Prostranství o rozloze téměř šest set metrů čtverečních teď prodává minimálně za pět a půl milionu korun. Podle Brňanů je to dobře. „Zbytečně prázdná plocha na dobrém místě, tak ať tady něco postaví. Byty radši ne, je to moc blízko silnice. Co třeba parkoviště, vždyť v centru Brna není pořádně kde nechat auto," přemítal Stanislav Vaněk, který kolem volné plochy včera procházel.

Za parkoviště se přimlouvá i Brňanka Lída Baladová. „Pokud ale zpoplatněné, tak jedině za rozumnou cenu, jinak nebudou lidé svá auta parkovat tam, ale zase různě po ulicích," uvedla Baladová.

Na své nápady ale můžou oba zapomenout. Budoucí majitel se totiž musí řídit územním plánem města. „Pozemek je vhodný k výstavbě vícepodlažního domu, ne pro parkoviště," uvedl vedoucí majetkového odboru brněnského magistrátu Pavel Sršeň.

Vzhledem k výhodné poloze ve středu města mezi Bratislavskou ulicí a Kolištěm předpokládá realitní makléřka Gabriela Kremerová zájem hlavně ze strany firem. „Domnívám se, že zájemci se pravděpodobně zaměří na bytový dům s komerčními prostory a podzemními garážemi," odhadla Kremerová.

Koliště je na kraji centra, hustá doprava přímo pod okny domů ale přináší značnou nevýhodu. „Pozemek je nejspíš pozůstatek ještě z války, nikdo na něm doposud nestavěl. Pokud se budoucí majitel zaměří na výstavbu bytů, tak podle mě jedině s okny do vnitřního dvora. Kvůli hluku z ulice nevěřím, že se zájemci o bydlení s výhledem na Koliště pohrnou," uvedl náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Město proluku využít nechtělo. Některé návrhy sice padly ještě před ekonomickou krizí, ale nebyly konkrétní. Pozemku se měla dotknout i přestavba blízké křižovatky, město ale projekt nedokončilo. Dopravní uzel považuje Pospíšil i tak za dostatečný. „Tehdy byla doba ambiciózních plánů, následující roky nás donutily uvažovat mnohem úsporněji a realističtěji než předtím," prohlásil.

Část proluky si i z toho důvodu pronajala nedaleká firma. Koupit ji celou ale nechtěla, proto město vypsalo veřejnou soutěž. Minimální cenu parcely vedení Brna stanovilo na pět a půl milionu korun. „Je trochu vyšší, ale na druhou stranu v centru se už volný pozemek prakticky sehnat nedá. Jednoduše žádné nejsou," okomentovala cenu Kremerová.

Nabídky za parcelu můžou zájemci podávat do šestadvacátého května. Jestli už někdo projevil zájem, odmítl Pospíšil sdělit. „Jde o strategické informace, které nechceme zveřejňovat, aby šlo skutečně o soutěž," uzavřel Pospíšil.

JANA STANKOVÁ