VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaří reprezentanti. Pro 120 labužníků

Brno /REPORTÁŽ/ - Klap, klap, tepe v hotelové kuchyni nůž zlehka do podložky. Čepel se rytmicky zakusuje do křehkých cuketových plátků. A dužina se pod rukama kuchařského mistra ve vteřině rozpadá na miniaturní kostičky. Nakrájená zelenina prší na rozpálený olivový olej, a zakrátko může na dozlatova orestované cuketě spočinout lososová rolka. To všechno je ale jen začátek.

6.5.2010
SDÍLEJ:

Elita kuchařů hotelu International vařila pro více než sto hostů na slavnostním večeru.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Tedy vlastně předkrm. „Želé je hotové, viď? Pěna taky, co ten crème fraiche?“ obrací se kuchař Petr Vlásek na kolegy z týmu. Může být spokojený. Dokrájet cuketu k lososovým rolkám je to jediné, co předkrmu ještě chybí k dokonalosti. Mousse z uzeného pstruha, marinovaná červená řepa, želé s bylinkovou omáčkou a zeleninové ragú, které číšníci s úderem sedmé hodiny večer začnou servírovat hostům takzvané Galavečeře, jsou přitom jen prvním ze tří chodů večerního menu.

Na přípravě lahůdek pro sto dvacet brněnských labužníků pracuje v nablýskané kuchyni od rána tým, který si bez nadsázky může říkat česká kulinářská reprezentace. Unikátní tříchodové menu totiž připravují členové Národního týmu české Asociace kuchařů.
„Pro dnešek je nás tady deset. Osm kuchařů a dvě cukrářky. Představíme hostům stejné menu, s nímž jsme před dvěma týdny získali stříbrnou medaili ve finále světové soutěže v Singapuru,“ vysvětluje člen týmu a zároveň šéfkuchař hotelu International Miroslav Husák.

Nervozita ani spěch v kuchyni i přes náročnost kulinářských výkonů znát nejsou. „My se teď těšíme hlavně na pauzu. Co si dávají cukrářky na oběd? No přece kus masa,“ hlásí Alena Kirpalová se smíchem. Na sladké prý chuť nemá. Kvalitu špenátově zelené hmoty v misce, kterou drží v ruce, však brání.

„Možná to vypadá podivně, ale je to jen obarvená čokoláda. Dělají se z ní ozdoby. Takže žádné obavy, jíst se určitě dá,“ usmívá se cukrářka.
Napětí prý na tým dolehne až těsně před tím, než začne servírování. „V té chvíli musí být organizace naprosto precizní. Adrenalin je při vaření důležitý. Ale troufám si tvrdit, že na českém národním týmu se stres pozná málokdy. Pro nás je to koníček. Takže vaříme s úsměvem,“ říká Ondřej Koubek.

Šéfkuchař hotelu International Miroslav Husák.

Autor: Lucie Hrabcová

6.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Matěj Hollan.
7 31

Náměstek pro dopravu Hollan: Selžu, jen pokud rezidentní zóny nebudou

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

OBRAZEM: Ochutnávali 250 druhů vína. Ale jen ze zemí, kde bojoval Napoleon

Brno /VIDEO/ – Nádvoří Ditrichsteinského paláce na Zelném trhu v Brně v sobotu zaplnili milovníci vína. Ochutnávali dvě stě padesát druhů z několika zemí. Pravou moravskou atmosféru utvořila i cimbálová muzika a tanečníči Věčně mladý Danaj ze Strážnice.

Na táboře se každoročně vracím do dětství, říká vedoucí skautského oddílu

Vyškov - Jednu košili nosí, i když ne dennodenně, už patnáct let. Přesně tak dlouho je Helena Dvořáková z Vyškova skautkou. Ke kroji, který si tehdy pořídila, se váže spousta jejích vzpomínek. „Abych se stala členkou Junáku, maminka na mě ušila boudu. Teď si život bez skautingu neumím představit,“ říká pětadvacetiletá vedoucí vyškovského dívčího oddílu Kasiopea, která se stará o sedmnáct jeho členek. Podesáté s nimi letos jako hlavní vedoucí vyrazila na tábor do Otaslavic.

Bez největší hvězdy. Legendárního Gotta nahradil za Lužánkami David Koller

Brno /VIDEO/ – Rozložené deky, kelímky s pivem nebo limonádou a hudba. Brněnský stadion za Lužánkami v sobotu odpoledne rozezněli Iné Kafé, Michal Hrůza nebo David Koller. Poslechnout si je přišlo několik stovek lidí, neodradilo je zatažené nebe ani to, že největší hvězda festivalu Létofest, nemocný Karel Gott, nakonec nevystoupil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení