VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Souboj restaurací: Brno porazilo Prahu díky salátům

Brno - Víc zeleniny a větší porce ve srovnání s Prahou dostávají strávníci v brněnských restauracích. Mají také pestřejší výběr mezi jídly. Zjistil to průzkum, který zpracovala společnost Edenred.

6.4.2013 21
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Štěrba

Brněnské restaurace však hostům málokdy nabízejí i menší porce. Ti o to ani nemají zájem. „Ukazuje se, že Brňané nejedí nezdravě, ale velikost porcí je pro ně rozhodující," řekla marketingová ředitelka Edenredu Daniela Pedret. Dodala, že lidé v Brně také mohou vybírat z pestřejší nabídky jídel. Průzkumu se účastnilo několik desítek restaurací z Prahy a Brna.

Pro Brňany je také snazší dát si k obědu zeleninový salát. „Velké zeleninové saláty nabízejí tři čtvrtiny restaurací, zatímco v Praze to nejsou ani dvě třetiny," upozornila Pedret.

Podle ní jsou v Brně častěji v nabídce i teplá zeleninová jídla. Průzkum navíc ukázal, že za poslední tři roky salátů a dalších zeleninových pokrmů na jídelních lístcích přibylo. V roce 2009 nabízelo aspoň jedno nesmažené zeleninové jídlo čtyřicet procent dotázaných restaurací v Brně, loni to bylo o sedmnáct procent víc.

Lehčí oběd vyhledává řada Brňanů. „Mám saláty ráda, protože se po nich necítím nacpaná. Když se pak vrátím do práce, nejsem v takovém útlumu. Nedávám si je kvůli dietě, ale protože mi chutnají. Navíc některé mají v sobě dost masa, takže nejsou nic pro vegetariány," poznamenala například Jiřina Šťastná.

Obědové saláty zařazuje pravidelně do nabídky třeba restaurace Panoptikum v Brně. „Snažíme se, aby salát v týdenním obědovém menu nechyběl. Lidé o ně mají daleko větší zájem v létě. Přes zimu jich za den prodáme pět až deset a v letní sezoně je to dvacet až čtyřicet," podotkl majitel a provozní restaurace Marcel Ullmann.

Podle něho se v posledních letech zájem strávníků proměnil. „Z nabídky skoro zmizela hotová jídla jako jsou guláše nebo tradiční české omáčky. Lidé v centru města o ně nemají příliš zájem. Víc prodáváme minutky, jako jsou steaky a podobně," dodal.

Jídlo v Brně

Některé výsledky ankety v brněnských restauracích:

Kolik restaurací nabízí saláty v porcích, které lze považovat za hlavní jídlo?

2009 56,6 %

2012 68,4 %

Kolik restaurací nabízí v denním menu alespoň jedno nesmažené zeleninové hlavní jídlo?

2009 40,0 %

2012 56,7 %

Kolik restaurací má jako součást menu zeleninové saláty?

2009 44,5 %

2012 74,1 %

Zdroj: Edenred

Autor: Petra Kozlanská

6.4.2013 VSTUP DO DISKUSE 21
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Letní kina zahajují sezonu. V Židlochovicích neotevřou kvůli staré promítačce

Jedním z výrazných prvků v kampani před posledními volbami byly koblihy hnutí ANO (na snímku je rozdává Andrej Babiš). „Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo, ale ráda bych je při letošní kampani také měla," sdělila náměstkyně hejtmana z ANO Taťána Malá.
5

Politické strany zbrojí na volby. Lákají na lékaře nebo buchty a koblihy

Stavbě nové autobusové zastávky Tichého brání zaparkovaná auta s přívěsy

Brno - Už téměř tři měsíce měla stát nová autobusová zastávka Tichého linky číslo osmdesát v brněnských Žabovřeskách. Jenže výstavbě brání zaparkovaná auta s nákladními přívěsy. „Žiji tu devětasedmdesát let a nic podobného jsem nezažila. Soukromé auto už určitě dávno odtáhli," rozčilovala se Jitka Provazníková, která na problém upozornila.

EXKLUZIVNĚ

Unikátní jako Pavel Bure, říká expert na bruslení Allard o Martinu Eratovi

Brno – O své práci hovoří s opravdovým zanícením. Kanadský trenér Shawn Allard se před několika lety vydal do neprobádaného hokejového území a začal se zabývat možnostmi zlepšování techniky bruslení hráčů. Vypracoval se v uznávaného odborníka, jehož rady vyhledávají přední hvězdy NHL jako například Sidney Crosby. Díky dlouholetému přátelství s útočníkem Komety Martinem Eratem se Allard minulý týden objevil v Brně, kde uspořádal tréninkový kemp pro děti i trenéry.

Výročí povodní. Podělte se s námi o vzpomínky!

Jižní Morava – V roce 1997 i pět let nato zasáhly jižní Moravu ničivé povodně. Stoletá voda na mnoha místech v kraji napáchala stamilionové škody a zabíjela. Podělte se s námi o své vzpomínky. Redakce jihomoravských Deníků Rovnost hledá fotografie a svědectví z letních povodní v letech 1997 a 2002.

Říkají mi děda. Pozvání na pivo ale odmítám, povídá výčepní z otevřené garáže

Brno - Za dědou do garáže na jedno, říkají stálí hosté, kteří už bezmála dvacet let chodí do brněnské kníničské Rekreační ulice za dobrým pivem. V otevřeném garážovém výčepu je tam téměř každý letní večer přivítá František Tesař. „Dopoledne vyrábím zmrzlinu. Odpoledne se potom věnuji hostům a načepuji jim pivo podle jejich přání," říká pětaosmdesátiletý výčepní Tesař.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies