VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Broky? Obsluha na ně má při zvěřinových hodech upozornit

Brno - Divočáka se zelím, nebo s šípkovou omáčkou? Brňany čeká podobné dilema jako postavy ve slavném filmu Slavnosti sněženek. Ve městě právě začíná sezona zvěřinových hodů.

12.10.2013
SDÍLEJ:

Zvěřinové hody v KostelanechFoto: DENÍK/Jarmila Kuncová

Například v restauraci Sunset si hosté speciality z divoké zvěře objednají poprvé už v pondělí. Hody tam trvají tři týdny. „Loni byl o jídla velký zájem, uvařil jsem jich stovky," uvedl tamní šéfkuchař Petr Vramba.

Lidem letos připraví kančí kýtu, srnčí špalík a jelení steak. „Tato velká zvířata myslivci střílí kulkami, proto se lidé nemusí bát, že v jídle najdou broky," vysvětlil kuchař. Broky se střílí hlavně zajíci a bažanti. „V takovém případě by měl číšník hosta upozornit, že možná na brok narazí," poznamenal Vramba.

Podle brněnského odborníka na gastronomii Ivo Ševčíka jsou však nynější zvěřinové hody jiné než v minulosti. „Srna, která běhá celý rok po lese a sežere, co potřebuje. To se promítne do specifické výrazné vůně a chutě masa," vysvětlil Ševčík. Podle něho ale restaurace často připravují zvěř chovanou v zajetí v oborách. „Je dokrmovaná různými granuláty a se zvěřinou toho nemá moc společného," upozornil.

Něco o zvěřině
- tmavé maso
- dietní, protože zvířata žijící volně mají málo tuku
- pro lidi, kteří chtějí poprvé zvěřinu vyzkoušet, je nejvhodnější srnčí
- naopak hodně aromatický je zajíc nebo divoká kachna
- zvěřina musí být po odlovu veterinárně zkontrolovaná

Rozdíl v kvalitě je nejvýraznější u muflona. „Má velmi aromatické a výrazné maso. Nekvalitní je mdlé," popsal Ševčík. Naopak u divočáka, který nemá tak specifickou chuť, je rozdíl těžko rozpoznatelný.

Celoročně si zvěřinu dají lidé v Mysliveckém klubu Hubert v Soběšicích. „Bereme ji od dodavatele, který ji na podzim vykupuje od mysliveckých spolků a hygienicky ji uskladní," vysvětlil provozní restaurace Igor Ansorge. Jeho hosté si nejčastěji dávají kančí medailonky, kančí pečeni, zajíce na smetaně nebo jelení závitky plněné husími játry.

Na zvěřinu si občas zajde Brňan Ondřej Procházka. „Posledně jsem měl řízek z jelena. Zdál se mi ale tuhý," uvedl. Dodal, že letos zvěřinové hody vynechá. „Snažím se šetřit," vysvětlil. Milovníci dobrého jídla musí totiž počítat s tím, že za čerstvé maso z honů si připlatí. Ceny hlavního chodu se v brněnských restauracích pohybují od 170 do tří set korun.

Veškeré maso z honů musí zkontrolovat odborník. Jestli restaurace neprodávají upytlačenou zvěř, která nemá osvědčení o nezávadnosti, prověřují hygienici. „Protože mnohé podniky prodávají zvěřinu celoročně, její kontrola je běžnou součástí naší práce," sdělila Jana Laštovičková z krajské hygienické stanice.

Když člověk sní maso z nakaženého zvířete, může dostat slintavku, kulhavku, trichenelózu, která způsobuje svalové křeče. Nebo tularémii, která se projevuje zánětem mízních uzlin a horečkami.

Autor: Kateřina Foltánková, Anna Fajkusová

12.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Žáci z 1.B ze ZŠ na Bakalově nábřeží 8 v Brně s třídní učitelkou Ivou Holou.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme ZŠ Kotlářská, Bakalovo nábřeží a náměstí Míru

Brno 19.09.2017 - křest letadla obnovené linky Brno Mnichov na brněnském letišti a následně odlet delegace JMK do Mnichova, kde byla prohlídka letiště.
50

Po Evropě létá Brněnský drak i Duch jižní Moravy

Nutili mě k prostituci, tvrdí žena. Podle obžalovaných se měla jako v bavlnce

Brno – Vydělával jsem si podvody. Nepotřeboval jsem prodávat sex. Těmito slovy se bránil ve středu u Krajského soudu v Brně Ján Dirda, který je spolu se svojí družkou Martou Hudcovou obžalovaný z toho, že nutil nezletilou dívku k sexu za peníze.

Defibrilátory mají pomáhat ve všech městských částech. Přibude jich 27

Brno – Zkolaboval přímo na hlavním nádraží, život mu zachránili pomocí pouličního automatického defibrilátoru zaměstnanci Českých drah. V budoucnu dostanou laici možnost podobně pomoci na více místech Brna. Radní města totiž v úterý schválili nákup dalších sedmadvaceti oživovacích přístrojů. V současnosti je ve městě k dispozici osmatřicet automatických defibrilátorů. Jen čtyři z nich jsou ale umístěné v boxech pro lidi přímo na ulici.

Výbuch v kasárnách: Zraněný voják je po operaci, kanceláře opět fungují

Brno, Vyškov /FOTOGALERIE/ – Noc na oční klinice brněnské fakultní nemocnice strávil voják, kterého v úterý ráno zranil výbuch ve sklepě administrativní budovy Jugo ve Velitelství výcviku - Vojenské akademii ve Vyškově. Podstoupil tam operaci oka. „Byla úspěšná, lékaři mu oko zachránili,“ informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Zateplený bazén má šetřit peníze. Opravy mají začít už příští rok

Brno – Nového zateplení se v budoucnu dočká plavecký bazén Ponávka. V úterý o jeho dalších opravách rozhodli brněnští radní. „Schválili jsme podání žádosti o dotaci z programu životního prostředí na jeho rekonstrukci,“ sdělil náměstek brněnského primátora Petr Hladík.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení