VYBERTE SI REGION

Vaří reprezentanti. Pro 120 labužníků

Brno /REPORTÁŽ/ - Klap, klap, tepe v hotelové kuchyni nůž zlehka do podložky. Čepel se rytmicky zakusuje do křehkých cuketových plátků. A dužina se pod rukama kuchařského mistra ve vteřině rozpadá na miniaturní kostičky. Nakrájená zelenina prší na rozpálený olivový olej, a zakrátko může na dozlatova orestované cuketě spočinout lososová rolka. To všechno je ale jen začátek.

6.5.2010
SDÍLEJ:

Elita kuchařů hotelu International vařila pro více než sto hostů na slavnostním večeru.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Tedy vlastně předkrm. „Želé je hotové, viď? Pěna taky, co ten crème fraiche?“ obrací se kuchař Petr Vlásek na kolegy z týmu. Může být spokojený. Dokrájet cuketu k lososovým rolkám je to jediné, co předkrmu ještě chybí k dokonalosti. Mousse z uzeného pstruha, marinovaná červená řepa, želé s bylinkovou omáčkou a zeleninové ragú, které číšníci s úderem sedmé hodiny večer začnou servírovat hostům takzvané Galavečeře, jsou přitom jen prvním ze tří chodů večerního menu.

Na přípravě lahůdek pro sto dvacet brněnských labužníků pracuje v nablýskané kuchyni od rána tým, který si bez nadsázky může říkat česká kulinářská reprezentace. Unikátní tříchodové menu totiž připravují členové Národního týmu české Asociace kuchařů.
„Pro dnešek je nás tady deset. Osm kuchařů a dvě cukrářky. Představíme hostům stejné menu, s nímž jsme před dvěma týdny získali stříbrnou medaili ve finále světové soutěže v Singapuru,“ vysvětluje člen týmu a zároveň šéfkuchař hotelu International Miroslav Husák.

Nervozita ani spěch v kuchyni i přes náročnost kulinářských výkonů znát nejsou. „My se teď těšíme hlavně na pauzu. Co si dávají cukrářky na oběd? No přece kus masa,“ hlásí Alena Kirpalová se smíchem. Na sladké prý chuť nemá. Kvalitu špenátově zelené hmoty v misce, kterou drží v ruce, však brání.

„Možná to vypadá podivně, ale je to jen obarvená čokoláda. Dělají se z ní ozdoby. Takže žádné obavy, jíst se určitě dá,“ usmívá se cukrářka.
Napětí prý na tým dolehne až těsně před tím, než začne servírování. „V té chvíli musí být organizace naprosto precizní. Adrenalin je při vaření důležitý. Ale troufám si tvrdit, že na českém národním týmu se stres pozná málokdy. Pro nás je to koníček. Takže vaříme s úsměvem,“ říká Ondřej Koubek.

Šéfkuchař hotelu International Miroslav Husák.

Autor: Lucie Hrabcová

6.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Salon vín: titul šampiona získalo po roční pauze Zámecké vinařství Bzenec

Valtice, Bzenec – Prvenství v prestižní Národní soutěži vín České republiky slaví vinařství z Hodonínska. Šampionem expozice Salon vín pro příští rok se ve čtvrtek stal Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vítězné vinařství navázalo na úspěšnou sérii z předešlých let. „Jde o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů," přiblížil oceněné nejlepší víno ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda. 

Zraněná žena z nehody v Plotní bude v nemocnici měsíce. Opilých u nehod přibývá

Jižní Morava /VIDEO/ – Několik měsíců v nemocnici stráví mladá žena, která utrpěla zranění při středeční nehodě v Plotní ulici v Brně. Její cesta autem, ve kterém vezla i své dítě předškolního věku, skončila srážkou s autobusem a náklaďákem. „Příčinu nehody stále vyšetřujeme, padesátiletému řidiči autobusu při dechové zkoušce policisté naměřili přes dvě promile alkoholu," konstatoval policejní mluvčí Pavel Šváb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies