Podle vinohradských radních je teď začátek stavby sjezdvovky blíž, než kdy byl. „Nově jsme vytvořili studii, podle níž je stavba sjezdvoky na svahu u Žarošické ulice vhodná. A hlavně reálná. Navíc teď jednám s asi už šestým investorem, který má o stavbu skutečný zájem. Poprvé se navíc jedná o podnikatele z České republiky,“ uvedl starosta Vinohrad Jiří Čejka.

Zatím ale nechtěl prozradit jméno tohoto investora, který má stavbu sjezdovky kompletně zaplatit. Ta by pak byla soukromá, Vinohrady by se na její stavbě podílely jen jako partner.

Už minulý rok měl o postavení sjezdovky zájem ředitel společnosti Imos Developement Jiří Rulíšek. Od stavby však nakonec upustil. „Myšlenka postavit tam sjezdovku je dobrá. Problémem byly pouze pozemky, na kterých jsme ji chtěli stavět. Patřily totiž asi šestnácti různým majitelům. Jejich vykupování by tak bylo velmi složité,“ vysvětlil Rulíšek důvod, proč firma od projektu ustoupila Rulíšek.

Podle Čejky je však pravděpodobné, že Vinohrady majetkové záležitosti společně s brněnským magistrátem dokážou vyřešit. „A pokud ne, postavíme sjezdovku tak, aby do ostatních pozemků zasahovala jen minimálně,“ poznamenal Čejka.

I místostarosta městské části Jiří Pustina vidí postavení sjezdové dráhy konečně reálně. „Místo na její vybudování je ideální. Odjakživa se tam lyžovalo. I jako malý kluk jsem tam chodil lyžovat. Pokud vše půjde dobře, tak by sjezdovka mohla stát už v roce 2010 nebo maximálně o rok později,“ vysvětlil Pustina.

Asi tři sta metrů dlouhý svah má sloužit spíše pro děti a rekreační lyžaře než pro vrcholové sportovce.

Novou sportovní atrakci přímo ve městě by mnozí Brňané uvítali. „Mohl bych si tam jít třeba na chvíli zalyžovat po práci. Na odreagování by to bylo ideální. Navíc bych na sjezdovku mohl brát i své děti,“ podotkl třeba Michal Jakubčík.

Stavbu podporují i někteří zástupci města. „Pokud nebude sjezdovka zasahovat do přírody, tak to není nesmyslný nápad. Pokud budeme vědět, jak bude sjezdovka vypadat a fungovat, můžeme na její stavbu i jednorázově přispět,“ podotkl náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Starosta Vinohrad Čejka se kvůli detailům plánované stavby ještě před koncem roku sejde s vybraným investorem. Až po této chůzce bude jasné, kdy se Brňané lyžařského svahu s vlekem skutečně dočkají.