VYBERTE SI REGION

Souboj restaurací: Brno porazilo Prahu díky salátům

Brno - Víc zeleniny a větší porce ve srovnání s Prahou dostávají strávníci v brněnských restauracích. Mají také pestřejší výběr mezi jídly. Zjistil to průzkum, který zpracovala společnost Edenred.

6.4.2013 21
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Štěrba

Brněnské restaurace však hostům málokdy nabízejí i menší porce. Ti o to ani nemají zájem. „Ukazuje se, že Brňané nejedí nezdravě, ale velikost porcí je pro ně rozhodující," řekla marketingová ředitelka Edenredu Daniela Pedret. Dodala, že lidé v Brně také mohou vybírat z pestřejší nabídky jídel. Průzkumu se účastnilo několik desítek restaurací z Prahy a Brna.

Pro Brňany je také snazší dát si k obědu zeleninový salát. „Velké zeleninové saláty nabízejí tři čtvrtiny restaurací, zatímco v Praze to nejsou ani dvě třetiny," upozornila Pedret.

Podle ní jsou v Brně častěji v nabídce i teplá zeleninová jídla. Průzkum navíc ukázal, že za poslední tři roky salátů a dalších zeleninových pokrmů na jídelních lístcích přibylo. V roce 2009 nabízelo aspoň jedno nesmažené zeleninové jídlo čtyřicet procent dotázaných restaurací v Brně, loni to bylo o sedmnáct procent víc.

Lehčí oběd vyhledává řada Brňanů. „Mám saláty ráda, protože se po nich necítím nacpaná. Když se pak vrátím do práce, nejsem v takovém útlumu. Nedávám si je kvůli dietě, ale protože mi chutnají. Navíc některé mají v sobě dost masa, takže nejsou nic pro vegetariány," poznamenala například Jiřina Šťastná.

Obědové saláty zařazuje pravidelně do nabídky třeba restaurace Panoptikum v Brně. „Snažíme se, aby salát v týdenním obědovém menu nechyběl. Lidé o ně mají daleko větší zájem v létě. Přes zimu jich za den prodáme pět až deset a v letní sezoně je to dvacet až čtyřicet," podotkl majitel a provozní restaurace Marcel Ullmann.

Podle něho se v posledních letech zájem strávníků proměnil. „Z nabídky skoro zmizela hotová jídla jako jsou guláše nebo tradiční české omáčky. Lidé v centru města o ně nemají příliš zájem. Víc prodáváme minutky, jako jsou steaky a podobně," dodal.

Jídlo v Brně

Některé výsledky ankety v brněnských restauracích:

Kolik restaurací nabízí saláty v porcích, které lze považovat za hlavní jídlo?

2009 56,6 %

2012 68,4 %

Kolik restaurací nabízí v denním menu alespoň jedno nesmažené zeleninové hlavní jídlo?

2009 40,0 %

2012 56,7 %

Kolik restaurací má jako součást menu zeleninové saláty?

2009 44,5 %

2012 74,1 %

Zdroj: Edenred

Autor: Petra Kozlanská

6.4.2013 VSTUP DO DISKUSE 21
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čínský národní cirkus v úterý večer v Brně uvede svoji novou akrobatickou show s názvem Grandhotel Hong Kong – Svět návštěvníka Říše středu.

Odvážná čísla akrobacie? V nové show Grandhotel Hong Kong

Krajský soud v Brně poslal Josefa Švancaru na dvanáct let do vězení za pokus o vraždu své družky. Muž se na místě proti rozsudku odvolal.
AKTUALIZOVÁNO
4

Za pokus o vraždu družky nožem dostal 12 let. Bodla se sama, tvrdí stále

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Šamance z dob lovců mamutů vrátí tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Čtveřice mužů kradla v pivovaru. Se sudy je policisté chytili v autobusu

Brno – Nejméně dvaatřicet sudů piva ukradla čtveřice mladých mužů od začátku letošního roku ze skladu pivovaru v brněnských Černovicích. Tři z pachatelů policisté dopadli v autobuse, když v něm převáželi některé kradené sudy. V úterý o tom informovala policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies