Lidé si vstupenky na dvojkolky nově pořídí v turistickém informačním centru v Radniční ulici i u Brněnské přehrady. „U zaměstnankyň centra si lze vyjížďku na segwayi rezervovat i pro všední dny. Zájemce zaplatí předem rezervační poplatek," informovala vedoucí brněnské příspěvkové organizace Petra Kovářová.

Zatímco na přehradě za hodinu jízdy zaplatí zájemci necelých pět set korun, v centru města je to o tři sta korun více. Na vyjížďce je totiž doprovodí průvodce.

Službu již delší dobu v Brně nabízí Rostislav Hájek ze Seg Agency. „Lidé se mohou buď projíždět sami, nebo s průvodcem. Před tím, než jim segway vypůjčíme, ale podepisují smlouvu o odpovědnosti," sdělil. Jaký je zájem a kolika lidem vozítko měsíčně půjčí, ale prozradit nechtěl.

Podporu Brna uvítali také zástupci Asociace Segway České republiky. „Město tím ukazuje, že k obavám není důvod a že segway může být atrakce, která přitáhne turisty," uvedla mluvčí asociace Zuzana Eliášová.

Přístup Brna klade asocia-ce do protikladu s Prahou. V hlavním městě totiž od třetího srpna začalo platit nařízení, které jízdu na takových dvojkolkách na území některých městských částí zakazuje.

POKUTY V PRAZE

Za porušení nařízení hrozí pokuta dva tisíce korun. Turisty nyní v Praze o zákazu informují letáky. „Cíl není vybrat co nejvíce na pokutách, ale především dbát na to, aby se turisté o zákazu dozvěděli," vysvětlila pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Úředníci zákaz zdůvodnili nebezpečností dvojkolky. Podle Hájka ovšem není třeba mít ze segwayů obavy. „Mají možnost nastavení nejvyšší možné rychlosti. Naše stroje ji mají na šesti kilometrech v hodině. To znamená, že se pohybují stejně rychle jako chodci," doplnil Hájek.

Zatímco segwaye Brno podporuje, lidem prohánějícím se po chodnících na koloběžce hrozí postih od strážníků. „Posuzujeme je stejně jako cyklisty na chodníku. Je to přestupek, který můžeme potrestat pokutou ve výši dvou tisíc korun," potvrdil mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Mnoho lidí, kteří na koloběžkách po městě cestují, přitom o hrozbě pokuty nemají tušení. „Po chodníku jezdím, aby mě na silnici nic nesrazilo, nemám helmu. Už jsem nad tím, jestli za takovou jízdu mohu dostat pokutu, ale přemýšlela," připustila Brňanka Ivana Hájková.