„Přes drobné zdržení, které způsobily archeologické nálezy, rekonstrukce Zelného trhu skončila po relativně krátké době," prohlásil náměstek brněnského primátora Richard Mrázek.

S opravou za necelých sedmdesát milionů jsou někteří Brňané spokojení. „Jsem rád, že zmizelo staveniště, líbí se mi nové fontány před muzeem," ocenil Dostálík.

Největší změna Zelný trh teprve čeká. Ještě v létě chce radnice městské části Brno-střed sjednotit vzhled prodejních stánků. „Zkoušíme dva prototypy, jeden z nich je ze dřeva, druhý z hliníku. O konečné podobě stánků se pak pobavíme s trhovci," nastínila místostarostka Brna-středu Jasna Flamiková. Právě její radnice trhovcům prodej povoluje.

Vyměněná už je dlažba, kterou dělníci použili po obvodu náměstí. „Architekti si přáli, abychom použili opotřebovanou dlažbu. Sháněli jsme ji po celé České republice," poukázal Robert Suchánek ze společnosti, která na rekonstrukci pracovala.

Na náměstí přibyly i stromy, odpadkové koše a lavičky. Novinkou jsou také tři podzemní kontejnery na tříděný odpad. „Jsou stejné jako ty, které jsou už na víc místech," upřesnil náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Na Zelný trh už se vrátili i první stánkaři, kteří se museli po začátku oprav přestěhovat na Moravské náměstí. „Původně měl prodej ovoce a zeleniny začít až prvního června, rozhodli jsme se zelinářům umožnit testovací provoz," vysvětlila Flamiková.

Losování prodejních míst přineslo městská část kritiku opozice i některých stánkařů, kteří neuspěli. „Není to spravedlivé. Pravidla, podle kterých se místa rozdělovala, jsme předem neznali," nastínila Marcela Grudníková.

Flamiková nesouhlasí. „Chtěli jsme vyřadit stánkaře, kteří prodávají zboží nakoupené v supermarketu. Upřednostnili jsme proto pěstitele," zdůvodnila.

Prodejci na Zelném trhu nabízejí zeleninu i bylinky

Brno-střed – Deset sazenic bazalky, prosím, žádá mladá maminka jednu z trhovkyň, která prodává na nově opraveném brněnském Zelném trhu. Platí necelou stokorunu a pochvaluje si, jak levně nakoupila. „Budu sem určitě chodit častěji," říká. Podobně jako desítky dalších Brňanů využila první možnost nakoupit čerstvé suroviny na Zelném trhu, který se v pátek slavnostně otevřel.

Stánkaři sice oficiálně nastoupí až na začátku června, už teď se jich ale několik rozhodlo své zboží lidem nabídnout. „Oslovila nás městská část, zda o to máme zájem. Zkusili jsme to a je to fajn. Myslím, že i lidé mají radost z toho, že se sem vrátilo to, na co jsou zvyklí," vysvětluje prodavačka Lenka Matušková.

Mnoho Brňanů ale nemá pocit, že se na náměstí něco výrazného změnilo. „Vypadá to tu pořád stejně," myslí si Adam Běhounek.

Podle náměstka brněnského primátora Martina Andera je to tak správně. „Je dobře, že si náměstí zachovalo svůj tradiční historický ráz," vysvětluje Ander.

Procházející lidé se zastavují především u fontán, které vznikly před Moravským zemským muzeem. „Líbí se mi, že jsou ozdobené malými krokodýly nebo ještěrkami," pochvaluje si například Simona Netíková.

Vadí ji ale zatím neopravená budova kryté městské tržnice. „Doufáme, že se podaří náměstí se stánkaři doplnit i krytou tržnicí. S prodejci na Zelném trhu bude vytvářet užitečný celek," nastiňuje starosta Brna-středu Martin Landa.

Vedení městské části se chystá budovu bývalého domu potravin opravit a zřídit v ní dvoupatrovou krytou tržnici, která na Zelném trhu v minulosti fungovala. „Těším se na to. Venku koupím zeleninu, vevnitř potom třeba maso," plánuje Netíková.