VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaří reprezentanti. Pro 120 labužníků

Brno /REPORTÁŽ/ - Klap, klap, tepe v hotelové kuchyni nůž zlehka do podložky. Čepel se rytmicky zakusuje do křehkých cuketových plátků. A dužina se pod rukama kuchařského mistra ve vteřině rozpadá na miniaturní kostičky. Nakrájená zelenina prší na rozpálený olivový olej, a zakrátko může na dozlatova orestované cuketě spočinout lososová rolka. To všechno je ale jen začátek.

6.5.2010
SDÍLEJ:

Elita kuchařů hotelu International vařila pro více než sto hostů na slavnostním večeru.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Tedy vlastně předkrm. „Želé je hotové, viď? Pěna taky, co ten crème fraiche?“ obrací se kuchař Petr Vlásek na kolegy z týmu. Může být spokojený. Dokrájet cuketu k lososovým rolkám je to jediné, co předkrmu ještě chybí k dokonalosti. Mousse z uzeného pstruha, marinovaná červená řepa, želé s bylinkovou omáčkou a zeleninové ragú, které číšníci s úderem sedmé hodiny večer začnou servírovat hostům takzvané Galavečeře, jsou přitom jen prvním ze tří chodů večerního menu.

Na přípravě lahůdek pro sto dvacet brněnských labužníků pracuje v nablýskané kuchyni od rána tým, který si bez nadsázky může říkat česká kulinářská reprezentace. Unikátní tříchodové menu totiž připravují členové Národního týmu české Asociace kuchařů.
„Pro dnešek je nás tady deset. Osm kuchařů a dvě cukrářky. Představíme hostům stejné menu, s nímž jsme před dvěma týdny získali stříbrnou medaili ve finále světové soutěže v Singapuru,“ vysvětluje člen týmu a zároveň šéfkuchař hotelu International Miroslav Husák.

Nervozita ani spěch v kuchyni i přes náročnost kulinářských výkonů znát nejsou. „My se teď těšíme hlavně na pauzu. Co si dávají cukrářky na oběd? No přece kus masa,“ hlásí Alena Kirpalová se smíchem. Na sladké prý chuť nemá. Kvalitu špenátově zelené hmoty v misce, kterou drží v ruce, však brání.

„Možná to vypadá podivně, ale je to jen obarvená čokoláda. Dělají se z ní ozdoby. Takže žádné obavy, jíst se určitě dá,“ usmívá se cukrářka.
Napětí prý na tým dolehne až těsně před tím, než začne servírování. „V té chvíli musí být organizace naprosto precizní. Adrenalin je při vaření důležitý. Ale troufám si tvrdit, že na českém národním týmu se stres pozná málokdy. Pro nás je to koníček. Takže vaříme s úsměvem,“ říká Ondřej Koubek.

Šéfkuchař hotelu International Miroslav Husák.

Autor: Lucie Hrabcová

6.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Poškozená dlažba v parku před Janáčkovým divadlem.
5

Dodávka se propadla mezi trysky před Janáčkovým divadlem

Ilustrační foto

Třicetistupňová vedra vydrží až do čtvrtka, řeky jsou na hranicích sucha

Maketa Německého domu na Moravském náměstí stojí načerno. Nemá stavební povolení

Brno /ANKETA/ - Brno porušuje skrz své turistické centrum zákon, obvinil šéf brněnských občanských demokratů Robert Kerndl současné vedení magistrátu. Problém vidí v maketě Německého domu na Moravském náměstí. „Musí mít stavební povolení a územní rozhodnutí, které nemá. Jde o černou stavbu," uvedl Kerndl.

Oprava Křenové ulice se odkládá o dva měsíce

Brno – Stavební stroje a hluk oprav se brněnské Křenové ulici o prázdninách nakonec vyhnou. Jak už dříve Brněnský deník Rovnost informoval, dopravní podnik plánoval přes léto opravovat tamní koleje. „Termín zahájení této rekonstrukce jsme posunuli v koordinaci s ředitelstvím silnic a dálnic, které až do srpna bude opravovat Hladíkovu ulici. Souběh obou staveb by výrazně zkomplikoval dopravu v dané lokalitě," vysvětlil generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Policisté zastavili auto kvůli překročení rychlosti. Řídil šestnáctiletý mladík

Brno – Rychlou jízdou na sebe minulý týden upozornil zdrogovaný mladík, který projel židenickou Jedovnickou ulicí rychlostí dvaadevadesát kilometrů za hodinu. „Poté, co ho policisté zastavili, předložil řidič doklady k autu. Řidičský průkaz ale ne. Ukázalo se, že je mu teprve šestnáct," sdělil v pondělí policejní mluvčí Pavel Šváb.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies