Byty by měly být připravené na jaře příštího roku.

Řadovým dům má dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží. Skládá se ze dvou bytů, suterénu a půdy. "Z průzkumu vyplynula nutnost provést sanační opatření. V dalších ohledech je dům relativně v dobrém stavu. Má novou střešní krytinu i fasádu. Provedeme nezbytné stavební úpravy," řekl Hladík. Zahrnují vytvoření dalších dou bytů, aby byly čtyři. Další práce zahrnují výměnu rozvodů, vodovodní přípojky a sanace.

Čtěte také: Byty pro chudé v Brně: Projekt je překvapivě úspěšný, hodnotí opozice

Objekt je v městské části Brno-sever v blízkosti Centra sociálních služeb. "Proto odbor sociální péče přišel s nápadem, že bychom v něm vytvořili krizové bydlení, které by bylo nachystané v řádu hodin pro potřebné. Typickým příkladem jsou oběti domácího násilí, u něhož je potřeba ze dne na den rozdělit domácnost a někoho přestěhovat do náhradního bydlení," uvedl náměstek.

Podle něj by však bydlení nesloužilo na dlouhou dobu. "Nikdo by v něm nežil měsíce, ale bylo by to spíše na týdny a sloužilo by jako obrátkové bydlení," řekl Hladík.

"Jedná se o formu krátkodobé pomoci podpořenou sociální prací. Klienti by si následně s pomocí sociálních pracovníků měli sehnat vlastní bydlení podle svých možností," doplnil primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Podle Hladíka je cílem Brna opravit všechny domy v majetku města, které jsou prázdné a nejsou v nejlepším stavu.

Psali jsme: Klidnější bydlení mají v problémových oblastech zajistit kamery a domovníci