VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Souboj restaurací: Brno porazilo Prahu díky salátům

Brno - Víc zeleniny a větší porce ve srovnání s Prahou dostávají strávníci v brněnských restauracích. Mají také pestřejší výběr mezi jídly. Zjistil to průzkum, který zpracovala společnost Edenred.

6.4.2013 21
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Štěrba

Brněnské restaurace však hostům málokdy nabízejí i menší porce. Ti o to ani nemají zájem. „Ukazuje se, že Brňané nejedí nezdravě, ale velikost porcí je pro ně rozhodující," řekla marketingová ředitelka Edenredu Daniela Pedret. Dodala, že lidé v Brně také mohou vybírat z pestřejší nabídky jídel. Průzkumu se účastnilo několik desítek restaurací z Prahy a Brna.

Pro Brňany je také snazší dát si k obědu zeleninový salát. „Velké zeleninové saláty nabízejí tři čtvrtiny restaurací, zatímco v Praze to nejsou ani dvě třetiny," upozornila Pedret.

Podle ní jsou v Brně častěji v nabídce i teplá zeleninová jídla. Průzkum navíc ukázal, že za poslední tři roky salátů a dalších zeleninových pokrmů na jídelních lístcích přibylo. V roce 2009 nabízelo aspoň jedno nesmažené zeleninové jídlo čtyřicet procent dotázaných restaurací v Brně, loni to bylo o sedmnáct procent víc.

Lehčí oběd vyhledává řada Brňanů. „Mám saláty ráda, protože se po nich necítím nacpaná. Když se pak vrátím do práce, nejsem v takovém útlumu. Nedávám si je kvůli dietě, ale protože mi chutnají. Navíc některé mají v sobě dost masa, takže nejsou nic pro vegetariány," poznamenala například Jiřina Šťastná.

Obědové saláty zařazuje pravidelně do nabídky třeba restaurace Panoptikum v Brně. „Snažíme se, aby salát v týdenním obědovém menu nechyběl. Lidé o ně mají daleko větší zájem v létě. Přes zimu jich za den prodáme pět až deset a v letní sezoně je to dvacet až čtyřicet," podotkl majitel a provozní restaurace Marcel Ullmann.

Podle něho se v posledních letech zájem strávníků proměnil. „Z nabídky skoro zmizela hotová jídla jako jsou guláše nebo tradiční české omáčky. Lidé v centru města o ně nemají příliš zájem. Víc prodáváme minutky, jako jsou steaky a podobně," dodal.

Jídlo v Brně

Některé výsledky ankety v brněnských restauracích:

Kolik restaurací nabízí saláty v porcích, které lze považovat za hlavní jídlo?

2009 56,6 %

2012 68,4 %

Kolik restaurací nabízí v denním menu alespoň jedno nesmažené zeleninové hlavní jídlo?

2009 40,0 %

2012 56,7 %

Kolik restaurací má jako součást menu zeleninové saláty?

2009 44,5 %

2012 74,1 %

Zdroj: Edenred

Autor: Petra Kozlanská

6.4.2013 VSTUP DO DISKUSE 21
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Dopravní nehoda, ilustrační foto.

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Odchod Habance: Změny v tréninku? Spíš v intenzitě, vysvětluje trenér Dostálek

Brno – Na úterním dopoledním tréninku fotbalové Zbrojovky čekala Richarda Dostálka blesková změna, protože jej po pondělním odvolání Svatopluka Habance najednou vedl společně s Lukášem Přerostem jako jeden z dvojice hlavních koučů. „Pracujeme na tom, abychom změnili psychiku hráčů, tomu jsou tréninky uzpůsobené,“ popisuje třiačtyřicetiletý bývalý reprezentant.

Němec se těší do Norska a vtipkuje: Budu jen jako člen stáda

Brno – Výjezdů k zápasům do zahraničí si v kariéře zatím příliš neužil. Nyní se útočník brněnské Komety Vojtěch Němec vydal s týmem do Skandinávie. Brňany čekají první duely v letošním ročníku Ligy mistrů, ve čtvrtek s norským Stavangerem a v sobotu s Kuopiem. „Určitě to bude kvalitní příprava do extraligové sezony a užiju si to,“ prohlásil jedenatřicetiletý forvard.

AKTUALIZOVÁNO

Paraglidista zemřel při pádu na pole. Záchranáři ho oživovali marně

Moravský Žižkov – Ačkoliv téměř čisté nebe nad Břeclavskem ve středu ozařovalo slunce, let pro jednoho z účastníků tamního evropského šampionátu v motorovém paraglidingu skončil smrtí. Prestižní akci konanou na letišti v Břeclavi poznamenala tragická nehoda.

Na dálnici D2 narazil kamion do svodidel. Vyteklo z něj 400 litrů nafty

Brno – Zasypávat uniklou a přečerpávat zbývající naftu museli hasiči u nehody, která se stala krátce po polední na prvním kilometru dálnice D2 ve směru na Břeclav. „Při našem příjezdu bylo na dálnici rozlitých asi sto litrů nafty. Proraženou nádrž jsme se snažili ucpat, ale celkem z ní uniklo 400 litrů,˝ popsal zásah mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení