Druhá skončila ČSSD. Ta si dokáže koalici společně s ANO představit. „Podle programů příliš překážek nevidím, ale bude záležet na jejich konkrétních názorech," řekl současný sociálnědemokratický náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Primátor Roman Onderka za ČSSD považuje výsledek jeho strany, tedy necelých osmnáct procent, za úspěch. „Voliči ale dali najevo, že si přejí pestřejší složení zastupitelstva," podotkl primátor.

Do hry o složení koalice nejspíš vstoupí také hnutí Žít Brno, které volilo téměř dvanáct procent lidí. Matěj Hollan z hnutí prohlásil, že se začne angažovat co nejdříve. „Hned si zažádám o veškeré smlouvy města, jak jsem slíbil. Až je budu mít v ruce, začnu je zveřejňovat. Kromě toho se taky sejdu s představiteli dalších politických stran a začneme vyjednávat o koalici. Bez ní nemůžeme nic schvalovat," popsal Hollan své první povolební kroky.

Také trojka na kandidátce za KDU-ČSL v Brně Daniel Rychnovský je s výsledkem voleb spokojený. „Zatím to vypadá na sedm mandátů. Překvapilo nás umístění hnutí Žít Brno. Lidé vyjadřují nesouhlas s dosavadní koalicí, a tak zvolili jinou cestu," uzavřel Rychnovský. Doplnil, že při vyjednáváních přichází v úvahu možná koalice s ANO a s ČSSD.

Naopak ODS a TOP 09 patří s výsledkem kolem sedmi procent mezi poražené. "Mysleli jsme si, že to bude lepší," podotkl lídr TOP 09 Jaroslav Kacer.

Do zastupitelstva se také nejspíš dostanou zelení a komunisté.