VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaří reprezentanti. Pro 120 labužníků

Brno /REPORTÁŽ/ - Klap, klap, tepe v hotelové kuchyni nůž zlehka do podložky. Čepel se rytmicky zakusuje do křehkých cuketových plátků. A dužina se pod rukama kuchařského mistra ve vteřině rozpadá na miniaturní kostičky. Nakrájená zelenina prší na rozpálený olivový olej, a zakrátko může na dozlatova orestované cuketě spočinout lososová rolka. To všechno je ale jen začátek.

6.5.2010
SDÍLEJ:

Elita kuchařů hotelu International vařila pro více než sto hostů na slavnostním večeru.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Tedy vlastně předkrm. „Želé je hotové, viď? Pěna taky, co ten crème fraiche?“ obrací se kuchař Petr Vlásek na kolegy z týmu. Může být spokojený. Dokrájet cuketu k lososovým rolkám je to jediné, co předkrmu ještě chybí k dokonalosti. Mousse z uzeného pstruha, marinovaná červená řepa, želé s bylinkovou omáčkou a zeleninové ragú, které číšníci s úderem sedmé hodiny večer začnou servírovat hostům takzvané Galavečeře, jsou přitom jen prvním ze tří chodů večerního menu.

Na přípravě lahůdek pro sto dvacet brněnských labužníků pracuje v nablýskané kuchyni od rána tým, který si bez nadsázky může říkat česká kulinářská reprezentace. Unikátní tříchodové menu totiž připravují členové Národního týmu české Asociace kuchařů.
„Pro dnešek je nás tady deset. Osm kuchařů a dvě cukrářky. Představíme hostům stejné menu, s nímž jsme před dvěma týdny získali stříbrnou medaili ve finále světové soutěže v Singapuru,“ vysvětluje člen týmu a zároveň šéfkuchař hotelu International Miroslav Husák.

Nervozita ani spěch v kuchyni i přes náročnost kulinářských výkonů znát nejsou. „My se teď těšíme hlavně na pauzu. Co si dávají cukrářky na oběd? No přece kus masa,“ hlásí Alena Kirpalová se smíchem. Na sladké prý chuť nemá. Kvalitu špenátově zelené hmoty v misce, kterou drží v ruce, však brání.

„Možná to vypadá podivně, ale je to jen obarvená čokoláda. Dělají se z ní ozdoby. Takže žádné obavy, jíst se určitě dá,“ usmívá se cukrářka.
Napětí prý na tým dolehne až těsně před tím, než začne servírování. „V té chvíli musí být organizace naprosto precizní. Adrenalin je při vaření důležitý. Ale troufám si tvrdit, že na českém národním týmu se stres pozná málokdy. Pro nás je to koníček. Takže vaříme s úsměvem,“ říká Ondřej Koubek.

Šéfkuchař hotelu International Miroslav Husák.

Autor: Lucie Hrabcová

6.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Na jihu Moravy padly rekordní teploty. Meteorologové naměřili přes 21 stupňů

Hokejista Richard Jarůšek.

Kometa má samá skvělá jména, říká před semifinále proti mateřskému klubu Jarůšek

Hodina cvičení denně? Po skákání na trampolínách sotva udržela kartáček na zuby

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ - Dva měsíce. Každý den hodina cvičení. Bez přestávky. Jako asistentka v redakci Brněnského deníku Rovnost jsem se rozhodla sedavé zaměstnání vyvážit dvouměsíční výzvou v tělocvičně a bojovat o změnu postavy.

Kometě budou lidé fandit hlavně v hospodách. Veřejná projekce se zatím nechystá

Brno – Ve středu odstartuje v královéhradecké hokejové aréně semifinálová série Tipsport extraligy. Domácí Mountfield HK poprvé hostí Kometu a v Brně po delší pauze znovu začíná hokejová horečka. Brněnský deník Rovnost zjišťoval, jestli budou fanoušci moct podpořit brněnský tým před velkoplošnými obrazovkami, které byly v minulých sezonách na náměstí Svobody či na Moravském náměstí.

Samořízené automobily by se mohly testovat na dálnici D2

Vozidla bez řidiče by se do budoucna mohla v provozu testovat na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Na dnešním jednání se na tom shodli ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a místopředseda slovenské vlády pro investice a informatiku Peter Pellegrini se zástupci automobilového průmyslu a mobilními operátory.

AKTUALIZOVÁNO

Dopravní podnik koupí 60 autobusů na plyn. Cestující potěší klimatizace

Brno – Šedesát nových autobusů na stlačený zemní plyn nakoupí do konce příštího roku brněnský dopravní podnik. Příjemnou novinkou bude jejich klimatizace. „Chceme, aby každý nově pořízený trolejbus nebo autobus měl klimatizaci takzvaného salónu, čili prostoru pro cestující. Kromě toho, že jsme vyslyšeli jejich prosby, také usilujeme o moderní hromadnou dopravu, kterou bude lidé rádi jezdit," okomentovala mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies