Magistrát změnu zdůvodňuje tím, že chce získat více ošacení pro potřebné. „Předpokládáme, že budou mít lidé větší důvěru v tento systém, protože ošacení neskončí na pultech second handů,“ oznámil náměstek primátora Martin Ander.

Většinu kontejnerů, které teď v ulicích Brna stojí, provozují soukromé firmy. „Mají uzavřené smlouvy nejčastěji s městskými částmi. Ty jsme oslovili a domluvili se, že až smlouvy skončí, soukromé nádoby nahradí městské,“ vysvětlil Ander.

Ilustrační foto.
Připojení zdarma a pro všechny. Pořízení wifi na rušná místa radní schválili

První z nových brněnských kontejnerů se na sběrných místech objeví příští rok na jaře. „Budeme mít větší přehled o tom, kolik materiálu se vybralo. Sako se bude starat nejen o svoz sebraného materiálu, ale i o úklid v okolí,“ dodal Ander.

Společnost Sako vybrané oblečení předá organizacím, které pomáhají sociálně slabým. „Část oděvů a hraček nabídneme diecézní charitě nebo je poskytneme do zemí třetího světa,“ uvedl za městskou firmu Martin Drozd. Dodal, že zbylý materiál slouží třeba jako výplň do boxovacích pytlů nebo míčů.

Brněnská pobočka charity provozuje textilní banku Baltazar, díky níž se oblečení z druhé ruky dostane přímo lidem v nouzi. „Spolupracujeme i s dalšími organizacemi, azylovými domy, sociálními kurátory. Ti k nám potřebné posílají, nejčastěji jsou mezi nimi bezdomovci. Zhruba polovina oblečení pochází ze sběrných kontejnerů, které v současnosti spravujeme. Druhou část tvoří různé sbírky a dary,“ uvedl vedoucí textilní banky Baltazar Filip Habrman.

Ilustrační foto
Domov pro nemocné najde nová aplikace. Porovná všechny nabídky v kraji

Přestože si lidé vybírají právě nádoby, které patří charitě, často se šatstvo k sociálně slabým nedostane. „Kontejnery jsou vyházené a oblečení, které by měla převzít a rozdělit charita, je rozkradené,“ upozornila Brňanka Alice Franková.

Vykrádání kontejnerů podle vedoucího textilní banky není výjimečné. „Lidé z nich oblečení vybírají nebo poničí zámek. Někdy i vlezou dovnitř. Jednou nás volali, abychom kontejner otevřeli, protože v něm někdo uvízl,“ zmínil Habrman.

Počty kontejnerů, náklady na pořízení a provoz systému město zveřejní před spuštěním projektu.