Městská část Brno-střed plánuje v budově provozovat jednu třídu mateřské školy Pod Špilberkem. „Pro školku je připravené celé jedno patro," řekla ředitelka brněnského Centra pro rodinu a sociální péči Marcela Ondrůjová.

Majitelem budovy je Biskupství brněnské. „Třída mateřské školy se do objektu vrátí, pokud biskupství s městskou částí uzavře nájemní smlouvu. V tom případě školka v Biskupské začne fungovat od začátku letošního září," uvedla mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančíková.

Prostory pro školku využije čtyřiadvacet dětí. „V patře je umývárna s toaletami a dvě místnosti pro děti. Dále je připraveno i zázemí pro učitelky a přípravna jídla. To se na Biskupskou bude dovážet," poznamenala Ondrůjová. Při budově budou mít děti také hřiště.

Mateřská škola na Biskupské fungovala do srpna 2014. Pak se musela přestěhovat, nebo zchátralá budova byla pro děti nevyhovující.

Mateřská škola tehdy využívala celou budovu. „Nyní bude třída mateřské školy v prvním patře. Přízemí, druhé patro a nově přistavěné podkrovní prostory využije brněnské Centrum pro rodinu a sociální péči," vysvětlila Ondrůjová.

Rekonstrukce budovy stála třicet a půl milionů korun. „Peníze pocházejí z náhrad za nevydaný církevní majetek od státu," podotkla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.
Lidé využívající služby Centra pro rodinu a sociální péči v budově najdou v místnostech na Biskupské většinu služeb nabízených Centrem.

„V přízemí je kromě recepce, kde se mohou do našich programů klienti přihlásit, malá místnost. Tu využijí například rodiče docházející do naší poradny pro rodiny s hyperaktivními dětmi nebo důchodci," popsala Ondrůjová.

Ve druhém patře jsou zase společenské místnosti pro setkávání či prostorná místnost se zrcadly. „Ta je určená zejména pro cvičení dětí, ale i starších lidí. Také v ní plánujeme uspořádávat společenské akce. Například na podzim bychom v ní chtěli uspořádat taneční kurzy pro manžele," uvedla vedoucí rodinné sekce Centra Jana Vaňková.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ