Problém potvrdil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. „Nejhorší situace je v Hrázní ulici. Lidé zde parkují i na trávnících, kde je ušlapaný sníh, a pak nemohou vyjet," popsal.

Dodal, že v blízké Rakovecké ulici lidé volná parkovací místa najdou. „Přesto doporučujeme raději cestu hromadnou dopravou," řekl.

Čtěte také: Brno jedná o vzniku olympijského parku. Návštěvníci si v něm sporty i vyzkouší

I přes velký počet aut na přehradě se na ně zatím nezaměřili zloději. „Kolem zaparkovaných aut se neustále někdo pohybuje, což působí preventivně. Zároveň na místě působí hlídky z Bystrce či z řad poříční jednotky," uvedl mluvčí Ghanem.

Kvůli vytíženosti uvažovali bystrčtí radní o zpoplatnění parkovacích míst v okolí přehrady. „Náklady bychom nesli my, zatímco zisky by získalo město. V současnosti proto s tímto řešením nepočítáme. I když by to asi pomohlo zregulovat počet aut," odmítl plán starosta Tomáš Kratochvíl.

Podívejte se: Bruslařská dálnice. Na přehradě si lidé užívali dvoukilometrového okruhu

Díky několikatýdenním mrazům a tisícům lidí na přehradě se zaplnily restaurace a bistra v okolí. „Míváme o víkendu v odpoledních hodinách plno a nestíháme," potvrdil majitel restaurace Nafleku Roman Houška.

Podle Petra Kosa z Hospůdky u Kosa ovšem sice chodí více lidí, ale pro podnik to neznamená citelný nárůst zisku. „Více hostů máme dvě až tři hodiny denně. V týdnu však stále napočítáme za celou směnu asi dva bruslaře, kteří nás navštíví," vysvětlil Kos.

Čtěte také: Osel z minizoo se propadl po krk do ledové vody. Na břeh se nakonec vyšplhal sám

MATĚJ ŘÍHA