Lidé z Bosonoh, Vinohrad a Brna středu tak kolem heren už chodit nebudou. Zastupitelé schválili nové znění vyhlášky a herny v jejich městských částech proto úplně zmizí. V Bystrci, Jundrově a Novém Lískovci platí podobný zákaz, výjimku z něj ale mají velká kasína. „Jsem ráda, že to tak dopadlo. Před hernami vždycky postávali pochybné existence, kolem kterých jsem se bála i projít," potěšili zastupitelé Adrianu Valentovou z Brna středu.

Takové rozhodnutí však není to, co požadovali někteří opoziční zastupitelé a brněnští aktivisté. „Vyhláška má chránit ty, kteří jsou ohrožení závislostí. Je jedno, jestli je automat v herně nebo v hospodě. Povolený nemá být nikde," uvedl zastupitel Martin Ander. Zelení a aktivisté usilovali o to, aby zastupitelé omezili provozní dobu heren a restaurací, ve kterých jsou automaty.

Vládnoucí koalice se však k jejich návrhu nepřipojila. „Není možné, aby se od sedmi do čtrnácti hodin uzavřela všechna pohostinská zařízení, kde jsou provozované, nad rámec hlavní pohostinské činnosti, také loterie a podobné hry. Pro hospody a restaurace je zejména polední provoz klíčový," vysvětlil primátor Roman Onderka.

Podle návrhu novely, který prosazovali zelení nebo občanské sdružení Brnění, vyhlášky měly mít všechny podniky s výherními automaty zavřeno od sedmi hodin ráno do dvou hodin odpoledne, tedy v době, kdy chodí děti do školy. „Argumentace magistrátu, že v Brně není možné přijmout časovou regulaci hazardu tak, aby fungovala, je ve světle toho, že jinde v republice to jde, vtipná. Zastupitelé dávají najevo, že jim o skutečnou regulaci hazardu nejde," myslí si bojovník proti hazardu a odpůrce brněnského magistrátu Matěj Hollan ze sdružení Brnění, který v letošních komunálních volbách kandiduje jako lídr hnutí Žit Brno.

Příliš nadšený není ze zákazu hazardu ani starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka. Přiznal to už po pondělním jednání zastupitelstva své městské části, které návrh na úplný zákaz hazardu v Brně středu podpořilo.

Zastupitelé městské části se sešli mimořádně, aby problematiku stihli projednat před poslední schůzí brněnského zastupitelstva, které má v otázkách hazardu v Brně konečné slovo. „Dlouhodobě nepovažuju úplnou prohibici, stejně jako odborníci na závislosti, za ideální řešení," řekl starosta.

Ke změně vyhlášky přistoupili zastupitelé z toho důvodu, že se ukázalo, že někteří provozovatelé heren nedodržují nařízení města, které stanoví, že od sedmi do čtrnácti hodin musí mít výherní automaty vypnujté.

V Brně-středu na začátku září Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kritizoval, že radnice na svém území povolila pouze dvě herny. Podle stanoviska úřadu je to diskriminační. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nám tak dal pouze dvě možnosti. Buď hazard neregulovat, nebo jej zcela zakázat, volíme proto menší zlo, tedy plošný zákaz," vysvětlil v pondělí Šťástka.

Podle mluvčího brněnského magistrátu Pavla Žáry je v rozporu se stanoviskem antimonopolního úřadu také způsob regulace hazardu, který využívají Řečkovice a Mokrá Hora, Černovice a Chrlice.