VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Souboj restaurací: Brno porazilo Prahu díky salátům

Brno - Víc zeleniny a větší porce ve srovnání s Prahou dostávají strávníci v brněnských restauracích. Mají také pestřejší výběr mezi jídly. Zjistil to průzkum, který zpracovala společnost Edenred.

6.4.2013 21
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Štěrba

Brněnské restaurace však hostům málokdy nabízejí i menší porce. Ti o to ani nemají zájem. „Ukazuje se, že Brňané nejedí nezdravě, ale velikost porcí je pro ně rozhodující," řekla marketingová ředitelka Edenredu Daniela Pedret. Dodala, že lidé v Brně také mohou vybírat z pestřejší nabídky jídel. Průzkumu se účastnilo několik desítek restaurací z Prahy a Brna.

Pro Brňany je také snazší dát si k obědu zeleninový salát. „Velké zeleninové saláty nabízejí tři čtvrtiny restaurací, zatímco v Praze to nejsou ani dvě třetiny," upozornila Pedret.

Podle ní jsou v Brně častěji v nabídce i teplá zeleninová jídla. Průzkum navíc ukázal, že za poslední tři roky salátů a dalších zeleninových pokrmů na jídelních lístcích přibylo. V roce 2009 nabízelo aspoň jedno nesmažené zeleninové jídlo čtyřicet procent dotázaných restaurací v Brně, loni to bylo o sedmnáct procent víc.

Lehčí oběd vyhledává řada Brňanů. „Mám saláty ráda, protože se po nich necítím nacpaná. Když se pak vrátím do práce, nejsem v takovém útlumu. Nedávám si je kvůli dietě, ale protože mi chutnají. Navíc některé mají v sobě dost masa, takže nejsou nic pro vegetariány," poznamenala například Jiřina Šťastná.

Obědové saláty zařazuje pravidelně do nabídky třeba restaurace Panoptikum v Brně. „Snažíme se, aby salát v týdenním obědovém menu nechyběl. Lidé o ně mají daleko větší zájem v létě. Přes zimu jich za den prodáme pět až deset a v letní sezoně je to dvacet až čtyřicet," podotkl majitel a provozní restaurace Marcel Ullmann.

Podle něho se v posledních letech zájem strávníků proměnil. „Z nabídky skoro zmizela hotová jídla jako jsou guláše nebo tradiční české omáčky. Lidé v centru města o ně nemají příliš zájem. Víc prodáváme minutky, jako jsou steaky a podobně," dodal.

Jídlo v Brně

Některé výsledky ankety v brněnských restauracích:

Kolik restaurací nabízí saláty v porcích, které lze považovat za hlavní jídlo?

2009 56,6 %

2012 68,4 %

Kolik restaurací nabízí v denním menu alespoň jedno nesmažené zeleninové hlavní jídlo?

2009 40,0 %

2012 56,7 %

Kolik restaurací má jako součást menu zeleninové saláty?

2009 44,5 %

2012 74,1 %

Zdroj: Edenred

Autor: Petra Kozlanská

6.4.2013 VSTUP DO DISKUSE 21
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
1

V brněnském babyboxu našli holčičku. Pupečník měla zavázaný provázkem na buřty

Před třemi lety se Miroslav Donutil a jeho syn Martin na scéně Divadla Husy na provázku setkali poprvé – v inscenaci Amadeus. Letos jejich herecké partneření pokračuje. Provázek uvede v premiéře inscenaci skandální hry Král Ubu.
9

Ubu králem aneb Donutilové se opět setkávají. Na scéně Husy na provázku

OBRAZEM: Lidé si připomněli oběti totality. Na pozůstatcích popraviště

Brno /VIDEO/ – Památku obětí totalit uctili lidé při pietním aktu na nádvoří bývalé věznice. K popravišti položili květiny i svíčky.

Obávaný dům v Žabovřeskách? Po protestech lidí chce radnice pozemek zpět

Brno – Sedmi stovkám lidí, kteří podepsali petici proti stavbě bytového domu v brněnské Plovdivské ulici, svitla naděje na úspěch. Bývalou výměníkovou stanici, na jejímž místě developer plánoval stavět byty, od něj chtějí získat žabovřeští radní. Rozhodli se tak po protestech obyvatel místního sídliště, o nichž už Brněnský deník Rovnost informoval.

Brněnská vlčice jede na líbánky do Ruska. Město ji darovalo moskevské zoo

Brno – Na osmnáct set kilometrů dlouhou cestu se vypraví samice vlka hřivnatého z brněnské zoo.

Na jízdu v cizím autě se posilnil alkoholem a drogami. Neměl ani řidičský průkaz

Brno /VIDEO/ - Kličkující Škoda Felicia upoutala pozornost policistů z oddělení hlídkové služby v brněnské ulici Tuřanka. Poté, co auto zastavili, vystoupil jedenadvacetiletý řidič a předložil doklady. Chyběl ovšem řidičský průkaz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies