ODS před čtyřmi lety stála před složitou volbou. Na jedné straně se mohla spojil s lidovci a TOP 09 v pravostředové koalici a získala by post primátora, na druhé straně jí nabídla spojenectví vítězná ČSSD. Občanská demokracie upřednostnila silnější většinu v zastupitelstvu a šla do velké koalice, ve které se jí podařilo vyjednat většinu v radě.

Se stejným úspěchem však nyní nemůže počítat. „ODS udělala chybu, že za čtyři roky nevytvořila konkurenceschopného kandidáta proti Onderkovi. Robert Kotzian jako dřívější lídr nebyl příliš vidět, stejně jako náměstkyně Jana Bohuňovská. Současný lídr František Vižďa také není příliš známý," komentoval brněnský politolog Lubomír Kopeček.

Vižďa si uvědomuje, že pokračovaní partnerství s ČSSD po volbách nehrozí. „Je to nereálné. Budeme však komunikovat se všemi demokratickými stranami v zastupitelstvu, důležitý je průnik programů," podotkl.

Primátor Roman Onderka ve čtvrtek na dotaz Brněnského deníku Rovnost neodpověděl. Už dříve se nechal slyšet, že i pro něj budou rozhodující společné body programů. Už v minulých volbách však často opakoval výrok. „Komunální chodníky nejsou ani oranžové, ani modré, zelené, černé nebo červené. Jsou buď opravené, nebo nejsou," řekl.

Krýt záda koalici občanských a sociálních demokratů odmítl i lídr TOP 09 Jan Kacer. „Vylučujeme, že bychom hráli třetí housle v takovém spojení," informoval.

Podle politologa Kopečka je jednou z představitelných variant povolebních koalic spojení ČSSD s hnutím ANO 2011. Tyto strany spolupracují už i na vládní úrovni a podle průzkumů mají tato dvě uskupení v Brně největší voličskou podporu. „Různá vyjádření Onderky a Petra Vokřála to nevylučují. Lídr ANO se sice občas proti ČSSD drobně vymezí, ale tuto variantu neuzavřel," poznamenal Kopeček.

Vokřál koalici s ČSSD nevyloučil. „To, co tu dosud fungovalo, vidíme jako problematické. Z diskuze nikoho nevyloučíme, ale Brno potřebuje razantní změnu. Pokud ji partaje, co dosud město řídily, budou akceptovat, spolupráci nevyloučíme," komentoval.

Po čtyřech letech v opozici by křeslem v radě nepohrdli ani lidovci. „Někdy se o nás říká, že bychom šli s každým, ale na tom, že jsme středová strana není nic nečestného. Spíš je k zamyšlení, když před volbami jedna strana tvrdí, že je něco bílé, druhá, že je to černé, a potom se bez uzardění spojí. My nehlásáme jednoduchá řešení, chápeme, že věci mohou mít odstíny šedé. Voliči nám to možná mohou mít za zlé, ale za to máme vyšší koaliční potenciál," sdělila jednička lidovecké kandidátky Klára Liptáková.

Všechny oslovené strany se shodují, že více než rozdělení na pravici a levici hraje roli shoda v programech. Odmítly jen jednání s komunisty. „My máme největší programový průnik s ČSSD, ale ta se spolupráci brání," podotkla lídryně KSČM Helena Sýkorová. Podle ní by ve vedení města měly mít strany poměrné zastoupení podle počtu křesel v zastupitelstvu.