzle

Přední český klimatolog Pavel Prošek pomáhal přesně před deseti lety založit první českou polární stanici.

Život na Antarktidě: Alkohol na stanici podléhá schválení, říká klimatolog

Medička pomáhala v uprchlickém táboře. Základem v práci je dobrý kolektiv, míní

Brno – V létě pomáhala léčit nemocné v uprchlickém táboře v Aténách, nyní se poohlíží po budoucí kariéře. Martina Žižlavská studuje všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně šestým rokem. „Odchod do zahraničí neplánuju. Domov, rodinu a přátele mám tady. Neznamená to ale, že jsem se stávajícími podmínkami spokojená," podotýká.

Brno podpoří cyklisty. V práci se osprchují

Brno – Sedm až osm měsíců ročně jezdí za zaměstnáním na kole informatik Pavel Flajšman. I když je pro něj cesta na Nové sady kolem rušného nádraží náročná, v jednom má štěstí jeho firma zařídila sprchu na pracovišti. „Zaměstnavatel je vstřícný k cyklistům. Máme vyřešené také bezpečné stání kol v garážích," poznamenal Flajšman. Cyklistů, které po příjezdu do práce čeká sprcha, zřejmě přibude. Brněnský plán mobility je totiž navrhuje podpořit.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Brno – Fotbalisté Zbrojovky přivítali v osmnáctém kole nejvyšší soutěže na svém stadionu Liberec a zvítězili 1:0.

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

Brno – Bum! Rány se ozývaly každou chvíli brněnskými Kníničkami. Místní chasa totiž v sobotu odpoledne slavila masopust. Ulicemi procházel průvod v maskách. Lidé v ulicích potkali tradiční masky, které k fašanku patří, ale třeba i Čerta a Káču, nebo bandu pirátů i se střílející pirátskou lodí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies