Tři veřejné grily mohou zájemci od loňska použít u Brněnské přehrady. Konkrétně na Kozí horce, Pod Dymou a v Rokli. „Grily fungují volně a bez rezervace. Zatím jsme nezaznamenali žádné stížnosti od zájemců, že by se ke grilu nevešli. Lidé se zde potkávají a vytváří dobrou grilovací plážovou kulturu,“ řekla Monika Neshybová ze společnosti Lesy města Brna.

Firma má na starosti správu a údržbu grilů. „Každý den grily drhnou zaměstnanci kartáčem a uklízí okolí,“ poznamenala Neshybová. Grilovací vybavení kromě roštu si musí lidé vždy přinést svoje.

Podle plánu měl letos u přehrady přibýt ještě čtvrtý gril na druhém břehu u Sokolského koupaliště. Kvůli nevyřešeným majetkovým vztahům vznikne ale později.

Brněnská "Myší díra", podchod pod vlakovým nádražím.
Podchod pod brněnským nádražím přijde o další stánkaře

Náklady na stavbu čtyř grilů úředníci spočítali na čtvrt milionu korun, dalších sto tisíc ročně spolkne jejich provoz.

Pokud zájemci chtějí grilovat blíž centra města, mají na výběr několik dalších variant.

Zaměstnanci městské části Brno-střed se starají o dva veřejné grillpointy. „Jeden gril na uhlí máme na Kraví hoře, další pak ve vnitrobloku mezi Křídlovickou a Zahradnickou ulicí,“ informovala mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Návštěvníci jsou podle ní většinou slušní a uklidí po sobě. „Pokud neuklidí, musí se o to postarat naši zaměstnanci. Stalo se nám i to, že někdo použil jako palivo větve z okolních keřů, což také není ideální,“ dodala Dobešová.

Grilování v Brně.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Grillpointy v Brně:
⋅ grily zdarma bez předchozí rezervace: tři grily u Brněnské přehrady (Rokle, Kozí horka a Pod Dymou), gril u ulice Vyhlídka, gril na Kraví hoře a ve vnitrobloku Křídlovická/Zahradnická
⋅ grily zdarma s nutností rezervace: elektrický gril v parku za Lužánkami (e-mailem, telefonicky), gril u CVČ Labyrint ve Švermově (telefonicky)
⋅ placený gril s nutností rezervace: Shared BBQ point v Pekárenské (e-mailem), základní cena 1500 korun

Vytížený je i zatím ojedinělý elektrický gril v parku Lužánky, který si ale musí zájemci předem zarezervovat. „Preferujeme elektrické grily hlavně kvůli bezpečnosti. Inspirovali jsme se v Austrálii. V suchém letním období hrozí nebezpečí požárů ze žhavého uhlí,“ vysvětlil ředitel společnosti Veřejná zeleň města Brna Jozef Kasala.

Nejvíce Kasala varuje před grilováním na vlastním grilu přímo v brněnských parcích. „Lidé musí dávat velký pozor a přesně se řídit návodem. Snažíme se je ale co nejvíce přilákat k veřejným elektrickým grilům. Jídlo z nich je výborné,“ doplnil.

I proto podle něj společnost do dvou měsíců zprovozní další gril v Zahradě pod hradbami na Špilberku.

Skupinky grilujících však často hledají právě svobodu ve výběru místa. „Nechce se nám sedět někde u velkého grilu. Radši si bereme s kamarády svůj vlastní i s vybavením a lehneme si někam mimo všechny uličky parku. Do soukromí,“ popsal milovník grilování Tomáš Polách.

Na lidi grilující přímo v parcích dohlížejí brněnští strážníci. Nezaznamenali ale žádné zásadní potíže. „Návštěvníci si do parku mohou vzít vlastní gril, nesmí ale rozdělávat otevřený oheň,“ informoval mluvčí městské policie Jakub Ghanem. Dodal, že skupinky s grily po sobě obvykle nenechávají nepořádek.

Problémy nevznikají ani kvůli hluku v nočních hodinách. „Se stížnostmi na rušení nočního klidu při grilování se prakticky nesetkáváme. Lidé grilují hlavně odpoledne nebo brzo večer, grily jsou navíc většinou daleko od domů,“ řekl Ghanem.

Další přístupná griloviště lidé najdou i ve Švermově v Bohunicích nebo na severu Brna u ulice Vyhlídka.

Obliby grilování se snaží využít i soukromé firmy. Pořádání velké grilovací party nabízí komerční projekt Shared BBQ point v Pekárenské. Lidé si zde mohou objednat zastřešený prostor pro čtyřicet lidí. Gril a vybavení je v ceně.

Loď Pampeliška z flotily Lodní dopravy Břeclav. Ilustrační foto.
Hrozba pod hladinou. Pampelišku na Nových Mlýnech poškodil náraz do kmene

DANIEL HRBOLKA