VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Broky? Obsluha na ně má při zvěřinových hodech upozornit

Brno - Divočáka se zelím, nebo s šípkovou omáčkou? Brňany čeká podobné dilema jako postavy ve slavném filmu Slavnosti sněženek. Ve městě právě začíná sezona zvěřinových hodů.

12.10.2013
SDÍLEJ:

Zvěřinové hody v KostelanechFoto: DENÍK/Jarmila Kuncová

Například v restauraci Sunset si hosté speciality z divoké zvěře objednají poprvé už v pondělí. Hody tam trvají tři týdny. „Loni byl o jídla velký zájem, uvařil jsem jich stovky," uvedl tamní šéfkuchař Petr Vramba.

Lidem letos připraví kančí kýtu, srnčí špalík a jelení steak. „Tato velká zvířata myslivci střílí kulkami, proto se lidé nemusí bát, že v jídle najdou broky," vysvětlil kuchař. Broky se střílí hlavně zajíci a bažanti. „V takovém případě by měl číšník hosta upozornit, že možná na brok narazí," poznamenal Vramba.

Podle brněnského odborníka na gastronomii Ivo Ševčíka jsou však nynější zvěřinové hody jiné než v minulosti. „Srna, která běhá celý rok po lese a sežere, co potřebuje. To se promítne do specifické výrazné vůně a chutě masa," vysvětlil Ševčík. Podle něho ale restaurace často připravují zvěř chovanou v zajetí v oborách. „Je dokrmovaná různými granuláty a se zvěřinou toho nemá moc společného," upozornil.

Něco o zvěřině
- tmavé maso
- dietní, protože zvířata žijící volně mají málo tuku
- pro lidi, kteří chtějí poprvé zvěřinu vyzkoušet, je nejvhodnější srnčí
- naopak hodně aromatický je zajíc nebo divoká kachna
- zvěřina musí být po odlovu veterinárně zkontrolovaná

Rozdíl v kvalitě je nejvýraznější u muflona. „Má velmi aromatické a výrazné maso. Nekvalitní je mdlé," popsal Ševčík. Naopak u divočáka, který nemá tak specifickou chuť, je rozdíl těžko rozpoznatelný.

Celoročně si zvěřinu dají lidé v Mysliveckém klubu Hubert v Soběšicích. „Bereme ji od dodavatele, který ji na podzim vykupuje od mysliveckých spolků a hygienicky ji uskladní," vysvětlil provozní restaurace Igor Ansorge. Jeho hosté si nejčastěji dávají kančí medailonky, kančí pečeni, zajíce na smetaně nebo jelení závitky plněné husími játry.

Na zvěřinu si občas zajde Brňan Ondřej Procházka. „Posledně jsem měl řízek z jelena. Zdál se mi ale tuhý," uvedl. Dodal, že letos zvěřinové hody vynechá. „Snažím se šetřit," vysvětlil. Milovníci dobrého jídla musí totiž počítat s tím, že za čerstvé maso z honů si připlatí. Ceny hlavního chodu se v brněnských restauracích pohybují od 170 do tří set korun.

Veškeré maso z honů musí zkontrolovat odborník. Jestli restaurace neprodávají upytlačenou zvěř, která nemá osvědčení o nezávadnosti, prověřují hygienici. „Protože mnohé podniky prodávají zvěřinu celoročně, její kontrola je běžnou součástí naší práce," sdělila Jana Laštovičková z krajské hygienické stanice.

Když člověk sní maso z nakaženého zvířete, může dostat slintavku, kulhavku, trichenelózu, která způsobuje svalové křeče. Nebo tularémii, která se projevuje zánětem mízních uzlin a horečkami.

Autor: Kateřina Foltánková, Anna Fajkusová

12.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Výstava brněnského technického muzea lákala na přehlídku historických hasičských vozů, vojenských aut i starých autobusů.
22

OBRAZEM: Vrátili se v čase. Na palubě historických autobusů

Ilustrační foto.

Bojují o fotbalové hřiště. Jeho odpůrci sepsali petici

VÍME PRVNÍ

Němec se z reprezentace omluvil. Necítím se fit, říká po nedávném otřesu mozku

Brno – Titul mistra světa a k tomu dvě bronzové medaile. Tuto povedenou sbírku v hokejové reprezentaci letos Ondřej Němec nerozšíří. Obránce mistra extraligy Komety měl velkou touhu posílit národní tým pro květnové mistrovství světa ve Francii a Německu, ale zdraví je proti.

AKTUALIZOVÁNO

Mistrovské oslavy v Brně: hokejisty přivítalo 12 tisíc fanoušků, obsadili i věž

Brno /VIDEO, FOTOGALERIE/ – „Brno, miluji tě!" volal na plném Zelném trhu v centru města kouč a majitel hokejové Komety Libor Zábranský. Měl k tomu dobrý důvod, protože bez ohledu na déšť přišlo na sobotní oslavu titulu dvanáct tisíc fanoušků a na náměstí vládla euforická atmosféra připomínající zlaté okamžiky českého hokeje po výhře v Naganu. Fanoušci obsadili i nedalekou věž Staré radnice.

Akce Kulak, pak samota. I přes to trápení bych do strany nevstoupila, vypráví

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Ze třiaosmdesátihektarového statku v Mistříně na Hodonínsku se museli přestěhovat za jeden den. V roce 1951 jim ho totiž vzali komunisté při akci Kulak. Při ní zabavovali majetek všem velkým statkářům, aby vytvořili státní hospodářství. „Bylo nás devět. Vojáci nás převezli na samotu u Jestřabice na Kroměřížsku, která měla jen jednu místnost," vzpomíná šestaosmdesátiletá Eliška Kolečkářová na dobu, kdy jí bylo teprve osmnáct let. Jejího otce Metoděje Hlobílka letos na konci března hodonínský okresní soud rehabilitoval a očistil jeho jméno.

Obří beranidlo postavili na hradbách Špilberku. Pomocí dobového jeřábu

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/– Jako obrovští křečci se mohli cítit muži, kteří v sobotu odpoledne poháněli jeřáb při stavbě beranidla na Špilberku. Desetimetrové dřevěné součásti stroje totiž zvedali pomocí otočného kola, které rozhýbali díky vlastní chůzi v něm. Středověký jeřáb použili na zvedání dílů dobového beranidla k zatloukání pilotů. Oba stroje postavili jako součást výstavy Stavba jako Brno a návštěvníci je na hradě uvidí až do konce roku.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies