V zahradě prší. Kapky deště se však netříští o zahradní kašnu, jak jsme zvyklí podle zákonů přírody. Jako kuličky se odrazí a poskakují po jejím kovovém povrchu. Je slyšet jemné zvonění. Zní to jako sen. Brněnští vědci však věří, že se může stát realitou. Jejich vynález dokáže různé povrchy ošetřit tak, že kapka vody po nich jen sklouzne.

Nové využití vynálezu plazmové tužky, který si vědci z Masarykovy univerzity nechali patentovat už v roce 1998, představili na veletrhu Top Technology na brněnském výstavišti. Využít by ho mohli výrobci plavek, hraček nebo nábytku, ale i umělci a designéři.

„Papír, textil, dřevo, sklo, kov. Na všechny tyto materiály naneseme plazmovou tužkou velmi tenkou vrstvu. Ta způsobí, že se na nich voda nerozpije, ale zůstane na povrchu jako kulička,“ vysvětluje šéf vývojového týmu Miloš Klíma, na co všechno lze použít nový vynález. Vědci z Masarykovy univerzity ho představili na probíhajícím veletrhu Top Technology na brněnském výstavišti.

Použití nové technologie může být široké. Například plavky, opracované plazmovou tužkou nenasáknou vodu. „Tím se sníží tření vody, které brzdí pohyb a zvyšuje se rychlost plavce. Superrychlé plavky už sice existují, podílela se na nich americká NASA. Naše technologie je ale mnohem méně nákladná,“ vysvětluje Klíma, čím je jejich vynález unikátní. Podle něj je to taky schopnost obalit různorodé tvary věcí. Třeba i tak složité jako je pařez stromu.

Vynález je zajímavý i pro ozdobu interiérů nebo zahrad. „Pokud by dopadal déšť na tento speciální povrch, kapky se celé odrazí. Navíc to vytváří zajímavé zvukové efekty. To samozřejmě záleží na materiálu. Třeba jestli se dá rozeznít,“ přemýšlí Klíma.

S novými povrchy rádi experimentují na fakultě umění a designu v Ústí nad Labem. „Určitě bych se na to chtěla podívat blíž. Dalo by se to využít i v umění, třeba na nějakých plastikách. Nebo i na užitné keramice. V takovém případě by voda totiž nešpinila povrch a nevytvářela vodní kámen,“ zvažuje novinku Jana Linhartová z ateliéru designu a keramiky.

Plazmová tužka se dá použít na výrobu hraček, nebo jako rehabilitační pomůcka. „Na dřevěnou destičku či do bludiště z různých materiálů se kápnou kapky vody. Jde pak o to manipulovat s nimi v bludišti nebo je udržet na povrchu destičky. Dá se tak cvičit jemná motorika u dětí nebo po úrazech. Nebo prostě relaxovat a hrát si,“ rozvypráví se Klíma o dalších možnostech vynálezu, který jako by vypadnul z futuristické pohádky.

Tým Miloše Klímy, ve kterém je i hodně studentů, se teď snaží zvýšit odolnost speciálního povrchu. „Zatím je náchylná na mechanické setření. Avšak například u hraček, jako je bludiště, které jsou uzavřené a povrchu se dotýká jen kulička vody to nevadí. Ty se mohou začít vyrábět. Zatím jsme se s žádným výrobcem nedohodli, ale těšíme se na to,“ uvádí Klíma.