Brno a nejbližší okolí nejsou rájem sjezdového lyžování a milovníci běžek zatím marně čekají na pořádnou sněhovou pokrývku. Ze zimních radovánek tak lidem zbývá jen bruslení. Ledových ploch ale není ve městě a okolí mnoho. Mezi nejnavštěvovanější patří kluziště u nákupního centra Olympia v Modřicích a také malý stadion na Nových sadech v centru Brna.

„Nemáme tolik peněz, abychom odjeli se synem přes novoroční svátky na hory, tak chodíme bruslit. Díky za to,“ usmála se na jednom z kluzišť matka tříletého Ondřeje Markéta Suchá.

Oblíbená je plocha u Olympie. „Děti sem rády chodí. Dvě hodiny si zadovádějí na ledě a my si mezitím s manželem nakoupíme nebo zajdeme na kávu,“ poznamenala Hana Mašlíková z Brna. Lidé jsou spokojení i s možností, že si mohou u nákupního centra brusle půjčit. „To je perfektní. Alespoň je nemusíme vozit z domova,“ podotkl Josef Vraný z Moravských Knínic.

Návštěvníci kluziště si půjčují bruslařské vybavení často. „Zájem je poměrně značný. Brusle půjčujeme na dvě hodiny za třicet korun, ale s tím, že lidé musí složit vratnou zálohu tisíc korun,“ řekl správce areálu Jaroslav Novotný. Dvě hodiny bruslení u Olympie stojí pro děti třicet a pro dospělé padesát korun. Rodina se dvěma dětmi zaplatí sto korun za dvouhodinový blok.

Ledovou plochu na Nových sadech spravuje Sportovní a rekreační areál Kraví hora. Ceny jsou na Nových sadech stejné jako u Olympie, ale rodiny neušetří. Není tam ani půjčovna vybavení.

Na Kraví hoře bylo loni další vyhlášené kluziště. „Lidé sem sice rádi chodili, ale měli jsme problémy s ledem. Kluziště totiž leželo na jižním svahu, a led proto nebyl tolik kvalitní,“ řekl provozní sportovního areálu Roman Vojáček. Vedení areálu chce ale už napřesrok vybudovat na Kraví hoře nový prostor pro bruslení.

Od začátku prosince až do konce března se dá bruslit také v Žabovřeskách u tenisového areálu. Otevřeno má kluziště také na Silvestra. Podobně je na tom i kluziště Vodova a nová hokejová hala za Lužánkami.

Někteří odvážlivci zkoušeli v minulých dnech bruslení na Brněnské přehradě. Led je ale příliš tenký a řada lidí se propadla do vody. Teď už je podle strážníků situace klidná.