Poškozuje sluch, působí problémy při usínání a probouzení, zvyšuje krevní tlak a v krajních případech může vést k onemocnění srdce a následnému infarktu, popisují zdravotní účinky hluku odborníci na stránkách Státního zdravotního ústavu.

Dlouholetá měření v Brně prokázala, že desetině lidí podobné potíže vážně hrozí. Žijí totiž v oblastech se zvýšenou hladinou hluku.

„Ze zprávy vypracované magistrátním odborem dopravy o hlukové zátěži vyplývá, že v denní době je necelých sedm procent území města zatíženo nadměrným hlukem z dopravy. Představuje to deset procent Brňanů,“ informoval mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Brno má přitom do konce roku 2008 kvůli hluku překračujícímu normy od krajské hygienické stanice výjimku. Do té doby musí rozhodnout, jak s ním bojovat.

„Není vůbec jasné, jak to budeme řešit. Zůstává spousta otázek. Jaká protihluková opatření a kde se budou dělat, kolik to bude stát a v neposlední řadě kdo to zaplatí. To zatím netušíme,“ řekl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil.

Nejpravděpodobnější a zároveň nákladnou variantou podle něj bude kombinace protihlukových stěn a výměny oken v dotčených oblastech. „Doprava by se měla také částečně odklonit do koridorů mimo obydlené oblasti ve městě,“ dodala Anna Žádníková z krajské hygienické stanice.

Brňané, kteří trpí hlukem, chtějí nápravu co nejdříve. „Je to tady opravdu hrozné. Sice postavili protihlukové stěny, k nám do horních pater se ale hluk stejně dostane. Směrem k dálnici nemůžeme mít ložnici ani dětský pokoj, protože bychom se vůbec nevyspali,“ prohlásil Karel Sýkora z Bohunic.

HLUK V BRNĚ

Místa nejvíce postižená hlukem:
- okolí dálnice D1
- okolí Svitavské magistrály
- frekventované ulice (například Olomoucká, Úvoz, Hradecká, Královopolská, Žabovřeská, Poříčí, Heršpická, Hněvkovského)